Brejking
13.06.2018. 12:46
R. E.

SORAYA NON GRATA

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Odluka države da nekome zabrani ulazak u zemlju zbog sumnji da je imao kontakte s kriminalcima, počinio krivična dela ili zato što bi mogao da ugrozi bezbednost građana, u skladu je sa zakonom. Problem je samo što se arbitrarno donosi na osnovu „procene nadležnih organa

U obračunima crnogorskih mafijaških klanova na, logič­no, beogradskom asfaltu - najdeblji kraj izvukla je jedna starleta. Kako ih danas politički korektno nazivamo. Crnogorskoj dr­žavljanki Sari - Soraji Vučelić ili S. V. (32) zabranjen je ulazak u Srbiju.

„Mi smo povezali neka lica s nekim prostorima, neka lica s nekim predmetima, neka lica smo povezali s drugim licima koja su bila umešana u takva dela. Ali kada bih vam rekao ko, šta, gde i kako, ja bih ih upozorio šta znamo. I onda se postavlja pitanje zašto bismo to uradili. Mi želimo da kriminalci nagađaju, želimo da budu u mraku, da ne znaju šta policija zna. Sledeća faza je da, kada budemo imali dovoljno dokaza, nekoga privedemo, a onda ćemo imati i više informacija da vam pružimo“, izjavio je pre dve godine ministar policije Nebojša Stefanović nedugo nakon što je Srbija sačinila listu nepoželjnih osoba, na kojoj se u tom trenutku našlo 120 osoba.

Ova inicijativa pokrenuta je ubrzo nakon ubistva vođe navijača partizana Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi. Dve godine kasnije na istom spisku nalazi se oko 300 ljudi. I to mahom Crnogoraca, Kotorana, budući da se čak četiri mafijaška obračuna u Beogradu povezuju s tim kriminalnim miljeom. Verovatno je upravo izjava Stefanovića najtačniji opis toga kako je uopšte sastavljen registar nepoželjnih osoba, na koji je, u skladu sa Zakonom o strancima, mogu­ će dospeti bez ijednog dokaza o počinjenom krivičnom delu (član 11 Zakona o strancima, stav 6, čije bliže uslove propisuje Vlada Srbije). Dakle, jedna vrlo arbitrarna odluka koja se bazira na operativnim podacima BIA, vojnih bezbednosnih službi i policije. Kako nam je objašnjeno u stručnim krugovima, službe svoja saznanja i sumnje koje ne mogu da dokažu, a koje su verovatno istinite, šalju u Nemanjinu 11, a sastavljanje spiska na kraju aminuje ministar policije. Registar a la Bela knjiga.

Imena poznata policiji

Međutim, u vrlo kratkoj izjavi za „Ekspres“ ministar Stefanović samo je prokomentarisao da je odluka o tome da se neko nađe na spisku nepo­željnih osoba „stvar procene bezbednosnih službi, koja je utemeljena u zakonima o strancima, BIA i policiji“.

Na listi onih kojima je zabranjen ulazak u Srbiju najvi­še je pripadnika dva klana iz Kotora, škaljarskog i kavač­kog, čiji međusobni ratovi traju duže od tri godine i u kojima je stradalo više od 20 osoba. Na vrhu liste zabranjenih su vođe „škaljaraca“, braća Jovica i Igor Vukotić, kao i njihov saradnik Igor Dedović, zatim šefovi kavačkog klana, Slobodan Kašćelan, koji je pre dve godine ranjavan u Novom Sadu, Rade Zvicer i Igor Božović. Ulazak u Srbiju zabranjen je i njihovim prvim saradnicima, ali i ljudima koji za njih odra­ đuju neke naizgled sitnije poslove. Na tom spisku navodno je i Ivan Delić, svojevremeno povezivan sa ubistvom ministra odbrane Pavla Bulatovića, a koji je bio na meti „zemunca“ Sretka Kalinića.

Takođe se pominje da je među onima kojima je zabranjen ulazak u Srbiju i Vuk Vulević, koji se dovodio u vezu sa švercom 200 kilograma kokaina iz Venecuele, ali je za to oslobođen, kao i sa ubistvom vlasnika „Dana“ Du­škom Jovanićem. Osim njih, na spisku su navodno i Alan Kožar, koji je dovođen u vezu s likvidacijom policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, kao i Željko Bojanić, saradnik ubijenog Dragana Dudića Frica. Za pojedinim „kavčanima“ kojima je Srbija zabranila ulazak raspisane su i crvene poternice, kao recimo za Kašćelanom i Božovićem zbog dilovanja droge, reketiranja, pranja novca, zelenašenja...

Na tajnom spisku su i druge bezbednosno interesantne osobe, među kojima su navodno i Jovo Đurović, brat Luke Đurovića, vođe barskog klana, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Nastradali Đurović inače je bio blizak saradnik Luke Bojovića, vođe nekadašnjeg zemunskog klana. Iako je većina nepoželjnih osoba iz Crne Gore, na spisku ima i bosanskih državljana za koje se veruju da sarađuju s kotorskim klanovima i likvidiraju njihove rivale, ali i Hrvati koji su učestvovali u nemirima na stadionu Partizana tokom derbija, a koji su već odslužili kazne.

Upravo je i Soraja Vučelić na spisak zabranjenih dospela zbog navodnih veza s beogradskim i crnogorskim podzemljem. Pre tri godine ona je saslušana u barskoj policiji u istrazi ubistva Armina - Mu­še Osmanagića, koji je likvidiran samo nekoliko minuta nakon što je ona izašla iz restorana u kojem su se našli. Mediji su tada pisali da je policija saslušava zbog navodnih veza s klanom Luke Bojovića, čija je desna ruka u Crnoj Gori bio pokojni Luka Đurović, a čija je ekipa bila u sukobu s klanom Osmanagića. Tada se ispitivalo da li je Soraja eventualno imala zadatak da tipuje Osmanagi­ ća i izvuče ga na čistinu.

Diskrecija i pravo

Samo nekoliko meseci kasnije, Vučelićevoj je u Podgorici zapaljen „rendž rover“, što je policija povezala s njenom posetom optuženom hakeru Milošu Čujoviću, koji se u pritvoru u Spužu našao zbog internet prevara i trgovine kokainom. Upravo joj on, navodno, i kupio skupoceni džip. Nepunih mesec dana kasnije Soraja se dovodi u blisku vezu s Kotorankom Željkom Rolović, uhapšenom zbog sumnji za posredovanje u prostituciji, što je optužena i sama priznala.

Zajedničke fotografije otkrile su da su Madam Željka i Soraja bliske prijateljice, a navodno su se upoznale u Domu za hraniteljsku decu. Iste godine Soraja odlazi na još jedno saslušanje u Palatu pravde, kao svedok zbog pokušaja ubistva, budući da je bila u društvu uhapšenog kik-boksera Dušana Panajotovića, i to u noći kada je pokušao da ubije Sanjina Štilića iz Valjeva ispred kluba „Tilt“ u Beogradu.

Uprkos svemu tome, protiv Soraje Vučelić, kako kaže njen advokat Borivoje Borović, nikada nije podignuta nijedna krivična prijava, niti se protiv nje vodi ijedan krivični postupak.

- Još uvek nisam dobio odgovor iz MUP-a Srbije da vidim razlog zabrane njenog ulaska u zemlju. Policija ovim diskrecionim pravom narušava slobodu kretanja za koje ne postoji pravni lek - kaže Borović za „Ekspres“.

S druge strane, Zoran Dragišić s Fakulteta bezbednosti za „Ekspres“ objašnjava da svaka država na svetu ima pravo da zabrani ulazak osobama za koje postoji procena službi bezbednosti da su rizične po bezbednost građana.

- Te podatke BIA, vojne slu­ žbe i policija prosleđuju Vladi. To je praksa koja postoji svuda u svetu i to nije ništa novo. Zabrana ostaje na snazi sve dok postoji razlozi da se veruje da je određena osoba bezbednosno rizična - kaže Dragišić.

Do tada ostaje pitanje ko će sada stati iz Soraje Vučelić. Uostalom, i Ćićolina je, kada je upala u problem, samo osnovala sindikat.

Devojka trgovca oružjem

Uz veze s crnogorskim podzemljem, Soraju Vučelić povezuju i s turskim mafijašem. Naime, britanski list „Sun“ prvo je pisao da je Vučelićeva bila devojka brazilskog fudbalera Nejmara, a potom i da je u vezi s turskim trgovcem oružja Čengizom Siklarogluom, inače direktorom turske kompanije koja prodaje sisteme naoružanja „Silashan holding“.

Prema pisanju tog lista, Čengizov profil na Instagramu prepun je fotografija na kojima on pozira sa oružjem, pištoljima i puškama, dok turski medij „Haber Detaylari“ navodi da je on 2016. uhapšen u Moskvi zbog sumnje da je povezan s pokušajem ubistva če­čenskog lidera Ramzana Kadirova.

Posebno je zanimljivo da Soraja Vučelić na svom Instagram profilu, koji je trenutno ugašen, prati samo Čengiza, koji je i bio razlog njenog nedavnog boravka u Turskoj. Naime, Vučelićeva je u Istanbulu snimala film o njegovom životu, u kojem glumi glavnu žensku ulogu.

Crnogorska kontramera

Po istovetnom principu, crnogorska policija sastavila je svoj spisak, na kojem se, prema pisanju medija, nalazi 79 srpskih državljana. Tako je tokom letnje sezone 2016. na osnovu tog spiska sa crnogorske granice vraćeno 20 osoba, koje su tada i saznale da im je zabranjen ulazak u Crnu Goru.

Tako su sa granice vraćeni pripadnici voždova­ čkog klana Vladan Kontić Konte i Mirko Vuković, Slavenko Dučić, koji radi kao obezbeđenje Jovice Vukotića, vode škaljarskog klana, vođa Zvezdinih navijača Ivan Bogdanov, kao i Miroslav Mirko Šijan, sin pevačice Goce Božinovske.

U medijima se poslednjih dana pojavila vest da pod ove kontramere spada i srpska starleta Tamara Đurić, takođe zbog navodnih veza s crnogorskim podzemljem, ta­ čnije jednim viđenijim pripadnikom škaljarskog klana koji je u periodu kada je boravio u Beogradu često spavao u stanu kod starlete.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
24°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve