NE BAŠ SAMI U TAMI – GEJ KRUZING U BEOGRADU

NE BAŠ SAMI U TAMI – GEJ KRUZING U BEOGRADU


Homoseksualci u Beogradu se godinama okupljaju na javno-tajnim lokacijama kako bi našli partnere za ljubljenje i seks ili samo uživali u razgledanju. Ova pojava, koju možete sresti u Banjičkoj šumi, na Adi Ciganliji ili u javnim toaletima, stručno se naziva – gej kruzing. Prvo ide kontakt očima, pa malo odmeravanja, oprezna priča i potom akcija

Gej osobe su doskora imale veliki problem da lociraju sebi slične i dođu do onog jedinog što ih razlikuje od drugih ljudi, a to je seks sa osobom istog pola, prevashodno zbog činjenice da svoje sklonosti nisu smeli javno da priznaju. Kako u kolumni za magazin „Optimist” piše Bogdan Petrović, homoseksualci su se u ne tako davno vreme ipak snalazili na različite načine…

Jedan od najdelotvornijih načina je bilo lociranje mesta na kojima bi se mogli sastajati daleko od svih, samo oni, najčešće u nekim parkovima, javnim toaletima, šumama i na drugim skrovitim mestima. Tako je najjednostavnije rečeno nastao – gej kruzing. U prevodu, šetanje po određenim gej lokacijama kako bi se lako došlo do seksa, najčešće jednokratno i s potpunim strancem. Homoseksualci ovim vidom egzibicionizma nisu izmislili ništa novo. Seks kruzing su heteroseksualci u tom trenutku već apsolvirali i podigli na nivo fetiša. Baš kao što je danas slučaj s gejevima. U eri mobilnih aplikacija, gde krstareći internetom kao nekada šumom ili parkom nalazite potpune neznance s kojima možete doživeti seks, stvarni gej kruzing postaje samo fetiš i neretko turistička atrakcija za one koji prate gej travel sajtove i blogove.

Kako to izgleda? Za ljude koji se tu slučajno zateknu to predstavlja neobično veliku grupu muškaraca koji se šetaju sami po nekom skrovitom mestu. Prvo ide kontakt očima, pa malo odmeravanja, oprezna priča i potom akcija. Sve je bilo tet-a-tet, pa su gejevi nekako odmah znali na čemu su. Kontakt je i danas ostao isti, ali je komunikacija mnogo brža te se odmah posle kontakta očima prelazi na akciju. Svi znaju zašto su tu i nemaju vremena za gubljenje. Stoga zagovornici ovog vida upoznavanja ili oni koji pribegavaju zadovoljavanju tog fetiša u Beogradu kažu da je tako mnogo lakše jer tu odmah znaš s kim imaš posla. Njih na modernim aplikacijama za upoznavanje putem interneta nervira to što se pregovori za seks otegnu unedogled. Posebno ih nerviraju „drkadžije”, stručno rečeno masturbatori, a žargonski u tim krugovima „skupljači slika”, koji se uglavnom javljaju s lažnih profila. Zbog toga mnogi gejevi danas ponovo odlaze u kruzing. Uostalom, sada je i tamo ponuda raznovrsnija, a oni što se nude mnogo su slobodoumniji nego nekada.

„Neke dede” i oral

Beogradske gej kruzing lokacije se s godinama nisu mnogo promenile. Štaviše, postale su deo urbane gradske kulture, dok su o nekima napisane i knjige.

– Sećam se kako sam pre petnaestak godina prisustvujući ispitu iz muzeologije na Filozofskom fakultetu čuo profesora koji je studentu zamerio što tokom odgovora na pitanje vezano za arhitektonska rešenja i funkcionalnost beogradskih muzeja nije pomenuo da se Muzej savremene umetnosti nalazi u parku gde se okupljaju neki devijantni likovi. Bilo kako bilo, tada, na početku novog milenijuma, park oko Ušća je i dalje bio poznata gej kruzing teritorija. Štaviše, veoma popularna – kaže kolumnista „Optimista” Bogdan Petrović, dodajući da za gej kruzing ne postoje starosni limiti te je u opticaju „sve od 7 do 77 pa i preko toga”.

Prema njegovim rečima, kriterijum je nešto drugo. Prevashodno polni organ, njegov celokupan izgled, sa akcentom na veličini. Što je veći, to valjda slabi starosni kriterijum. Jedan od gej egzibicionista koji vole ovaj vid zabave, inače pripadnik mlađe generacije kome je seks sa starijim licima „odvratan”, otkrio je kako, bez obzira na to, u šumi na Adi Ciganliji oralno zadovoljava „neke dede”. Ako smo shvatili šta se meri, razlog za kompromis nije teško dijagnostikovati.

Tačka za gej kruzing na Adi Ciganliji je, naravno, najpopularnija u letnjim danima, ali ne samo zbog lepog vremena već i zato što tada ima dosta stranih turista kojima je Ada na gej sajtovima koji se bave ovom temom preporučena kao top lokacija za neobavezan i raznovrstan seks. Stoga se tamo dešavaju veoma zanimljiva međurasna okupljanja.

Jedan od tamošnjih redovnih posetilaca rekao je kako baš iz tog razloga najviše voli taj lokalitet. On u letnjim danima svakodnevno odlazi tamo posle posla i najčešće uživa u grupnim akcijama. Njegov fetiš je da oralno zadovoljava više muškaraca. Partnere nalazi tako što šetajući šumom locira grupu od barem dva muškarca, koji najčešće u tom trenutku masturbiraju. Oni logično njegovu ponudu rado prihvate, a onda im se pridružuju i ostali koji tuda naiđu, naravno samo ukoliko on to očima ili nekim drugim neverbalnim kontaktom odobri. Zanimljivo je da svi koji pribegavaju ovoj vrsti fetiša tvrde kako se tamo određena pravila veoma poštuju, u smislu da niko nikoga neće na bilo šta naterati, osim ukoliko taj metod nije prećutno dogovoren kao još jedna vrsta fetiša.

Diplomatski kor
Inače, oni koji uživaju u gej kruzingu, kao i psiholozi i drugi stručnjaci koji ga istražuju, kažu da su za one koji to zaista vole strast i libido u tom trenutku i na tom mestu zapravo na vrhuncu. Mnogo je, naravno, i onih koji vole da dolaze na takva mesta samo da bi posmatrali. Voajera je, kažu, na Adi najviše. Verovatno zato što je ona najposećenija. Ali pomenuti mladić odlazi i na druge lokalitete. Pored Ade preferira i jednu stazu u okviru Banjičke šume, na kojoj je, kaže, podjednako zabavno jer dolazi dosta uglađenih stranaca koji stalno ili povremeno obitavaju na Dedinju i Banjici – diplomate. Prisustvo politike i na ovom terenu ne bi trebalo da nas čudi, pogotovo ukoliko verujemo lokalnoj gradskoj priči po kojoj je i jednog od najuticajnijih aktuelnih političara svojevremeno policija uhvatila u sličnoj gej kruzing akciji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar