Brejking
19.04.2017. 15:17
Nataša Anđelković

Selidba Vučića predsednika

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Seoba predsedničke rezidencije s Andrićevog venca u Palatu „Srbija", koju je Aleksandar Vučić najavio, moraće da sačeka
Kad vam prijatelj kaže da će se u narednom periodu svečano obavezati na vernost, da će imati mnogo zvanica, posluženje i da će se odmah potom preseliti, verovatno pomislite da se ženi. Ali isto to se dešava i ako slučajno postajete predsednik.
Titov kabinet bez interneta, grejanja i klime
Novoizabrani šef države Aleksandar Vučić najavio je još pre aprilskih izbora da će posle inauguracije i polaganja zakletve kancelariju preseliti sa Andrićevog venca najverovatnije u Palatu „Srbija", poznatu i kao „SIV" (Savezno izvršno veće). On je to i kasnije ponovio, dodajući da će funkciju obavljati na nekom „više birokratskom mestu".
- Nije tajna da želim da kancelarija predsednika bude izmeštena, ali ne znam hoće li to biti odmah po stupanju na dužnost ili za šest meseci. Razmišljao sam da to bude u Palati „Srbija", ali je pitanje da li će za to postojati mogućnosti. Meni ne treba ni svila ni kadifa. Potrebna mi je kancelarija i nekoliko kancelarija za tim sa kojim radim - rekao je Vučić novinarima u Smederevu, uz opasku da mu je namera da zgradu na Andrićevom vencu bude ponovo muzejski prostor:
- Postoji više ideja koje idu u tom pravcu, ali mislim da je toliko lepa i važna zgrada za našu zemlju da je dobro da bude dostupna svim ljudima.

Tamo nema ni kompjuter, a kamoli internet. Što je još gore, tamo ne radi ni grejanje, ni klima, a ide leto. Zato predsednik neće moći odmah da se preseli u Palatu „Srbija", kaže jedan od Vučićevih saradnika

Mediji su preneli da je Vučić u Palati „Srbija" pikirao Titov kabinet, koji inače pripada predsedniku, ali su ga njegovi prethodnici slabo koristili. Čak ni sam Josip Broz nije često dolazio u svoj radni kabinet. Zanimljivo je da je tamo ostalo sve isto baš kao da je maršal još živ. Kafa se pije iz njegovih šoljica, na masivnom drvenom stolu je i dalje Brozova mastionica. Kažu da na terasu, sa koje je „najveći sin naših naroda i narodnosti" gledao Dunav, više niko ne izlazi. Ta rustičnost i jeste najveći nedostatak ovog prostora, tvrde Vučićevi saradnici.
- Tamo nema ni kompjuter, a kamoli internet. Što je još gore, tamo ne radi ni grejanje, ni klima, a ide leto. Zato predsednik neće moći odmah da se preseli u Palatu „Srbija", jer taj prostor nije funkcionalan. Mora mnogo da se sređuje. Dosta je komplikovano sve to, moralo bi pola palate da se iseli - napominje naš sagovornik.
Selidbu i preuređenje novog prostora izvešće Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, ali, kako su nam u dopisu zvanično saopštili, njima „još nije stigao zahtev u vezi s preseljenjem". Lokacija na Novom Beogradu neuporedivo je dostupnija, jer se ne stvaraju gužve u centru grada, ali najvažnija prednost je što lakši za obezbeđenje predsednika i zvaničnika koji mu dolaze u goste.
Bivši direktor Vojnobezbednosne agencije Svetko Kovač kaže kroz smeh da bi Vučić, ako hoće u Titov kabinet, prvo morao da ukloni aparate koje je Aleksandar Ranković postavio da bi prisluškivao Broza.
- Kad skloni Lekine uređaje, sve će biti lakše... Šalim se, naravno. Zgrada SIV praktičnija je i verovatno će biti lakše da bude bezbednosno bolje pokrivena. Objekat će, svakako, čuvati pripadnici MUP, dok su prvi prsten obezbeđenja oko predsednika jedinica „Kobre" Vojske Srbije - objašnjava Kovač. On u razgovoru za „Ekspres" pozdravlja inicijativu da se dosadašnja zgrada Predsedništva pretvori u muzej.

Svetko Kovač: Kad skloni Lekine uređaje, sve će biti lakše... Šalim se, naravno

Novi dvor opet muzej
Inače, ideja da monumentalno zdanje Novog dvora sa Andrićevog venca pretvori u muzej nije Vučićeva, tu je u periodu od 1936. do 1944. bio smešten Muzej kneza Pavla. Tada je Muzej imao Arheološko (koje su činile Preistorijska i Antička kolekcija) i Srednjovekovno odeljenje, kao i numizmatičku zbirku, lapidarijum i Galeriju sa 60 dvorana za stalnu postavku i povremene izložbe. Čak je i za vreme Drugog svetskog rata bio otvoren za publiku, a direktor Milan Kašanin je uz velike napore uspeo da sačuva umetničke kolekcije. Ova građevina je spomenik kulture pod zaštitom države. Od 1953. Novi dvor koristili su Izvršno veće Srbije, Skupština Srbije, Predsedništvo i predsednik Republike Srbije sa pratećim službama.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve