KOZA NOSTRA PALA ZBOG LJUBAVNE PRIČE: Mafijaški bos naredio ubistvo ćerke

KOZA NOSTRA PALA ZBOG LJUBAVNE PRIČE: Mafijaški bos naredio ubistvo ćerke


Sicilijanski mafijaški bos Pino Skaduto naredio je sinu da ubije sestru, zato što je “izdala porodicu” i zaljubila se u karabinjera. Ne samo da ga sin nije poslušao, već ga je ćerka “otkucala” policiji i pomogla njegovo hapšenje

La Mafia viene prima di tutto! Tog principa se i dalje slepo drže u Koza nostri, što najbolje potvrđuje nedavni slučaj mafijaškog bosa Pina Skaduta, iz Bagerije, blizu sicilijanske prestonice Palerma, koji je saznavši verovatno najgoru moguću vest da mu se ćerka zabavlja sa maršalom karabinjera, naredio sinu da je likvidira. Mezimica jednog od šefova čuvene Koza nostre upoznala je u baru mladog policijskog inspektora i “ljubav je rođena”, navodi italijanska “Republika”. Prema poznatom mafijaškom kodu, devojka je zbog izdaje porodice trebalo da bude kažnjena smrću. Upravo to je njen otac i predložio Kupoli – mafijaškoj komisiji koja odlučuje o važnim pitanjima. Komisija se složila i Skaduto je sinu poverio zadatak da ubije sestru, uz kratko obrazloženje da je postala “sbirra” (policajka). Međutim, momak je, plašeći se odlaska u zatvor, ipak odlučio da ne posluša oca.
“Ja neću, neka on to uradi. Neću uraditi ništa. Ja da odem u zatvor? Imam 30 godina i neću da sebi upropastim život zbog njega”, rekao je mafijašev sin u telefonskom razgovoru sa prijateljem koji je policija prisluškivala, kako prenosi “Internešenel biznis tajms”.
Sve ove informacije otkrivene su u okviru policijske operacije “Nova zora”, tokom koje su razotkriveni slučajevi iznude Skadutijeve mafijaške grupe na štetu građevinskih preduzimača u gradovima Bagerija i Altavila. Zbog toga je u ponedeljak uhapšeno 16 osoba, među kojima i Skaduto, samo šest meseci nakon služenja zatvorske kazne zbog utaje poreza na prihode u visini od 382 miliona evra. Kada je uhapšen 2008. u operaciji “Perseo”, Skadutijeva odbrana je tvrdila da navedeni prihod pripada njegovoj deci. Prema pisanju italijanskih medija, upravo je Skadutijeva ćerka pomogla karabinjerima u nedavnom hapšenju oca i ostalih članova njegove mafije.
Kupolom koja odlučuje o svim akcijama sicilijanske mafije doskora je rukovodio Bernardo Prevenzano, koji je umro u zatvorskoj bolnici prošle godine. Usled toga je Skaduto, nakon izlaska iz zatvora u aprilu, pokušavao da preuzme kontrolu nad lokalnom mafijom. Kako navode italijanski istražitelji, on je planirao nekoliko ubistava, uključujući i nesuđenog zeta. Inače, ovo nije usamljeni slučaj da otac zbog mafijaškog kodeksa naruči ubistvo ćerke. U medijima se navodi primer i dvadesetčetvorogodišnje Lije, ćerke sicilijanskog mafijaša Antonina, koja je ubijena u isceniranoj pljački 1983. Ubistvo je organizovao njen otac, zbog sumnje da je Lija imala vanbračnu vezu.

Skaduto je tridesetogodišnjem sinu kratko rekao da je njegova sestra postala “sbirra” (policajka) i da treba da je ubije

Koza nostra, (“naša stvar”) i imenom pokazuje čitavu filozofiju mafijaškog ophođenja, gde se “sve rešava među nama”, nastala je na Siciliji sredinom 19. veka u periodu ujedinjenja Italije. Vrhunac dostiže krajem osamdesetih godina, kada je bila jedan od vodećih igrača u krijumčarenju droge, a vodio ju je “bos nad bosovima” Salvatore Toto Rina. Zbog svoje svireposti on je dobio nadimak “Zver” i pripisuje mu se više od 150 ubistava. Uhapšen je u Parmi 1993. i osuđen na doživotnu robiju zbog, između ostalog, organizovanja atentata na sudije Đovanija Falkonea i Paola Borselina, koji su se borili protiv mafije. Nasledio ga je Bernando Provencano, koji je 2006. uhapšen nakon 43 godine skrivanja.

Povukli se u ilegalu
Iako je država hapsila članove sicilijanske mafije, osuđivala ih na višegodišnje robije, oduzimala im imovinu, ona mafiju zapravo nikada nije uspela da pobedi. To što poslednjih godina na ulicama Palerma, u središtu mafijaškog života, nema pompeznih scena dizanja automobila u vazduh, zaplena droge, transparentnog prolivanja krvi svih onih koji su se zamerili nekom mafijaškom klanu, ne znači da je mafija poražena. Samo je promenila način delovanja, vraćajući se na neki način korenima, odnosno prikrivenim reketiranjima i suptilnijem delovanju u podzemlju.

MAFIJA U DUŠI

O zavodljivosti principa na kojima počiva Koza nostra, možda najbolje svedoče reči bivšeg italijanskog predsednika vlade, rođenog Palermitanca, Vitorija Emanuela Orlanda, u izbornoj kampanji 1925. godine:
“Ako je mafija osećanje za čast pojačano do preterivanja, nepodnošenje svakog tipa prepotentnosti i potčinjavanja, velikodušnost koja se protivi jakom i istovremeno je blaga prema slabom, ako je mafija verno prijateljstvo, snažnije od svega, pa i od smrti… Ako se pod pojmom mafija zavode takva osećanja, takvo držanje, čak i u njihovom preterivanju, onda je tu reč o individualnim oznakama sicilijanske duše, onda sam i ja mafijaš i ponosan sam što to jesam”, rekao je Orlando boreći se na izborima protiv kandidata Musolinijeve fašističke partije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar