ŠAROLIKA PONUDA: Šta sve možeš s dragom osobom kad je MRTVA

ŠAROLIKA PONUDA: Šta sve možeš s dragom osobom kad je MRTVA


Posmrtne ostatke voljene osobe, ako je kremirana, možete narezati na gramofonsku ploču i slušati njen šum ili jednostavno od njih napraviti grafitnu olovku

Kad se spusti zavesa, aplauz sledi, ali u jednom trenu vlada mrkli mrak. U tom času posumnjaš da išta vredi, život ceo pepeo i prah.“ Ove stihove napisao je Đole Balašević, a otpevao Čola, očigledno ne znajući da ni smrt ne mora biti samo „pepeo i prah“, a kamoli život.

U poslednje vreme sahrane su postale aut – širom sveta u modi je kremiranje. Me­ đutim, pravi trendseteri pepeo svojih bližnjih ne drže u urnama po prašnjavim policama rozarijuma, niti ga posipaju po moru, nehajno kao u američkim filmovima. Naprotiv, doslovno ih posade u more.

Američka organizacija EternalReefs.com koristi ljudske ostatke da stvori ekološki bezbedne betonske grebene koji služi kao prirodno stanište za ribe i drugi živi svet iz mora. Cena grebena kreće se od 3.000 do 7.000 dolara. I to nije retkost. Još pre nekoliko godina postojalo je više od 1.800 ovakvih „ve­ čitih grebena“ na obalama Floride, Južne i Severne Karoline, Merilenda, Nju Džersija, Teksasa i Virdžinije.

Porodica i prijatelji pokojnika su pozvani da učestvuju u stvaranju „večnog grebena“ svojih najbližih. Oni mogu mešati posmrtne ostatke u beton i ostaviti pisanu poruku ili trag u vla­ žnom betonu. Celokupni proces nastanka veštačkog grebena pomaže u lečenju i mora i du­ še, stoji na sajtu agencije. „Večni grebeni“ ostaju zaronjeni u vodu i služe za očuvanje, zaštitu i poboljšanje zdravlja okeana.

Druga opcija koja vam stoji na raspolaganju jeste da pepeo pokojnika ucrtate u spomenik ili, ako ste baš hrabri, u sebe. Naime, neki tatu majstori spremni su da vas istetoviraju mešavinom mastila i posmrtnih ostataka vama drage osobe.

Međutim, potrebno je proveriti zdravstvene rizike tog avanturističkog poduhvata.

Zanimljivu varijantu nudi kompanija iz Stoktona simboličnog naziva „Sveti dim“. Oni pomoću kremiranih ostataka prave metke. Očekivano, tu nesvakidašnju firmu osnovala su dva bivša policajca iz Alabame. Kao dodatnu pogodnost, oni vam pružaju opciju da metak pohrane u drvenu kutiju na kojoj će izrezbariti ime pokojnika. Nadamo se samo da to ne koriste za one koji nastradaju od metka.

Ukoliko je pokojnik voleo muziku ili ste vi pasionirani kolekcionar gramofonskih ploča, postoji odlična mogućnost za vas. Vinil snima ploče u koje je urezan i pepeo. Možete odabrati samo da slušate šum svojih predaka ili da na to dodate i muziku. To zadovoljstvo koštaće vas između 2.000 i 3.000 dolara.

Ako su vam ovi predlozi suviše bizarni, možete od pepela drage osobe napraviti peščani sat. Za to treba da izdvojite svega 330 dolara. Postoji li nešto bolje da vas podseća da živite punim plućima jer nam vreme ističe? Biće to sigurno relikvija koja će se prenositi iz generacije u generaciju.

Nešto prefinjenija opcija je da pepeo pokojnika urežete u dijamant i napravite nakit od njega. Agencija „LifeGem“ nudi čitavu liniju ogrlica i prstenja tog tipa. Ipak su dijamanti večni. Nešto povoljnija, a podjednako ugljenična opcija jeste da od pretka napravite grafitnu olovku.

Za kraj, ostavili smo možda najromantičniju varijantu. Sledbenici skoro svih monoteistič­ kih religija veruju da duša posle smrti ide na nebo. Sada je to i bukvalno moguće – firma tragikomičnog imena „Večni uspon“ prodaje biorazgradive balone napunjene helijumom, ali i ljudskim ostacima, koji se vinu i do 30.000 metara. Cena tih balona kreće se od 1.000 do 2.500 dolara po komadu. Šta je to spram večnosti?

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar