Brejking
13.03.2018. 12:04
Nataša Anđelković i R. E.

TUŽBOM PROTIV OTMIČARA

blanusa-milosevic-izrucenje-2.jpg

Bivšem upravniku Okružnog zatvora Dragiši Blanuši se već 17 godina sudi za otmicu Slobodana Miloševića jer je zajedno sa vrhom države organizovao njegovo izručenje Hagu

Zatvorenika iz ćelije 1121 Okružnog zatvora u Beogradu 28. juna 2001. godine izvode šestorica policajaca u pratnji sedmog - upravnika zatvora. Zatvorenik je ogrnut mantilom i nosi koferčić sa nekoliko odevnih predmeta, ličnom kozmetikom i par knjiga. Uvode ga u staro vozile marice i bez mnogo pompe i rotacije kreću ka helidromu na Banjici.

-Upravniče, šta je ovo? Ovo nije u redu. Ovo je otmica. Mogu li sada da se javim supruzi? - upitao je Slobodan Milošević upravnika CZ Dragišu Blanušu. Međutim, naređenje s vrha je bilo jasno - Milošević mora biti izručen haškim istražiteljima. Da je, kako će posle u svojoj ispovesti objasniti Blanuša, ovaj poziv stigao do Mirjane Marković, kompletna akcija „Golubica" bila bi ugrožena.

Dragiša Blanuša Dragiša Blanuša

Akcija je ipak uspela. Milošević je na krovu zgrade DB odslušao prava uhapšenog, zapalio cigaretu, bacio poslednji pogled na Beograd i izgovorio antologijsku rečenicu: „Znate li da je danas Vidovan, braćo Srbi".

Milošević je, u trenutku kada je ostalo još pedeset radnih sati za njegovu odbranu po 66 tačaka u tri spojene optužnice za zločinačko udruživanje, genocid i kršenja običaja rata, 11. marta 2006. godine pronađen mrtav u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

Zoran Đinđić je ubijen 2003. godine, Milan Milutinović je 2009. godine oslobođen u Hagu za navodni zločin na Kosovu, doktor Vojislav Koštunica je politički penzioner, Čedomir Jovanović spao je na statističku grešku.

Jedino još Blanuša već punih sedamnaest godina sedi na optuženičkoj klupi zbog navodne otmice Miloševića, i to po privatnoj tužbi porodice.

-Terete me za otmicu Slobodana Miloševića, a svaki brucoš Pravnog fakulteta zna da su elementi tog krivičnog dela da ja nekog uhvatim, vežem, stavim povez preko očiju i tražim neke pare ili uslugu zauzvrat. A ovde ničeg od toga nije bilo. Za to nisam ni disciplinski odgovarao, međutim, advokati i dalje guraju tu priču. Apelacija je vratila na ponovno suđenje iz nekih procesnih razloga ne ulazeći u suštinu problema. Čak i moji seljaci, iz rodne Bajine Bašte, kažu: „Pa zašto tebe gone, ti nisi ništa kriv?". Ali sud i dalje to ne shvata - kaže Blanuša za „Ekspres".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
22.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve