Brejking
17.06.2018. 11:27
Vojislav Tufegdžić

PUNOLETNA AMNESTIJA ZLOČINACA

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Poslednje u nizu prolongiranja donošenja presude za ubistvo Slavka Ćuruvije desilo se 12. juna, kada je sudsko veće Specijalnog suda po drugi put iz dokaza izdvojilo 10 audio-kaseta od ukupno 40 koje poseduje, a na kojima se nalaze beleške o telefonskim komunikacijama optuženih za ubistvo neposredno pre i posle zločina u okolini mesta gde je Ćuruvija usmrćen. Sud je saopštio da su audio-zapisi pribavljeni na nezakonit način iako MUP Srbije o tome poseduje preciznu belešku.

Naopako u ovoj odluci sudskog veća jeste zaključak Apelacionog suda da pomenuti dokazi mogu da se koriste, tako da je ovo drugi put da veće Specijalnog suda donosi suprotno mišljenje. Realno je pretpostaviti da će na ovu odluku opet biti uložena žalba, tako da će se suđenje ponovo odložiti.

Nikola Barović, zastupnik Branke Prpe, koja je u trenutku zločina bila sa Ćuruvijom, odluku je nazvao bizarnom, rekavši da bez tih audio-kaseta „kao da fali deo mozaika", da je kasete kao dokaze predložilo Tužilaštvo za organizovani kriminal i da su već prošle kontrolu suda te da predstavljaju jedan od najvažnijih dokaza.

Za ubistvo vlasnika „Dnevnog telegrafa" i „Evropljanina" optuženi su načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak, a saučesnik mu je bio Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu i tako onesvestio Branku Prpu. Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999, na Ukrs, u vreme NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije, pred ulazom zgrade u kojoj je stanovao u Svetogorskoj ulici u Beogradu. Ubice su ga usmrtile ispalivši 17 metaka u telo i još jedan hitac u glavu.

Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014, ali im je posle troipogodišnjeg pritvora određena mera nadzora u takozvanom kućnom pritvoru uz elektronski nadzor. Miroslav Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana poternica. Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog pokušaja ubistva predsednika SPO Vuka Draškovića i ubistva četvorice istaknutih članova te partije na Ibarskoj magistrali 1999. godine, kao i za ubistvo Ivana Stambolića.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju Ekspresa...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve