Brejking
01.05.2017. 06:46
Ljubinka Brkić

SIROMAŠNI DEČAK KOJI JE PROMENIO SVET: Kako su stari bicikl i traktorski ventilator spasli jedno afričko selo

vilijam-kamkvamba.jpg

Vilijam Kakvamba je sa samo 14 godina od materijala s deponije napravio vetrenjaču koja stvara struju i pokreće pumpu za navodnjavanje

Vilijam Kakvamba još nije proslavio 30. rođendan, a već je promenio svet! Siromašni dečak iz Istočne Afrike koji nije imao para za školarinu učio je u biblioteci i sa 14 godina sam izgradio vetrenjaču od sekundarnih sirovina i drvenih motki. Njegova mašina godinama stvara struju i pokreće pumpe za navodnjavanje iako u tom delu države električna energija gotovo da se ne koristi.
Američki magazin „Tajm" uvrstio ga je 2013. godine na listu najuspešnijih mladih ljudi koji su svojom inovativnošću promenili svet u polju tehnologije, nauke, kulture, obrazovanja, sporta, energije.

Majka mu rekla da je lud
Kakvamba je rođen 5. avgusta 1987. godine u selu Masitala, u afričkoj državi Malavi, kao jedno od sedmoro dece siromašnih farmera (ima šest sestara). Roditelji mu se bave poljoprivredom, najviše uzgajanjem kukuruza. Kao što je Vilijam kasnije opisao u autobiografiji „Kako sam uhvatio vetar", 2001. godine je čak 70 odsto stanovništva Malavija zbog suše bilo na ivici umiranja od gladi. Ta oskudica i nemaština primorale su malog Kakvambu da napusti srednju školu jer njegova porodica nije bila u stanju da plati školarinu. U očajničkom pokušaju da nastavi obrazovanje, Vilijam je krenuo da redovno odlazi u biblioteku i tamo je otkrio svoju pravu ljubav prema fizici i elektronici. Iako okružen potpunom bedom, vodeći se samo instrukcijama iz jedne knjige, on je 2002. godine od materijala s deponije uspeo da napravi vetrenjaču koja proizvodi struju. Koliko mu je to promenilo život, opisao je i na jednom skupu.
- Pre toga nikada nisam bio daleko od svoje kuće u Malaviju, nisam spavao u hotelu ili video avion. Nikada nisam koristio kompjuter, niti video kako funkcioniše internet. Niti sam ikada bio okružen s toliko „azungu" - belaca (smeh). Bio sam dete siromašnih farmera. Jedne godine bili smo jako loše sreće: tokom pet meseci 2001, svi Malavljani su gladovali do smrti. Moja porodica je jela jedan obrok dnevno, noću. Samo tri zalogaja suve pogače za svakoga od nas. Hrana je prolazila kroz naša tela. Topili smo se. Zbog gladi, bio sam primoran da napustim školu. Gledao sam u svog oca i u suva polja. To je bila budućnost koju nisam mogao da prihvatim. A pritom sam bio srećan u srednjoj školi - prepričao je Kakvamba, dodajući da je tada počeo da redovno odlazi u biblioteku.

Našao sam traktorski ventilator, amortizer, plastične cevi... Koristio sam ram bicikla i stari dinamo, i napravio svoju mašinu. Na početku je bilo jedno svetlo, kasnije četiri, s prekidačima i čak s automatskim prekidačem napravljenim prema računu za struju, opisao je Kakvamba

Učio reči iz dijagrama
- Čitao sam knjige, naučne knjige, posebno iz fizike. Nisam mogao da čitam na engleskom toliko dobro pa sam koristio dijagrame i slike da bih naučio reči. U jednoj knjizi sam pronašao objašnjenje kako bi vetrenjača mogla da pumpa vodu i prikuplja električnu energiju. Pumpanje vode je značilo navodnjavanje i odbranu od gladi. Zato sam odlučio da je sam napravim. Pošto nisam imao potrebni materijal, skupljao sam stare sirovine sa otpada. Mnogo ljudi, uključujući i moju majku, reklo mi je da sam lud (smeh). Našao sam traktorski ventilator, amortizer, plastične cevi... Koristio sam ram bicikla i stari dinamo, i napravio sam svoju mašinu. Na početku je bilo jedno svetlo, kasnije četiri, s prekidačima i čak s automatskim prekidačem napravljenim prema računu za struju. Druga mašina pumpa vodu za navodnjavanje. I tako je sve počelo... - objasnio je Kakvamba.
Priča o njegovom izumu se proširila, i posle nekoliko meseci, mesto na kojem je sagradio vetrenjaču postalo je stanica biolozima i turistima koji su želeli da napune svoje mobilne telefone. Od tada je izgradio i solarnu pumpu za vodu, kojom snabdeva svoje selo pijaćom vodom, i još dva vetrogeneratora (najviši stoji na 12 metara). Planira da izgradi još dva, uključujući i jedan u Lilongveu, politički glavnom gradu Malavija.

Kakvamba je u međuvremenu završio srednju školu, ali i diplomirao na Darmut koledžu Univerziteta u Nju Hempširu, i sada je inovator.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
22.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve