Brejking
02.10.2018. 13:32
Tamara Marković Subota

PROCES ZA UBISTVO BAKARIJA HENDERSONA NA ZAKINTOSU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Da će sud biti pod velikim pritiskom, tvrde grčki mediji, uz pretpostavku da će advokati porodice Henderson insistirati na ubistvu s rasnim pobudama

Uz velike mere bezbednosti i pažnju medija, u Patri je prošle nedelje počelo suđenje sedmorici Srba optuženim za ubistvo Amerikanca Bakarija Hendersona (23) letos na ostrvu Zakintos. Nemanja Petrović (18), Stefan Stojanović (21), Dušan Ranković (33), Miloš Senić (25) i Miloš Ilić (18) nalaze se u pritvoru, dok su Nenad Jovanović i Siniša Petrović posle plaćene kaucije od 5.000 evra pušteni da se brane sa slobode i na suđenje su došli iz Srbije. Uz njih su optuženi Grk Jorgos Skijadopulos i Britanac bosanskog porekla Amer Omerdžić.

Na početku je branilac britanskog državljanina tražio od sudskog veća da odloži pretres obrazlažući zahtev „proceduralnim razlozima i neodgovarajućim prevodom dokumenata". Sud je zahtev odbio jasno poručujući da neće dozvoliti odugovlačenje postupka. „Plan je da se nedeljno održavaju dva do tri pretresa, a da ceo postupak bude gotov do decembra, za kada je planirano objavljivanje presude. Grčko pravosuđe ima efikasne mehanizme da spreči opstrukcije i retko se dešava da suđenja traju godinama. U ovom slučaju veće zna s kakvim dokazima raspolaže, poznat je i tačan broj svedoka, pa je lako bilo napraviti brz plan postupanja", objašnjava sagovornik „Ekspresa" uključen u odbranu optuženih.

Prvom pretresu prisustvovali su i Hendersonovi, koji su izjavili da veruju u grčko pravosuđe i da očekuju da ono utvrdi što veštaci u istražnom postupku nisu - koji je od mnogobrojnih udaraca koje je njihov sin zadobio bio smrtonosan i ko mu ga je naneo.

Grčki list „Katimerini" navodi da su roditelji nesrećnog mladića ipak zabrinuti za to kako će se suđenje odvijati pošto postoji mogućnost da se suoče s tvrdnjama da je zapravo njihov sin agresivnim ponašanjem izazvao incident. Oni se nadaju tome da će u Grčku doputovati jedan od najboljih prijatelja njihovog sina, koji će u svojstvu svedoka pomoći u rasvetljavanju slučaja. Zastupnik porodice Henderson, Earl Vard, kazao je za medije da je video-zapis s kamera u restoranu gde se zločin dogodio dovoljno jasan, ali da su informacije iz prve ruke nezamenljive: „Potreban nam je očevidac, ključni svedok koji je video napad na Bakarija, jer on tačno zna šta se dogodilo".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

„Danas smo prvi put videli lica onih koji su nasmrt pretukli našeg sina. Znamo da ne možemo da vratimo sina, ali želimo da krivci budu osuđeni", izjavili su posle prvog pretresa Džil i Fil Henderson za „Katimerini".

Odbrani okrivljenih predstoji žestoka borba s obzirom na to da po grčkim zakonima mladićima iz Srbije zbog krivičnog dela teškog ubistva za koje se terete preti kazna doživotnog zatvora, ali i zbog činjenice da su se za ubistvo zainteresovali i američki državni organi.

BRUTALAN ZLOČIN

Povod za tuču u noći između 7. i 8. jula 2017. u klubu „Bar kod" u mestu Laganas bila je, navodno, devojka iz Srbije zaposlena u klubu, koja je pila piće s mladim Amerikancem. To je iznerviralo mladiće iz Srbije. U optužnici piše da su ga oni oborili na zemlju i udarali rukama i nogama po glavi i telu. Jedan od aktera je, navodi se, imao bokser kojim je Hendersona udario u glavu. Zaključak je da je Henderson napadnut „u nameri da bude ubijen", što je i bio razlog da se za njih traži najstroža kazna. Tužilaštvo navodi da je nesrećni mladić nastradao odmah - za 11 sekundi - od jednog udarca u glavu. U optužnici se navodi da su i tada nastavili da ga udaraju nesmanjenom žestinom te da je Henderson primio više od 20 udaraca nogom u glavu. Grčki mediji događaj karakterišu „kao jedno od najbrutalnijih ubistava među mladima" i navode da optuženi nisu bili pod dejstvom alkohola koji bi umanjio njihovu svest.

„Izvinjavamo se porodici nastradalog, američkom narodu i grčkoj državi, ali mi nismo ubice. Došli smo na Zakintos na odmor, a ne da nekoga ubijemo. Zbog dva udarca smo sada optuženi za ubistvo. Jednostavno smo se našli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Potpuno smo slomljeni", izjavili su, prema pisanju štampe, na saslušanju dvojica srpskih mladića. Oni uveravaju da im je namera bila da Hendersona spreče da pobegne jer su mislili da je on kriv za tuču: „Ta dva udarca su se desila u nekoliko sekundi, i nisu bila smrtonosna. Razumemo našu odgovornost, ali sigurno nismo ubice."

Ranko Ilić, otac Miloša Ilića, izneo je u medijima svoju verziju događaja:

„Ne mogu da nađu dvojicu napadača koji su direktno odgovorni za ubistvo pa sada pokušavaju sve da svale na našu decu, koja i nisu učestvovala u tuči. Neki od njih su pokušavali da odbrane Amerikanca. Te večeri je moj sin bio u klubu sa svojim drugom Nemanjom i njihovim devojkama. On mi je ispričao da je u jednom trenutku nastala opšta tuča koju su započela dvojica mladića sa ubijenim Amerikancem zbog selfija s konobaricom. Nije se znalo ko koga tuče. Videli su američkog studenta na zemlji, glava mu je bila krvava, a dvojica još nepoznatih mladića bukvalno su skakala po njemu."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

UKLJUČIVANJE DIPLOMATIJE

Grupa visokih zvaničnika iz Teksasa zatražila je od Stejt departmenta da se uključi u ovaj slučaj. Senatori Džon Kornin i Ted Kruz su s kongresmenom Majklom Mekolom poslali pismo državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu u kojem se od njega traži da „iskoristi sva diplomatska sredstva kako bi se osiguralo da napadači ne izbegnu pravdu".

Kako je preneo Si-Bi-Es njuz, Hendersonovi roditelji sastali su se s pomenutim političarima u Vašingtonu. „Radi se o drugoj zemlji, nismo sigurni kako će izgledati proces. Bez pritiska američke vlade, iskreno, verovatno nemamo čemu da se nadamo", rekla je Džil Henderson najavivši i da će tražiti nadoknadu štete.

Na pitanje da li su u kontaktu s grčkom vladom u vezi sa ovim slučajem, portparolka Stejt departmenta nije direktno odgovorila, ali je istakla da „prate istragu grčkih vlasti".

S druge strane, otac jednog od optuženih koji nije želeo da mu se objavi ime tvrdi da je okrivljenima u zatvoru prećeno „da će im u slučaju da progovore pobiti familiju" i da su zato u velikom strahu:

„Čudne igre se igraju u Grčkoj. Zašto gazdu lokala niko ništa ne sme da pita? On zna ko je Amiru, jednom od okrivljenih, dao bokser. Na snimku se jasno vidi ko je, koliko puta i čime udarao Amerikanca, pa čak i da su pojedini od njih na neki način pokušali da ga zaštite."

O pritiscima na pravosuđe govorila je i advokatkinja Zora Dobričanin Nikodinović, koja zastupa okrivljene, navodeći da je advokatima odbrane rečeno da će „bez obzira na to što se na snimku vidi sve, u pritvoru morati da ostane svako koga je načelnik policije označio da je imao kontakt sa ubijenim Amerikancem". Ona dovodi u sumnju mogućnost da mladići iz Srbije budu osuđeni na maksimalnu kaznu jer su u pitanju mlađi punoletnici, te veruje da „čak i pod uslovom da je reč o krivičnom delu za koje su optuženi ne bi mogli da budu osuđeni na kaznu doživotnog zatvora".

NE PROPUSTITE:

ZAKINTOS: Batine u ceni letovanja

UBISTVO AMERIČKOG MLADIĆA NA ZAKINTOSU: Traži se doživotni zatvor za sedmoricu optuženih Srba

DOŽIVOTNA ZA SRBE SA ZAKINTOSA

UBISTVO NA ZAKINTOSU, AMERIČKI ADVOKATI TVRDE: Srbi su ubili Hendersona zbog boje kože

UBISTVO NA ZAKINTOSU: Danas počinje suđenje dvojici srpskih državljana

Slično iskustvo

Suđenje u Grčkoj donekle podseća na slučaj Miladina Kovačevića, koji je 4. maja 2008. u bostonskom klubu pretukao kolegu s fakulteta Brajana Štajnhauera i naneo mu teške povrede zbog kojih je ovaj završio u komi. Kovačević je uhapšen u SAD, ali je pušten iz pritvora 6. juna, kada je njegova porodica položila kauciju od 100.000 evra. Pošto mu je oduzet pasoš, Kovačević je u konzulatu Srbije u Njujorku dobio privremenu putnu ispravu i otputovao u Srbiju. Zbog izdavanja pasoša, Vlada Srbije je razrešila dužnosti generalnog konzula Srbije u Njujorku Slobodana Nenadovića i vicekonzula Igora Miloševića.
Godinu kasnije, tadašnji državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen kazao je da je Vlada Srbije porodici američkog studenta Štajnhauera uplatila 900.000 dolara na ime pokrivanja troškova lečenja. Pregovori sa američkim zvaničnicima tekli su u nekoliko faza. Predstavnici SAD tražili su da Kovačević bude vraćen u Ameriku, ali takvo rešenje nije dolazilo u obzir jer najblaža kvalifikacija koja bi takvo izručenje omogućila glasi pokušaj ubistva, a Kovačević se sumnjičio za nanošenje teških telesnih povreda.
U sledećoj fazi pregovaralo se o mogućnosti da Kovačević u Srbiji potpiše sporazum o priznanju krivice, ali je to odbačeno zbog nepoverenja Kovačevića u američko pravosuđe koje je tražilo kaznu od 10 do 12 godina zatvora.
U poslednjoj fazi pregovarano je s američkim tužiocem Džeraldom Molenom. Delegacija našeg tužilaštva uverila je Molena da je naš sud u stanju da procesuira ovo krivično delo. Američko tužilaštvo je odlučilo da našem pravosuđu prepusti vođenje tog postupka. Prvi osnovni sud u Beogradu je prihvatio 29. oktobra 2010. sporazum koji je Kovačević zaključio s tužilaštvom, a po kojem je priznao da je Štajnhaueru naneo teške povrede opasne po život u zamenu za kaznu od dve godine i tri meseca zatvora. Sporazumom je dogovoreno da Kovačeviću bude uračunato vreme koje je do tada proveo u američkom i srpskom pritvoru, ukupno oko tri meseca.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve