Brejking
01.07.2018. 13:18
Nataša Anđelković

ROBINJE NEČASTIVOG: Jezivi običaj, koji se i dandanas praktikuje u Nepalu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ako žena tokom menstruacije uđe u porodi­čnu kuću, desiće se tri strašne stvari: doći će tigar, kuća će izgoreti, a glava porodice će se razboleti!

Tako jezivi običaj, koji se i dandanas praktikuje u zapadnom Nepalu, opisuje lokalni farmer Rančo. Da bi sve to sprečile, žene u toj zabačenoj himalajskoj državi primorane su tradicijom da svakog meseca odlaze od kuće i po nekoliko dana provode u pećinama, štalama ili improvizovanim skloništima. One se tada smatraju zagađenim, čak otrovnim.

Kako prenosi „Njujork tajms“, gospodin Rančo potpuno je uveren u ono što govori. Ne smatra to sujeverjem. Na pitanje da li je u svom selu ikada video tigra, smeje se i odgovara da nije, ali da je čuo priče da je pre možda 10 godina jedan čovek samo pogledao ćerku dok je imala menstruaciju i da je zato nekoliko dana bio slep.

- To je bila noćna mora - kaže. Na pitanje da li bi on otišao u pe­ćinu da spava poguren, Rančo se samo nasmejao:

- Zašto bih? Pa, to je za žene! Za to vreme, Rančova nećaka tinejdžerka, koja ima ciklus, priprema se da se uvuče u skladište ispod kuće. To sklonište je tamna, hladna pećina u koju se ulazi najčešće puzeći. Žene i devojke tu borave po nekoliko večeri sedeći samo na mokroj slami i kamenu. Ipak, njegova nećaka Devika to prihvata s radošću.

- Srećna sam što idem dole. Ne želim da se moj otac razboli. Jedini problem je što naši mobilni telefoni tamo nemaju signal pa moram da izlazim kako bih proverila šta ima na Fejsbuku - kaže Devika pokazujući koliko je ukorenjena ova tradicija čak i kod dece.

Taj strogi tabu svake godine odnese bar nekoliko žrtava. Telo mlade učiteljice Gauri Kumari Bajak, koja je bila puna samopouzdanja i životne radosti, prošlog januara pronađeno je u brdima nadomak sela u kojem je živela. Gospođa Bajak je umrla od udisanja dima u maloj pećini, gde je pored vatre pokušala da se ogreje. Žene i devojčice umiru ne samo od gušenja već neretko i od hladnoće ili usled napada životinja. Upravo ovog juna još jedna devojka pronađena je mrtva u kolibi jer ju je ugrizla zmija. Zbog sramote njena porodica je čak pokušala da prikrije smrt i tajno je sahrani, ali policija je započela istragu.

Inače, ženama je zabranjeno da kuvaju, pa čak i da dodirnu stoku tokom menstruacije. U slučaju da se krava ili koza zateknu u njihovoj kolibi, moraju da viču da ih neko drugi izbaci kako se životinja ne bi razbolela. Ipak, ove žene preko dana nisu pošteđene napornih radova u poljima, gde se trude da ne budu u kontaktu sa ostalima, a noću odlaze u skloništa.

Taj običaj ili sujeverje naziva se „čoupadi“, što na nepalskom jeziku označava „nekog nečistog“, i traje stotinama godina. Mnoge religije poštuju pravila vezana za menstruaciju, a hinduizam stavlja poseban naglasak na čistoću i zagađenje. Ipak, naučnici nisu sigurni za­ što je tabu menstruacije toliko jak u zapadnom Nepalu, gde bezbroj sela to i dalje praktikuje. Možda je to zato što je ovaj region siromašan, a relativno homogen - čini ga prete­žno hinduističko stanovništvo. Neke žene moraju da spavaju u kolibama čitavu nedelju. Nije im dozvoljeno ni da pripremaju hranu, već čekaju da im članovi porodice dopreme nekakav obrok.

Gospodin Buda, svekar pokojne Bajak, sada otvoreno govori o svim opasnostima čoupadija.

- Kažem ljudima, moja snaja je umrla, tako može sutra i tvoja ćerka ili žena da umre, a oni odgovore: žao nam je, ali to je naša kultura.

Kako kaže, njegova dvadesetogodišnja snaja borila se za prava žena, edukovala ih o kontroli rađanja, ali čak je i ona poštovala smrtonosnu tradiciju.

- Pritisak je suviše jak. Da nije išla u kolibu tokom menstruacije, bilo bi je sramota - objašnjava Buda.

Njena smrt uticala je na to da Buda, bar u svojoj kući, prekine s tim običajem. Svakog meseca podstiče svoju suprugu da ostane kod kuće da spava i kaže:

- I znate šta? Ništa loše se nije dogodilo. Sve ove godine smo obmanuti da verujemo u lažno sujeverje. Sada nepalska vlada i zagovornici prava žena pokušavaju da ukinu ovu strašnu tradiciju. Počevši od avgusta, prvi put će biti krivično delo da se žena tokom menstruacije protera iz doma, i za to je zaprećena kazna od tri meseca zatvora, ali i dalje nije sigurno da li će to uticati na uzdržavanje od viševekovnog običaja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve