PRESEDAN U NOVOSADSKOM VIŠEM SUDU: Dve različite presude za jedan isti predmet

PRESEDAN U NOVOSADSKOM VIŠEM SUDU: Dve različite presude za jedan isti predmet


Neviđeni presedan dogodio se u novosadskom Višem sudu čije je veće, u samo mesec dana, za jedan isti predmet donelo dve potpuno različite presude, pišu “Novosti”.

Tako je, zbog nečijeg propusta, taj predmet dospeo na kraju pred najvišu sudsku instancu, Vrhovni kasacioni sud u Beogradu, koji je ocenio da su “bitno povređene odredbe krivičnog postupka”, zbog čega bi sudije Višeg suda u Novom Sadu mogle čak i krivično da odgovaraju, navodi list.

Branilac u ovom predmetu, advokat Milan Belić, objasnio je da je pred Osnovnim sudom u Novom Sadu njegov klijent oglašen krivim i prvostepenom presudom marta 2016. osuđen na uslovnu kaznu zbog lažnog prijavljivanja.

Žalba advokata Belića na presudu je uvažena 27. marta prošle godine i predmet ponovo vraćen na odlučivanje Osnovnom sudu u Novom Sadu.

“Posle mesec dana od ukinute presude, dok smo čekali da se zakaže i započne glavni pretres, mom klijentu Viši sud donosi za isti predmet, a bez ponovljenog suđenja, potpuno drugačiju odluku”, rekao je Belić.

Prema njegovim rečima, 16. maja 2017. žalba je ovog puta odbijena i potvrđena prvostepena presuda. Odluku su, kako navodi, donela dva ista člana veća, a izmenjen je bio samo predsedavajući.

Na takvo postupanje suda, Belić je uložio žalbu i 5. septembra prošle godine usledila je odluka Vrhovnog kasacionog suda kojom je ukinuta presuda iz maja i predmet vraćen novosadskom Osnovnom sudu na ponovno odlučivanje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar