Simonović nije došao na suđenje za paljenje kuće novinaru

Simonović nije došao na suđenje za paljenje kuće novinaru


Suđenje bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, optuženom da je naručio paljenje kuće novinara portala “Žig info” Milana Jovanovića, odloženo je za 24. maj, jer se Simonović i njegov advokat nisu pojavili na suđenju.

Kako je saopštila advokatska pripravnica, Simonović nije dobio poziv za suđenje, niti mu je uručena optužnica. Međutim, u sud su došli ostali okrivljeni i oštećeni, Jovanović i njegova supruga, kao i brojni novinari, predstavnici OEBS-a i novinarskih udruženja.

Odlaganju suđenja za maj protivio se tužilac, tražeći da se sudi u drugoj manjoj sudnici ili u velikoj u popodnevnom terminu, dok je odbrana negodovala zbog kratkog roka za zakazivanje suđenja od samo tri sedmice od podizanja optužnog akta. Ipak, sudija Slavko Žugić ostao je pri svojoj odluci. On je pojasnio da u vreme kada su pozivi za sud upućeni, 26. marta, pošta bila u štrajku i da i u drugim predmetima sud ima problema sa dostavom pismena poslednjih desetak dana.

Podsetimo, drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je maksimalnu kaznu od osam godina zatvora za bivšeg predsednika opštine Grocka, zbog toga što je naložio paljenje kuće novinara. To tužilaštvo je zatražilo maksimalnu kaznu zbog izvršenja teškog dela protiv opšte sigurnosti podstrekavanjem.

Za okrivljenog Vladimira Mihajlovića, kao saučesnika u izvršenju krivičnog dela, zatražena je kazna zatvora u trajanju od pet godina, za Igora Novakovića, okrivljenog kao saučesnika, kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a za Aleksandru Marinković kao izvršioca kaznu zatvora u trajanju od šest godina zatvora. Zatraženo je i da se svima izrekne i mera zabrane približavanja i komunikacije sa Milanom Jovanovićem i njegovom suprugom Deljanin Jelom.

Simonović je, kako je ranije navelo tužilaštvo, podstrekivao Mihajlovića da pronađe nekog od poverenja “koji bi u vidu opomene Jovanoviću”, zapalilo automobil oštećenog, dajući precizne podatke o automobilu i gde se nalazi, nudeći za to novčanu nadoknadu. Nakon toga je Mihajlović nagovorio Novakovića da nađe čoveka od poverenja, koji bi zapalio automobil Jovanovića. Novaković je za to angažovao Aleksandru Marinković u zamenu za otpis duga, što je ona i učinila.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar