Brejking
17.12.2018. 18:12
Tamara Marković Subota

OTIMAJ, KRADI I NE BRINI

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Obeštećenje za otmice nije platio nijedan pripadnik zemunskog klana. Kraljevi šverca sintetičkih droga i cigareta takođe izbegli plaćanje

Otmice, iznude, zloupotrebe službenog položaja i poreska utaja najčešća su krivična dela za koja se, pored zatvorske kazne, osuđenima određuje i novčana, koju su, prema zakonu, dužni da uplate u roku od 15 dana do 60 dana od pravosnažnosti presude, pod pretnjom izvršne naplate. Međutim, za razliku od prekršajnih postupaka u kojima osuđeni građani koji nemaju novca mogu da izaberu odlazak u zatvor, pri čemu im se jedan dan iza rešetaka računa kao 1.000 dinara kazne, osuđenima za teška krivična dela koji ne plate i novčanu kaznu na ime obeštećenja oštećenog ne preti nikakvo produženje zatvorske kazne.

Advokat Miro Bojić za „Ekspres" objašnjava da se u ovakvim presudama zapravo ne radi o novčanoj kazni, kako to većina građana smatra, već o naknadi na osnovu isplate pravno-imovinskog zahteva.

- Oštećeni u takvim slučajevima imaju pravo da traže obeštećenje, koje mogu da naplate ukoliko osuđeni ima novac ili nekretnine koje bi mogle da mu budu oduzete kroz izvršnu naplatu. Ukoliko osuđeni nema novac ili nekretnine, on ne može zbog toga biti kažnjen novom zatvorskom kaznom - objašnjava advokat Bojić, navodeći da se ovaj zakon primenjuje svuda u Evropi.

U praksi to znači da su klanovi koji su na otmicama zaradili milione evra, šverceri cigareta i razni direktori javnih i privatnih preduzeća oslobođeni vraćanja novca oštećenima ili budžetu Srbije ukoliko nemaju novac ili nekretnine koje bi im mogle biti oduzete. A kako se u praksi pokazalo, uglavnom i nemaju, tako da deo presude kojom se obavezuju na vraćanje kriminalno zarađenog novca ostaje samo mrtvo slovo na papiru.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Zemunski klan duguje novac žrtvama otmica

Iako je posle presude zemunskom klanu plan Specijalnog tužilaštva bio da krene u potragu za tajnim bankovnim računima i nekretninama osuđenih pripadnika klana u inostranstvu, pokazalo se da tih famoznih miliona nema nigde. Tako osuđeni i dalje broje svoje zatvorske dane u požarevačkoj Zabeli, a milioni evra koje bi trebalo da vrate žrtvama otmica ostali su samo mrtvo slovo na papiru.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

 Za otmicu Miroslava Miškovića duguju 211,7 miliona

Zbog otmice vlasnika kompanije „Delta" Miroslava Miškovića u aprilu 2001. godine, Apelacioni sud je 2010. potvrdio prvostepenu presudu kojom su sedmorica pripadnika zemunskog klana osuđena na ukupno 30 godina i devet meseci zatvora.

Miloš Simović i njegov brat Aleksandar Simović zbog otmice Miškovića osuđeni su na po osam godina zatvora.

Vladimir Milisavljević osuđen je na sedam godina zatvora zbog otmice Miškovića, kao i otmice novosadskog biznismena Dragoslava Vukovića i Milenka Aleksića 2001. godine. Zbog podstrekivanja na otmicu Vukovića, na tri godine zatvora osuđen je Nenad Opačić.

Presudom je osuđenima za kidnapovanje Miškovića, još dve otmice i iznude naloženo i da oštećenima isplate oko 270 miliona dinara.

Braća Simović i Vladimir Milisavljević su, prema presudi, dužni da isplate 211 miliona i 766.000 dinara vlasniku kompanije „Delta". Svoj trojici, kao i Nenadu Opačiću, naloženo je i da otetom Vukoviću isplate 60 miliona dinara. Sud je istom presudom naložio i da osuđeni Milan Jurišić, Nikola Bajić i Dušan Krsmanović obeštete Sašu Pešića, od koga su ranije iznudili 14.000 nemačkih maraka.

Prema presudi, otmicu Miškovića organizovao je vođa zemunskog klana Dušan Spasojević, a izvedena je 9. aprila 2001. oko osam sati na Bulevaru Arsenija Čarnojevića. Istog dana isplaćena im je zatražena suma, nakon čega je Mišković oslobođen.

Pare za otmicu Miškovića, Draška Vukovića i iznudu od Saše Pešića, „zemunci" nisi isplatili.

 

Opširniji tekst možete pročitati u najnovijem broju Ekspresa, koji se od petka nalazi u prodaji na kisocima

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
13.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve