KAKO JE HEGEL UBIJAO IZ DOSADE: Kako je medicinski tehničar postao najsmrtonosniji serijski ubica u Nemačkoj


 Nils Hegel, koji je već na doživotnoj robiji zbog dva ubistva, priznao je da je radeći kao medicinski tehničar na klinici u Delmenhorstu namerno izazvao srčanu krizu kod 90 pacijenata jer je uživao u tome da se pred kolegama pravi važan kako može da ih oživi

Medicinski tehničar koji je ubijao iz dosade optužen je za dodatnih 97 ubistava, što ga potencijalno čini najsmrtonosnijim serijskim ubicom u Nemačkoj, a zna se kakva je tamo konkurencija.

Nils Hegel već je na doživotnoj robiji zbog ubistva dva pacijenta, ali su javni tužioci nedavno prikupili dokaze da je odgovoran za smrt skoro stotinu ljudi. Hegel je priznao da je pacijentima ubrizgavao lekove koji dovode do srčane insuficijencije ili kolapsa cirkulacije kako bi kolegama pokazao svoje veštine oživljavanja.

Arne Šmit, policijski istražitelj, ocenio je da su ova ubistva „jedinstvena u istoriji nemačke republike”, prenosi list „Dojče vele”. Hegel je prvobitno osuđen 2008. godine na sedam i po godina zatvora za pokušaj ubistva, nakon što je uhvaćen u trenutku kada je pacijentima davao smrtonosne injekcije. U 2015. godini osuđen je na doživotnu kaznu jer je proglašen krivim po obema tačkama optužnice za ubistvo. Tokom suđenja, psihologu je ispričao za ubistvo 30 ljudi, što je podstaklo vlasti da ekshumiraju 134 tela pacijenata koji su preminuli tokom njegovog rada u dve bolnice na severu Nemačke.

Hegel je kasnije izjavio da je namerno izazvao srčanu krizu kod 90 pacijenata na klinici u Delmenhorstu jer je uživao u osećanju da je u stanju da ih oživi. Istražiteljima je otkrio da je na isti način ubijao i pacijente u bolnici u obližnjem gradu Oldenburgu. Tamo je radio od 1999. do 2002, dok je u Delmenhorstu bio od 2003. do 2005. godine.

Evidencija klinike u Oldenburgu potvrdila je da se broj kliničkih smrti i oživljavanja pacijenata povećavao kad je Hegel bio u smeni, izveštava nemački „Špigel”. Ipak, ovaj tehničar dobio je dobre preporuke i nastavio je da radi u bolnici u obližnjem Delmenhorstu, gde je nastavio sa svojim bolesnim modusom operandi. Uhvaćen je u trenutku kada ga je medicinska sestra videla da je pacijentu koji je prethodno bio stabilan prouzrokovao nepravilne otkucaje srca. Već je bio u prostoriji kada je pacijentu pozlilo jer je verovatno hteo slavodobitno da ga oživi. A medicinska sestra je tom prilikom pronašla prazne kutije od pogrešnih lekova u kanti za smeće.

Tokom suđenja 2015. rekao je da mu je „iskreno žao” i nadao se da će porodice njegovih žrtava naći mir.

„Odluke da izvršim zločine nastajale su relativno spontano. Svaki put kada neko umre, odlučivao sam da to nikada više ne uradim, ali je ta moja odlučnost s vremenom slabila i najzad nestajala”, objasnio je Hegel.

Tužioci sada tvrde da su istražni i toksikološki izveštaji pokazali da je optuženi ubio još 35 ljudi u Oldenburgu i 62 u Delmenhorstu.

„On je morao biti svestan činjenice da supstance koje daje svojim pacijentima mogu izazvati bolesti u rasponu od moguće srčane aritmije i nepravilnog i isprekidanog rada srca do niskog pritiska. S našeg stanovišta, optuženi Nils Hegel prihvatio je, bar prećutno, mogućnost da je u svim slučajevima smrt pacijenata nastala zbog efekta supstanci”, navode tužioci u saopštenju.
Johan Kime, šef policije u Oldenburgu, rekao je da ga Hegelovi zločini „ostavljaju bez reči” i naglasio da se neka ubistva nikada ne mogu dokazati jer su pojedini pacijenti kremirani.

„I kao da sve to nije dovoljno, moramo shvatiti da je stvarna dimenzija ubistava Hegela verovatno mnogo puta gora”, dodao je policijski inspektor.

Policija je saopštila da je Hegel mogao i ranije biti zaustavljen da lekari i lokalni zdravstveni radnici nisu oklevali da ga prijave nadležnim organima. Zbog toga su već u toku krivični postupci protiv bivšeg osoblja u dva medicinska objekta.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar