Brejking
01.07.2018. 12:47
Vojislav Tufegdžić

NEREŠENI ZLOČINI: Zoran Todorović - ubistvo koje je neobično brzo zaboravljeno

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prva likvidacija za koju su vlasti nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije tvrdile da ima nesumnjivu političku pozadinu bilo je ubistvo Zorana Todorovi­ća Kundaka, sekretara Jugoslovenske levice, stranke Mirjane Marković, supruge predsednika države Slobodana Miloševića. Kundak je likvidiran 24. oktobra 1997. godine ispred zgrade „Beopetrola“, čiji je bio direktor. Kada je izašao iz svog „mercedesa“, sa obližnje autobuske stanice pritrčao je nepoznati mladić i ispalio u njega dva kratka rafala.

Smrt Zorana Todorovića je zasigurno u tom trenutku bio najteži udarac za bračni par Milošević-Marković jer je Kundak bio čovek od najvećeg poverenja Mire Marković. Međutim, još u to vreme se od ljudi bliskih vrhu vlasti moglo čuti da je svoj politički angažman i uticaj koji je imao obilato koristio za slabljenje konkurencije u poslu trgovine naftnim derivatima, zbog čega je stekao dosta neprijatelja.

U leto 1997. Todorović je postavljen za direktora „Beopetrola“, tada druge po veličini naf­t­ne kompanije u Srbiji. Ta firma je nastala nakon raspada SFRJ „preuzimanjem“ 200 benzinskih pumpi i ostale imovine naf­t­ne industrije INA. Istovremeno kada je Zoran Todorović postao prvi čovek „Beopetrola“ usvojen je i novi Zakon o privatizaciji, koji je trebalo da stupi na snagu 1. novembra 1997. godine. Kako je novi zakon pooštravao uslove za privatizaciju, Upravni odbor „Beopetrola“, tada državne firme, doneo je 19. septembra 1997. odluku o privatizaciji po starom zakonu i već 13. oktobra u Slu­ žbenom glasniku Srbije „Beopetrol“ se registruje kao mešovito deoničarsko društvo. Odmah je počela i njegova privatizacija. Ovom promenom vlasnič­ ke strukture predviđena je i dokapitalizacija preduzeća, koja je trebalo da donese trostruko više kapitala od knjigovodstvene vrednosti preduzeća.

Zoran Todorović ubijen je samo 11 dana posle početka privatizacije „Beopetrola“. Zbog toga se naširoko spekulisalo o tome da njegovo ubistvo nema nikakve dodirne tačke s njegovim političkim angažmanom, već isključivo s poslom kojim se bavio. Zoran Todorović je ostao upamćen i kao organizator brojnih kontramitinga širom Srbije tokom antirežimskih demonstracija 1996. godine. Obećanja i čvrsta uveravanja njegovih partijskih kolega da će ubice biti otkrivene i kažnjene nisu ispunjena. Istraga koja je vođena nije dala nikakve rezultate, niti se došlo do bilo kakvog traga koji bi mogao da uputi na počinioca i nalogodavca zločina.

Državni mediji su ubistvu Todorovića posvetili iznenađujuće malo prostora. Njegova likvidacija je ubrzo gotovo zaboravljena, između ostalog i zato što se zemlja suočila s nizom brutalnih ubistava koji su usledili. Zaključak koji su iznosili predstavnici tadašnje opozicije glasio je da je ubistvom Kundaka „počeo obračun unutar kruga Mi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve