OD ZVICEROVOG ROĐAKA TRAŽIO DA CINKARI “KAVAČE”

OD ZVICEROVOG ROĐAKA TRAŽIO DA CINKARI “KAVAČE”


 Deset dana pre nego što je ubijen, Miša Ognjanović je otišao na dogovoreni sastanak u Podgoricu, posle čega mu je bilo jasno da je na meti

Advokat Dragoslav – Miša Ognjanović (57) uspeo je da iz zatvora izvuče crnogorskog državljanina uz uslov da mu prenosi informacije iz kavačkog klana. Da mu je osuđenik okrenuo leđa, advokatu Ognjanoviću postalo je jasno desetak dana pre nego što je ubijen u sačekuši na Novom Beogradu,
poslednji je podatak do kojeg je došla beogradska policija. Do ovog saznanja došlo se proverom dokumentacije iz kancelarije advokata Ognjanovića, ali i saslušanjima najbližih saradnika ubijenog advokata.

„Ognjanović je uspeo da iz zatvora izvuče izvesnog A. S., koji je u Srbiji odgovarao zbog iznude, ali ono što je u istrazi najbitnije jeste to što je taj mladić rođak jednog od vođa kavačkog klana Radoja Zvicera. Advokat Ognjanović je obećao A. S. da će ga izvući iz zatvora pod uslovom da mu zbog bliskosti s „kavačima” prenosi sva dešavanja, aktivnosti i planove klana. Kavačka ekipa je, inače, glavni suparnik njegovom najjačem klijentu Luki Bojoviću i njegovim saradnicima iz škaljarskog klana. A. S., inače crnogorski državljanin, pristao je na nagodbu. Izašao je iz zatvora i otišao u Crnu Goru. Prvi sastanak na kojem je trebalo da održi svoje obećanje zakazan je u Podgorici početkom jula. Ognjanović je otišao u Podgoricu, ali se A. S. nije pojavio na dogovorenom mestu. To je Ognjanoviću bio jasan znak da od dogovora sa A. S. nema ništa, ali i da ga je on očigledno prodao kavačkom klanu i da im se zbog toga može naći na meti.
„Zakomplikovalo se previše stvari. Propali sastanak sa A. S. samo je poslednja stvar u nizu zbog koje je Ognjanović bio svestan da mu preti ozbiljna opasnost. Konkretnih dokaza koji bi doveli do identifikacije i hapšenja osumnjičenih ubica još nema, ali je jasno da je Ognjanović ubijen u mafijaškom ratu koji se vodi između Luke Bojovića i njegovih najvećih neprijatelja, a to je s jedne strane kavačka ekipa, a s druge naslednici ubijene braće Šaranović. Oba traga vode ka Crnoj Gori”,
kaže za „Ekspres” izvor uključen u istragu ubistva beogradskog advokata.

Ognjanović je ubijen 28. jula u Ulici antifašističke borbe na Novom Beogradu kada je sa sinom Petrom po izlasku iz automobila krenuo ka zgradi u kojoj je imao stan. Ubica je s razdaljine od nekoliko metara zapucao na Ognjanovića s leđa. Ispalio je više hitaca, od kojih je jedan okrznuo Petra po ruci. Ognjanović je pogođen pao na pločnik, ali je i dalje bio živ. Njegov sin Petar tada je podigao oca, zbog čega im je ubica prišao na samo metar i ponovo zapucao u Mišu Ognjanovića. U sledećem momentu uperio je pištolj prema Petru i držao ga na nišanu nekoliko sekundi. Zatim je spustio oružje i pobegao.

TRI LIKVIDACIJE ZA DVA MESECA

Advokat Ognjanović bio je jedan od najboljih srpskih advokata krivičara, ali je važio i za osobu koja je veoma bliska s Lukom Bojovićem. Njihov odnos nije bio zasnovan samo na profesionalnoj relaciji između advokata i klijenta, već je Ognjanović uživao ugled osobe u koju Bojović ima najviše poverenja. Upravo zbog toga policija veruje da je Ognjanović bio prilično upućen i u prljave poslove Bojovićevog klana. Bojovićevi suparnici veruju da je Ognjanović čak bio blizak Bojovićev saradnik, i verovatno u tome leži i razlog njegovog ubistva.

LUKA PROTIV KORAĆA I KEKE

Ubistvo Ognjanovića bila je treća likvidacija Bojovićevih saradnika za samo dva meseca. Najpre je 28. maja ispred auto-perionice u Višnjičkoj banji ubijen Bojovićev kum Dragoslav Miloradović (44). U Miloradovića je pucao napadač koji je u društvu saučesnika došao i pobegao s mesta zločina na motoru. Zatim je usledilo ubistvo kakvo se retko viđa i u najstrašnijim mafijaškim obračunima. Siniša Milić (44), telohranitelj Bojovićevog prvog saradnika Filipa Koraća, a nekada čuvar Baranina Luke

Đurovića, ubijen je 19. juna na Autokomandi u stravičnoj eksploziji bombe koja je postavljena pod automobil kojim je upravljao. Ubica je čekao da se Milić zaustavi na semaforu, a zatim je aktivirao bombu. Milić je posle eksplozije bio živ još nekoliko minuta u zapaljenom automobilu. Svedoci likvidacije kažu da su njegovi zastrašujući krici odjekivali ulicom, ali niko nije mogao da mu pomogne.

OSVETA POSLE 14 DANA

Na osvetu se čekalo samo 14 dana posle ubistva advokata Ognjanovića. U noći 11. avgusta u zemunskom naselju Galenika odjeknula je eksplozija bombe postavljena pod „audi” Strahinje Stojanovića (28), bliskog saradnika braće Šaranović. Stojanović je preživeo napad jer se iz
automobila vratio do stana po mobilni telefon, ali je u eksploziji teško ranjena španska misica Olac Bilbao (20), koja je bila s njim. Da je ta eksplozija osveta Bojovićevog klana, posumnjalo se zbog toga što se upravo advokat Ognjanović nekoliko dana pre nego što je ubijen požalio saradnicima da ga prate dvojica mladića. Obojicu je i imenovao. Jedan je Strahinja Stojanović, koga je znao kao svedoka na suđenju za ubistvo Bojovićevog brata Nikole, a drugi je mlađi brat jednog od ubijenih navijačkih vođa koji živi u njegovom kraju. Posle ubistva advokata Ognjanovića i pokušaja ubistva Stojanovića,  podzemlje kao da se za momenat smirilo. Ili se čeka sledeći potez.

Filip Korać, koji kao najbliži Bojovićev saradnik upravlja klanom od 2002, kada je Luka uhapšen u Španiji, poslednji put u zemlji je viđen posle nemira na derbi utakmici Crvena zvezda – Partizan u Humskoj u decembru prošle godine, kada su hrvatski huligani napravili nered. Korać je tada označen kao nalogodavac i organizator incidenta, zbog čega je saslušavan u policiji, ali je pušten posle informativnog razgovora. Korać je posle toga otišao iz Srbije i više se nije vraćao u zemlju. Policija ima saznanja da je on upravo u to vreme napravio prvi korak u udaljavanju od Bojovića, što je dovelo do potpunog raskola unutar klana, jer je uspeo da na svoju stranu privoli veliki deo ekipe. Korać se od tada uglavnom kreće na relaciji Slovenija-Holandija, gde ima baze u Ljubljani i Portorožu, kao i u Amsterdamu i Roterdamu.

STRAH OD MILOŠA DELIBAŠIĆA

Bojovićev klan i porodica najviše strahuju od ekipe Miloša Delibašića, sestrića Slobodana i Branislava Šaranovića. Upravo s Delibašićem je veoma blizak Strahinja Stojanović, od čije se osvete tek strahuje.

Delibašiću se kao članu kriminalne grupe Slobodana Šaranovića sudilo za podstrekivanje na ubistvo Miloša Vidakovića 2013. godine u Budvi. Ubijeni Vidaković bio je kum Strahinje Stojanovića. Delibašić je oslobođen optužbi u aprilu ove godine, ali nije pušten iz pritvora. On je odmah po izricanju presude upućen na izdržavanje kazne od 15 meseci zatvora zbog falsifikovanja isprava.

ZAŠTO JE UBICA POŠTEDEO ADVOKATOVOG SINA

SAHRANJEN ADVOKAT DRAGOSLAV MIŠA OGNJANOVIĆ

SEDMODNEVNI PROTEST PRAVNIKA U SRBIJI: Advokati ne žele da smrt Ognjanovića prođe tako lako

POLICIJSKA AKCIJA VIHOR U TOKU: Likvidator Ognjanovića sačekao ispred zgrade i pucao na njega

KO JE BIO UBIJENI ADVOKAT DRAGOSLAV MIŠA OGNJANOVIĆ

UBIJEN POZNATI ADVOKAT DRAGOSLAV OGNJANOVIĆ, NJEGOV SIN RANJEN

MUP POTVRDIO: Advokat Dragoslav Ognjanović je ubijen, u toku potera za ubicom

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar