Brejking
06.02.2019. 15:33
Tamara Marković-Subota

OSVETA KLIJENATA

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

 U Novom Sadu je pukom srećom ostao živ advokat Branislav Travica. U Čačku je hicem ranjen advokat Petar Đurović

Novosadskog advokata Branislava Travicu prošle subote pokušao je da ubije komšija jer, kako je tvrdio dok je držao uperen pištolj, „brani mafiju". Dva dana kasnije u Čačku je ranjen advokat Petar Đurović. U njega je pucao nezadovoljni klijent

Branislav Travica za „Ekspres" kaže da je kobnog dana s porodicom bio u vikendici u Sremskoj Kamenici.

- Oko 14.20 smo moja porodica i ja krenuli kući. Supruga i dvoje dece su prvi izašli iz dvorišta. Ja sam za njima krenuo kod komšije da uzmem vino. Video sam komšiju R. B., koji je tu na ulici, u blizini mog automobila, čistio sneg. Tek posle sam video da mi je on već probušio sve četiri gume na vozilu. Kod komšije sam se na prvom stepeniku okliznuo, uhvatio sam se za gelender, i u tom trenutku sam ugledao R. B., koji je stajao ispred mene sa pištoljem uperenim u moju glavu. U prvom momentu nisam ni pomislio da je to pištolj. Nije mi tako nešto ni palo na pamet, ali je onda on povikao: „Ubiću te". Te sekunde sam shvatio o čemu se radi. I on je tada povukao okidač. Čulo se samo kako je pištolj škljocnuo. Metak nije bio u cevi. To me je spaslo. Onda je on repetirao pištolj, ali ja sam se već pribrao i skočio na njega. Uhvatio sam cev pištolja i posle nekoliko sekundi rvanja sam uspeo da mu otmem oružje - kaže Travica za „Ekspres".

Novosadski advokat tvrdi i da je istog momenta pozvao policiju.

- Patrola je došla tek posle pola sata. Ja sam za sve to vreme stajao na ulici držeći pištolj u ruci. I moj komšija je bio uz mene sve vreme. Sve vreme je pričao da će me sigurno ubiti, da ja nisam Srbin, da sam advokat mafije...

Travica kaže i da za to vreme niko iz komšiluka nije izašao na ulicu da mu pomogne.
- Izašao je samo sin R. B. On je pokušavao da smiri oca,, ali nije uspevao. Onda je došla i policija.

U pištolju kojim je pokušao da me ubije bilo je devet metaka. U kući R. B. su pronašli i pušku i još sto metaka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Travica kaže i da ne zna šta bi mogao da bude motiv napada.

- R. B. je sat pre napada bio kod mene u kući i pitao me da ga pomirim s nekim komšijama. Sve je bilo u redu, nikakve svađe, tenzije. Nikada, a poznajemo se deset godina. Ne mogu da verujem ni da je moja profesija problem jer sam zastupao nekoliko njegovih prijatelja, koji su kod mene došli na njegovu preporuku. Svi su bili zadovoljni. Ja sam sada srećan što sam živ jer sam u toj sekundi video sebe mrtvog. Sad imam još jedan rođendan - kaže Travica i navodi da očekuje oštru reakciju Advokatske komore.

Osumnjičenom R. B. je najpre određeno zadržavanje zbog krivičnih dela ugrožavanje bezbednosti i nelegalno nošenje oružja.

 Spor oko stana trajao deset godina

U ponedeljak oko 12.30 u Čačku je hicima iz pištolja ranjen advokat Petar Đurović (69). U njega je više hitaca ispalio Čačanin Milan Jovanović (68), koji je odmah uhapšen.

Jovanović, koji je do penzije radio kao bankarski službenik, bio je dugogodišnji klijent advokata Đurovića, koji ga je zastupao u sporu oko stana. Jovanović je smatrao da stan pripada njemu, ali na sudu to nije mogao da dokaže. Nedavno je dobio rešenje izvršitelja da plati nekoliko hiljada evra za sudske troškove. Kada je video da mora da plati toliki novac, Jovanović je pobesneo i za sve okrivio advokata, koji ga je u sporu koji je trajao desetak godina iznova nagovarao da ne odustane od postupka. Kobnog dana je najpre nekoliko puta telefonom zvao advokata Đurovića, ali mu je ovaj odbijao pozive. Jovanović se zatim pojavio ispred njegove kancelarije u Ulici Bate Jankovića.
Između njih je izbila svađa, a zatim je Jovanović izvadio pištolj. Advokat Đurović je pokušao da ga razoruža. Nekoliko sekundi su se otimali oko oružja, koje je zatim opalilo. Na sreću, advokat Đurović, koji je pogođen jednim hicem, nije životno ugrožen, a odmah posle ranjavanja je prevezen u bolnicu, gde su mu konstatovane povrede prednjeg trbušnog zida. Policija, koja je odmah izašla na uviđaj, uhapsila je Jovanovića.

Nisu znali za pištolj

U Čačku kažu da je Jovanović pre mesec dana obilazio nekoliko advokatskih kancelarija tražeći ko će mu pomoći u sporu koji je vodio.

- Đurović je nekad bio sudija parničar, a zatim je prešao u advokaturu i bavio se samo parnicama, ali, nažalost, nije imao puno posla. Jovanović je, inače, u Čačku poznat po nadimku Morgan, koji je dobio po nekadašnjem francuskom fudbaleru. Uvek je važio za osobenjaka. Pre trideset godina dobio je od ujaka iz SAD 50.000 dolara nasledstva. Kad su mu stigle pare, otišao je u salon automobila i kupio tada najskuplji „audi 100", koji je koštao taman toliko. Ali Jovanović nikad taj automobil nije vozio jer nikad nije položio vozački ispit. „Audi" je stajao u garaži. Prodao ga je pre koju godinu - pričaju Čačani koji poznaju Jovanovića i navode da nisu znali da ima pištolj.

Advokatska komora Vojvodine je posle napada na Travicu zatražila da se postupak protiv osumnjičenog hitno sprovede, a da državni organi preduzmu sve raspoložive mere radi preventivnog delovanja i zaštite advokata kao dela pravosuđa Republike Srbije.
- Napadi na advokate sve su češći i sve teži, a mnogi slučajevi još nisu razrešeni. Država mora ozbiljnije da pristupi porastu broja napada na advokate i rasvetljavanju slučajeva, jer je napad na advokate napad na pravosuđe - saopštila je AKV.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light snow
0°C
21.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve