SPORNI UGOVOR S FUDBALEROM LACIJA VELJKOVIĆ KRIO U STANU U NIŠU

SPORNI UGOVOR S FUDBALEROM LACIJA VELJKOVIĆ KRIO U STANU U NIŠU


Uhapšeni Uroš Janković keš je stavio na račun i u sefove dve banke u Beogradu

U stanu fudbalskog menadžera Dejana Veljkovića, koji je uhapšen u akciji belgijske policije „Čiste ruke”, pronađen je ugovor o uslugama potpisan s fudbalerom Sergejom Milinkovićem Savićem. Ovaj ugovor za sada je glavni dokaz istrage u koju je uključeno i srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal.

„Ugovor je nađen u Veljkovićevom stanu u Nišu, gde je pretresom nađeno i 100.000 evra u kešu. Mnogo veći novac nađen je kod njegovog glavnog saradnika menadžera Uroša Jankovića, koji je po zamolnici belgijskog tužilaštva uhapšen u Srbiji”, kaže za „Ekspres” izvor uključen u istragu.

Janković nije novac držao u kući, ali je na njegovom bankovnom računu bilo skoro 700.000 evra. Nađen je novac i u sefovima koje je iznajmio u bankama. U sefovima dve banke u Beogradu, Janković je imao 430.000 evra”, kaže izvor „Ekspresa” uključen u istragu.

Sav nađeni novac je zaplenjen, a protiv Veljkovića i Jankovića je pokrenuta finansijska istraga u kojoj im je zaplenjeno i sedam stanova i jedan lokal.

„Najvrednija nekretnina je Jankovićev stan u A bloku na Novom Beogradu, koji vredi više od pola miliona evra”, kaže naš izvor.

Belgijska policija je pre deset dana pokrenula najveću akciju obračuna s fudbalskom mafijom, a koja se dovodi u vezu s brojnim krivičnim delima: malverzacije s transferima fudbalera, nameštanje utakmica i pranje novca. U akciji pod kodnim nazivom „Čiste ruke”, u Belgiji je u jednom danu uhapšeno 29 fudbalskih menadžera, sudija, trenera, funkcionera klubova i novinara. Uhapšen je i jedan bivši advokat, dvojica zlatara i nekoliko osoba čiji se identitet krije u interesu istrage. Za dvojicom  osumnjičenih se još traga.

Osim Veljkovića, u Belgiji su uhapšeni i menadžer Modi Bajat, Herman van Holsbek, sportski direktor Anderlehta, međunarodne fudbalske sudije Sebastijan Delferje i Bart Vertenten, za koje se sumnja da su umešani u nameštanje utakmica. Hrvatski državljanin Ivan Leko, trener belgijskog  Briža, na saslušanju u belgijskoj policiji proveo je jednu noć, nakon čega je pušten. Uhapšena je i Veljkovićeva supruga Marija Bogojevska, kao i bivši makedonski fudbaler Dragan Siljanoski.

Kako su objavili belgijski mediji, sumnja se da je fudbalska mafija malverzacijama s transferima i nameštanjem utakmica oprala oko 30 miliona evra. Novac koji su prisvajali, prema pisanju belgijske štampe, ulagali su u nekretnine, nakit i satove, a deo su ubacivali u legalne tokove naplaćivanjem izmišljenih usluga.

Osim u Srbiji i Belgiji, u istrazi su pretresane kuće, stanovi i poslovni prostori osumnjičenih i u Francuskoj, Luksemburgu, na Kipru, u Crnoj Gori i Makedoniji. U akciji su zaplenjeni dokumentacija, nakit, luksuzni satovi i osam miliona evra u kešu. Izvan Belgije zaplenjeno je 3,6 miliona evra, a istragom je obuhvaćeno devet klubova: Anderleht, Briž, Genk, Kortrajk, Mehelen, Ostende, Lokeren, Gent i Standard.

Svi privedeni su veoma bliski s Veljkovićem, koji važi za najmoćnijeg menadžera u Belgiji. Osim za malverzacije s transferima, Veljkovića belgijska policija sumnjiči i za nameštanje utakmica i pranje novca. Veljković je, osim za Sergeja Milinkovića Savića, posredovao i u transferima trenera Aleksandra Jankovića, fudbalera Miloša Kosanovića, Ivana Obradovića, Filipa Mladenovića, u prelasku Milana Jovanovića u Anderleht.

U Srbiji su uhapšeni Veljković i Janković važili za bliske saradnike Mateje Kežmana. Janković je glavni saradnik u Kežmanovoj agenciji, a njihovo prijateljstvo datira odranije. Janković je u sport ušao kao fudbaler, ali nije uspeo da izgradi zapaženu karijeru. Zato se odlično snašao kao funkcioner FK Vojvodine, gde je doveo Kežmana na mesto potpredsednika kluba. Kežman se, međutim, nije dugo zadržao u upravi Vojvodine.

Navijači su ga optužili da se ugrađuje u transfere igrača, zbog čega se s funkcije i iz kluba povukao posle nekoliko meseci. I Veljković je važio za bliskog Kežmanovog saradnika. Sva trojica bili su članovi menadžerskog tima koji je vodio transfer Sergeja Milinkovića Savića kada je iz Vojvodine prodat u belgijski Genk. Milinković Savić je iz Vojvodine otišao za milion i po evra, a posle je prodat u Lacio za devet miliona evra. Spornih milion i po evra za prelazak u Genk zvanično je, međutim, okončan sa 850.000 evra, koliko je završilo na računu Vojvodine. Za ostalih 650.000 evra traga nema, ali, kako navodi belgijska štampa, jasno je da taj novac nije mogao da nestane bez podmićivanja belgijske strane.

Belgijsko tužilaštvo naložilo je i proveru transfera još dvojice srpskih fudbalera, Filipa Mladenovića i Miloša Kosanovića, kao i crnogorskog reprezentativca Adama Marušića, jer se sumnja da su i u njihovim slučajevima uzimane provizije koje nisu prijavljivane. Mateja Kežman se posle hapšenja dvojice svojih najbližih saradnika nije oglašavao u javnosti. O njegovoj eventualnoj umešanosti u sumnjive poslove za sada se nije oglašavalo ni srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal. Pouzdano se zna da je i dalje u Beogradu, mada belgijski mediji spekulišu da bi mogao da otputuje u Crnu Goru, gde ima hotel, i tako izbegne eventualno saslušanje. Sergej Milinković Savić je u momentu izbijanja afere bio s reprezentacijom u Rumuniji, tako da se po povratku u Srbiju očekuje njegovo saslušanje.

 

 Za sezonu 2017/2018. posrednicima skoro četiri miliona evra

Prema izveštajima klubova koji su dostavili svoje izveštaje Fudbalskom savezu Srbije, odnosno Komisiji za rad sa posrednicima, konsolidovana ukupna brojka naknade plaćene posrednicima u sezoni 2017/2018. je 3.971.736,77 evra.

U registru posrednika, zaključno sa 20. martom 2018. godine, navedeni su – Posrednik ALTIN
GRBOVIĆ za igrača AHMETA MUJDRAGIĆA; Posrednik PETAR NIKOLIĆ za igrača IVANA
ĐORIĆA; Posrednik GAVRILO GAJIĆ za igrača VOJISLAVA STANKOVIĆA; Posrednik BELBAR SPORTS D.O.O., koga zastupa IVAN BORIČIĆ za igrača IVANA BULAJIĆA; Posrednik GORAN MARIĆ za igrača SAŠU JOVANOVIĆA; POSREDNIK ELLASPORT D.O.O. NOVI SAD, koga zastupa direktor LEO LERINC za igrača PETRA MICINOG; Posrednik DRAŽEN MAJSTOROVIĆ za igrača DIMITRIJA RADOJEVIĆA; Posrednik BOBAN PETKOVIĆ za igrača IVANA ILIĆA; Posrednik BOBAN PETKOVIĆ za igrača LUKU ILIĆA; Posrednik BOBAN PETKOVIĆ za igrača LAZARA NIKOLIĆA; Posrednik DARKO RISTIĆ za igrača UROŠA ĐURĐEVIĆA; Posrednik FACTORY PLAYER AGENCY D.O.O., koga zastupa RADE ĆALDOVIĆ za igrača DAVIDA HRUBIKA; Posrednik FACTORY PLAYER AGENCY D.O.O., koga zastupa RADE ĆALDOVIĆ za igrača NEMANJU NIKOLIĆA; Posrednik FACTORY PLAYER AGENCY D.O.O., koga zastupa RADE ĆALDOVIĆ za igrača BRANISLAVA MARKOVIĆA.

Odali ih telefonski razgovori

Istraga belgijske policije pokrenuta je praćenjem telefonskih razgovora Dejana Veljkovića, njegove supruge i najbližih saradnika, ali i praćenjem tokova novca. Na merama belgijske policije bio je i
Veljkovićev saradnik, menadžer Modi Bajat.

„Tako se i došlo do sumnje da nezakonito uzimaju proviziju od transfera fudbalera, kao i da je moguće da učestvuju u podmićivanju i nameštanju fudbalskih utakmica. Ispostavilo se da se često sastaju u restoranima s fudbalskim sudijama i da plaćaju novinare da pišu kako oni žele o mečevima koje su nameštali”, objavili su belgijski mediji.

Zbog sumnje da su za Veljkovića prali novac, u Srbiji su po zamolnici Belgije saslušana trojica rođaka uhapšenog Veljkovića. Oni nisu zadržani u pritvoru, a njihovi iskazi su prosleđeni Belgiji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar