PREBAČEN NA TAJNU LOKACIJU: Jelenin ubica linčovan u zatvoru

PREBAČEN NA TAJNU LOKACIJU: Jelenin ubica linčovan u zatvoru


Rumunski kamiondžija Katalin Dorinel Čolpan, koji je osumnjičen da je serijski ubica i silovatelj, prebijen je u zatvoru u Frajburgu. Robijaši su pokušali da ga ubiju iz osvete za sva njegova zlodela, a nemačka policija vodi istragu

Rumunski kamiondžija Katalin Dorinel Čolpan, koji je uhapšen zbog sumnje da je zverski ubio dve devojke u Nemačkoj i Austriji, pretučen je u zatvoru u Frajburgu! Navodno, ostali zatvorenici pokušali su da ga ubiju iz osvete za sva njegova zlodela, a policija vodi istragu o njegovoj umešanosti u ubistvo pevačice Jelene Marjanović i još nekoliko devojaka širom Evrope.
„Srpski telegraf” objavio je da su nemačke vlasti najpre hospitalizovale Čolpana, a zatim ga, iz sigurnosnih razloga, hitno prebacile na tajnu lokaciju. Pod posebnim nadzorom prebačen u drugi zatvor, koji ima stalni video-nadzor. Među pritvorenicima koji su ga 7. juna pretukli bilo je Nemaca, Rumuna, ali i Srba.
Izbili mu tri zuba
Kako prenosi nemački portal SWR, tek prošle sedmice prvi put se oglasila uprava zatvora u Frajburgu. Prema njihovim rečima, zatvorski čuvari sumnjaju da je napad bio planiran.
– Vest da je u ovom kaznenom zavodu osumnjičeni za ubistvo devojke na trčanju, među zatvorenicima je vrlo brzo procirkulisala, kroz nama nepoznate kanale. Bila je poznata njegova nacionalnost, te je smešten u ćeliji sa zemljakom kako bi se smanjio rizik od samoubistva. Međutim, napadač je verovatno imao nekoga ko mu je čuvao stražu jer čuvari nisu primetili ništa neobično sve dok nisu došli u redovni pregled soba. Nemoguće je zaštititi svih 50 seksualnih prestupnika, koliko ih trenutno ima ovde – objasnio je upravnik frajburškog zatvora Majkl Felkel.
Nakon napada na Čolpana u njegovoj ćeliji, ministarstvo pravde pokrenulo je postupak interne istrage u toj kaznenoj ustanovi. Portparol ministarstva pravde iz nemačke regije Baden-Virtemberg potvrdio je ove navode i saopštio da su lekari rumunskom kamiondžiji konstatovali hematom na licu i izbijena tri sekutića. Unutrašnja istraga treba da utvrdi zašto zatvorsko osoblje nije sprečilo napad, ali i to kako su pritvorenici znali sve o identitetu četrdesetogodišnjeg osumnjičenog Katalina i o optužbama protiv njega. Kao istražni zatvorenici, oni nemaju pristup internetu i u kontaktu su sa spoljnim svetom samo putem televizije.
Kako je ova tema vrlo popularna u nemačkim medijima, u međuvremenu, na svetlost dana isplivalo je još nekoliko detalja o slučaju ubistva u okolini Frajburga. Po izveštaju lista „Zudkurir”, u kamionu špediterske firme za koju je Čolpan radio pronađen je odštampan foto-robot ubice koji je policija napravila tokom istrage. Ali pošto skica nije mnogo ličila na osumnjičenog, niko ga nije prepoznao. U izveštaju se navodi da je šef ove kompanije još u februaru predložio zaposlenima da urade DNK test. Međutim, zvaničnici su procenili da bi masovno testiranje bilo neadekvatno jer je teza da je neki kamiondžija ubica bila samo jedan od pravaca u istrazi. Navodno, Čolpanov šef se i nedavno ponovo našao pred neobičnim zadatkom. Nakon što je policija saopštila da se sprema hapšenje Katalina Čolpana jer mu je pljuvačni test bio pozitivan i podudarao se s tragom s mesta zločina, šef ga je pozvao telefonom da vidi gde se nalazi. Ispostavilo se da je kod svog neposredno nadređenog, i ovaj se postarao da on odatle nikuda ne mrda sve dok ne dođe policija i uhapsi ga, što se dogodilo posle 10 minuta.
Podsetimo, rumunski kamiondžija je optužen da je silovao i ubio Karolinu Gruber u Frajburgu u Nemačkoj, kao i Lusil Klobut u Austriji. Međutim, policija istražuje i njegovu povezanost s nerazjašnjenim ubistvima u Rumuniji. Tužilaštvo u Vaslui na severoistoku Rumunije posebno ispituje slučaj iz 2004. godine koji po mnogo čemu podseća na ubistva u Austriji i Nemačkoj. Devojka Mioara Anuti (27) nestala je 20. maja 2004. godine. Telo joj je pronađeno nekoliko dana kasnije u šumi, a glava joj bila razbijena. Kako je istraga utvrdila, ona je stopirala na putu do roditeljske kuće u Siskani. Katalin Čolpan živeo je u to vreme na oko 20 kilometara udaljenosti od mesta zločina, u mestu Husi u Rumuniji. U pokrajini Vaslui postoje još četiri nerešena ubistva žena, a sva četiri leša pronađena su u šumama. Svaki put je počinilac imao sličan obrazac ponašanja: prvo bi ih onesvestio, onda eventualno silovao, i na kraju ubio. Baš zato prošle subote policija je pretresla kuću osumnjičenog Čolpana, kao i njegov automobil. Automobil je osiguran, bilo je sve što su saopštili zvaničnici, a prenela nemačka štampa.

Jelena Marjanovic UbicaPo izveštaju lista „Zudkurir”, u kamionu špediterske firme za koju je Čolpan radio pronađen je čak odštampan foto-robot ubice koji je policija napravila tokom istrage. Ali pošto skica nije mnogo ličila na osumnjičenog, niko ga nije prepoznao

S druge strane, pitanje je kako će ga srpska policija dovesti u vezu sa ubistvom pevačice iz Borče jer nije zvanično potvrđeno da li postoji izdvojen DNK ubice s mesta zločina. Na samom početku istrage, u aprilu prošle godine, pojavila se informacija da je izolovan DNK, ali ubrzo se ispostavilo da je neupotrebljiv. Kasnije, u aprilu ove godine, domaći mediji objavili su vest da je srpski Interpol zbog ubistva Jelene Marjanović, navodno, objavio poternicu za kamiondžijom iz Nemačke koji je za vreme zločina vozio turu iz Turske preko Srbije i Austrije za Nemačku. Prema saznanjima „Ekspresa”, jedan od tragova DNK koje je policija izolovala s mesta ubistva pevačice Jelene Marjanović u potpunosti se podudara s DNK profilima koji su pronađeni u Nemačkoj i Austriji. To je bila prva potvrda da se radi o serijskom ubici. Međutim, bio je veliki problem da se nađe potencijalni ubica jer taj DNK profil nije postojao ni u jednoj bazi podataka te tri zemlje, pa čak ni Interpola i Europola, što znači da do on tada nije imao kriminalni dosije. Sve dok Čolpan nije uhapšen početkom juna u Nemačkoj.
U zatvoru se sve zna
Kriminolog Dobrivoje Radovanović u izjavi za „Ekspres” kaže da će, ukoliko policija nema DNK s mesta zločina, teško dokazati povezanost Čolpana i ubistva pevačice iz Borče.
– On je verovatno uhapšen s razlogom u Nemačkoj i uz potrebne materijalne dokaze, ali nije sigurno da to ima i srpska policija. Bez toga možemo da se slikamo ili da se nadležni hvale da su rešili nešto što nisu. Čak i da taj kamiondžija prizna da je ubio Jelenu Marjanović, to ne mora da bude odlučujuće na sudu jer ljudi u takvim situacijama nekad daju priznanje da bi se nagodili s nadležnima ili pod prinudom. Sličnosti između slučajeva ubistava pokazuju patologiju koju imaju sve serijske ubice. S druge strane, ne čudi taj slučaj premlaćivanja jer se zna da zatvorenici ne podnose silovatelje i one koji čine seksualne delikte. To je deo normi zatvorske supkulture. U tim principima su i zabrana cinkarenja ili saradnja s čuvarima, ta pravila važe u svim zatvorima. A možda se i ponašao arogantno i bahato, što se ostalima nije svidelo – objašnjava Radovanović, koji je doktorirao na temi zatvora.
Na naše pitanje kako su zatvorenici saznali da je novajlija baš osumnjičen za silovanja i ubijanja, Radovanović kaže da to nije nimalo čudno.
– U podzemlju se sve zna. Oni su obavešteniji od novinara, policije, tužilaštva i sudija zajedno. Lideri podzemlja iz zatvora upravljaju čitavim organizacijama na slobodi – zaključuje Radovanović.

RADIO KAO TRGOVAC I DRVOSEČA
Inače, Katalin Čolpan je u Nemačku došao da radi iz rumunskog gradića koji ima svega 26.000 stanovnika, a nalazi u oblasti koja je jedna od najsiromašnijih. On je prvo vodio malu prodavnicu tamo. Posle bankrota, počeo je da radi kao drvoseča i trgovac drvima za ogrev. Na kraju je došao kod brata i snaje u Nemačku. U televizijskom intervjuu, vlasnik špediterske kompanije ga je opisao kao „rezervisanu i ljubaznu osobu”. Katalin je kod njega radio skoro dve godine.

NIJE USAMLJEN SLUČAJ
Baš zbog mogućnosti da ga ostali zatvorenici linčuju, Dragan Đurić, ubica Tijane Jurić, koji je osuđen na 40 godina zatvora, u strogoj tajnosti je prebačen iz Okružnog zatvora u Subotici u Kazneno-popravni zavod Beograd, novi zatvor u Padinskoj Skeli. Tamo je smešten u samicu i potpuno je odvojen od ostalih osuđenika. Sličan tretman imao je i Vladica Rajković (28) iz Vratarnica kod Zaječara, koji je pre nekoliko godina zverski ubio devojčicu Anđelinu Stefanović (3) i Draganu Stanković (46).

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar