Brejking
22.09.2018. 10:50
Tamara Marković Subota

VLASNIK DOZVOLA ZA UBIJANJE

jovan-vukotic.jpg

Uhapšeni vođa škaljarskog klana ne želi da se „zadržava u pritvoru", ali pravosudni organi u Srbiji imaju sasvim druge namere

Znam da zbog falsifikovanog pasoša neću dugo biti u pritvoru, a kad izađem, zatražiću policijsko obezbeđenje jer strahujem za svoj život. Ako treba, sam ću ga platiti, izjavio je Jovica Vukotić, vođa ozloglašenog škaljarskog klana, na saslušanju pred tužiocem kod koga je doveden nakon deportacije iz Turske. Međutim, Vukotićeva nada da će posle jednomesečnog pritvora biti pušten iz pritvora da se brani sa slobode po svoj prilici će ostati neostvarena. Pre svega zato što su trenutno u toku pregovori s njegovim advokatima o potpisivanju sporazuma o priznanju krivice, što znači da bi Vukotić, po potpisivanju takvog priznanja, odmah iz pritvora mogao da ode na izdržavanje kazne, koja bi u tom slučaju bila oko godinu dana.

Ujedno, to pravosudnim organima daje dovoljno vremena da protiv njega pokrenu nove postupke koji bi vođu „škaljaraca" mogli da zadrže u zatvoru na duže.

„Protiv Vukotića se spremaju tri nova krivična postupka. Prvi se odnosi na šverc 136 kilograma kokaina, za šta je optužen u Grčkoj, a druga dva na ubistva vođe navijača Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi i jednog od uticajnijih pripadnika njemu suprotstavljenog kavačkog klana Davorina Baltića", kaže za „Ekspres" izvor upućen u istrage krivičnih dela za koje policija veruje da su izvršili pripadnici škaljarskog kriminalnog klana.

DOBRE VEZE S KARTELIMA

Ministarstvo pravde Srbije pokrenulo je postupak u kojem od kolega iz Grčke traži preuzimanje krivičnog postupka u kojem se Vukotić tereti kao organizator krijumčarenja 136 kilograma kokaina zaplenjenog prošle godine u Atini.

„Optužnica grčkog pravosuđa je već stigla u Srbiju. Sada se po ubrzanoj proceduri radi na preuzimanju postupka, za šta su i Grci zainteresovani jer se radi o jednom od važnijih slučajeva i kod njih. Srbija ne može da izruči Vukotića jer sa Grčkom nemamo potpisan sporazum o izručenju naših državljana, tako da i njima ide u prilog da mu se sudi ovde", objašnjava izvor „Ekspresa".
Slučaj zaplene 136 kilograma kokaina početkom decembra prošle godine bio je danima glavna tema grčkih medija. U policijskoj akciji tada je uhapšen Martin Matijašević (34), rodom iz Vrbasa, u čijoj je vili nađena enormna količina kokaina vredna oko 15 miliona evra. U luksuznu vilu, čije je iznajmljivanje mesečno plaćao 4.500 evra, tada su usred noći upale desetine naoružanih policajaca, koji su unutra zatekli Matijaševića, kokain, 12.000 evra i spisak sa 31 imenom njegovih redovnih mušterija, uglavnom poznatih ličnosti iz atinskog džet-seta.

Matijašević se na saslušanju branio ćutanjem, nakon čega mu je određen pritvor do 18 meseci, što je maksimalni zakonski rok u kojem bi protiv njega trebalo da bude podignuta optužnica. U međuvremenu, grčka policija nastavila je istragu i došla do saznanja da je Matijašević radio po nalogu izvesnog Ivana, s kojim je bio u kontaktu preko hrvatskog broja mobilnog telefona. Matijašević je po nalogu šefa, koji je označen kao „balkanski Eskobar", bio dobro povezan s narko-kartelima u Latinskoj Americi. Sudeći po pečatima u pasošu, najčešće je putovao u Ekvador i Brazil. Istraga grčke policije ubrzo je dovela do identifikacije famoznog Ivana, za koga je utvrđeno da je u stvari poznati vođa škaljarske ekipe Jovica Vukotić.

Prema ekskluzivnim saznanjima „Ekspresa", u policijskom dosijeu Vukotića navodi se da je Matijašević imao veoma važnu ulogu u kriminalnoj organizaciji koju vodi.

„Matijašević je najpre često iz Vrbasa dolazio u Kotor, gde je za Vukotića obavljao određene poslove. Najvažniji zadatak mu je bio posredovanje u komunikaciji između Vukotića i izvesnog Nusreta Škrijelja, koji ima veoma bitnu poziciju u međunarodnom krijumčarenju kokaina. Zbog poslova s Vukotićem, Matijašević se s majkom i sestrom preselio iz Vrbasa u Kotor. I njegova sestra Mima Matijašević važi Vukotiću za osobu od velikog poverenja", navodi se u policijskom dosijeu.
Opširniji tekst o Škaljarcima možete pročitati u najnovijem broju Ekspresa koji se od petka nalazi u prodaji

 

Obradovao se srpskim policajcima

Jovica Vukotić je na saslušanju kod tužioca izjavio da ne želi da ide u Crnu Goru. „Obradovao sam se kad sam video da su srpski policajci došli u Tursku po mene. S policijom Crne Gore ne želim da imam nikakva posla", rekao je Vukotić. On je priznao da je u Turskoj koristio lažni pasoš i rekao da je pre 15 dana zbog toga bio privođen u Antaliji te da je platio kaznu od 40.000 lira.
Vukotić je specijalnim letom posle hapšenja u Turskoj prebačen u Beograd, gde je najpre jednu noć proveo u pritvoru u beogradskoj policiji. Zbog bezbednosnog rizika, oko ćelije u kojoj je bio postavljene su specijalne vreće. Posle saslušanja kod tužioca, Vukotić je smešten u pritvor Specijalnog suda u Beogradu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
19°C
14.06.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve