VOĐA „ŠKALJARA“ NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Suđenje zakazano za 23. oktobar u Drugom osnovnom sudu

VOĐA „ŠKALJARA“ NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Suđenje zakazano za 23. oktobar u Drugom osnovnom sudu


Kotoranin Jovan Vukotić, jedan od vođa crnogorskog škaljarskog klana, sešće na optuženičku klupu beogradskog Drugog osnovnog suda 23. oktobra. Iako se povezuje sa učešćem u teškim krivičnim delima međunarodnog organizovanog kriminala, Vukotić će odgovarati za mnogo blaže krivično delo – falsifikovanje isprava.

Beogradsko Drugo osnovno tužilaštvo podiglo je protiv Vukotića optužni predlog kojim ga tereti da je od aprila do septembra ove godine koristio falsifikovani makedonski pasoš koji je glasio na tuđe ime, ali sa njegovom slikom. Tokom saslušanja kod tužioca Vukotić je priznao da je koristio sporni pasoš, ali je negirao da je to činio na teritoriji naše zemlje. Tom prilikom je rekao i da je lažnu putnu ispravu nabavio jer je „bio proveravan na graničnim prelazima kada ih je prelazio sa srpskim i crnogorskim pasošem“. Nabavio ga je, kako je rekao, u Crnoj Gori.

Uvidom u krivičnu evidenciju Vukotića utvrđeno je da je više puta osuđivan, a poslednji put presudom Osnovnog suda u Kotoru zbog nedozvoljenog nošenja oružja i municije. Pred sudom u Kotoru osuđen je na tri meseca zatvora, ali nikada nije otišao na izdržavanje kazne.

Iako je bilo naznaka da bi između Vukotića i tužioca moglo da dođe do zaključenja sporazuma o priznanju krivičnog dela, dve strane nisu uspele da se dogovore oko kazne koja bi u tom slučaju bila izrečena.

Nadležno tužilaštvo je, naime, predlagalo da se Vukotiću izrekne kazna zatvora koja ne bi bila kraća od godinu dana i na koju bi bio upućen direktno iz pritvora. Međutim, Vukotićeva odbrana je tražila blažu kaznu, kao i da se njihov klijent brani sa slobode do upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne.

Vukotić je 12. septembra uhapšen u Turskoj s lažnim pasošem, a dan kasnije je deportovan u Srbiju. Vukotićev otac Vesko izjavio je tada medijima u Crnoj Gori da je Jovan uhapšen u iznajmljenom stanu u turističkom mestu Antalija i da u Turskoj nije počinio nikakvo krivično delo, osim što je imao tuđi pasoš, što je, kako je naveo, za njih beznačajna stvar. Optužio je Crnu Goru da se odrekla svog državljanina i predala ga drugoj državi, Srbiji, koja je „poslala specijalni avion da ga nekoliko sati od hapšenja kidnapuje i dovede u Beograd iako ni tamo nema nikakav prekršaj“. On je naveo i da je njegov sin od 2012. godine koristio i srpski pasoš jer je imao ozbiljnu nameru da se s porodicom preseli u Beograd i da tu školuje decu, a sve zbog lošeg stanja u Crnoj Gori.

„Kada je upozoren da mora da se odrekne jednog državljanstva da bi zadržao drugo državljanstvo, bilo je logično da zadrži ono crnogorsko. Preko advokatske kancelarije Anđelić iz Podgorice obratio se Ambasadi Srbije za poništenje srpskog državljanstva i vratio im putnu ispravu. MUP Crne Gore obustavio je postupak oduzimanja državljanstva Crne Gore na osnovu Jovanove izjave da želi da ga zadrži. Ali Srbija mu nije dala otpust iz državljanstva, tako da mu je pasoš vraćen iako ga on ne koristi“, rekao je Vesko Vukotić.

Za razliku od oca, Jovan Vukotić, bar kako je izjavio na prvom saslušanju kod tužioca, bio je srećan što iz Turske nije deportovan u Crnu Goru.

„Obradovao sam se kada sam video da je po mene došla srpska policija“, rekao je Vukotić tužiocu.

Informaciju da je Vukotić uhapšen u Turskoj, a zatim deportovan u Srbiju, pratila je i informacija da su prošle godine grčke vlasti za njim raspisale poternicu zbog učešća u švercu 135 kilograma kokaina. Prošlog decembra u velikoj akciji grčke policije, sa 135 kilograma kokaina uhapšen je Martin Matijašević (33), državljanin Srbije, koji ima i hrvatski pasoš. Matijašević je uhapšen bukvalno na spavanju u luksuznom stanu u atinskom predgrađu Varkiza, gde je nađena i droga vredna više od pet miliona evra. Grčka policija saopštila je da je Matijašević član organizovane međunarodne bande koja kokainom iz Južne Amerike snabdeva poznate ličnosti u Atini i za čijim se vođom, koji je tada identifikovan kao izvesni Ivan, intenzivno traga.

Tek u daljoj istrazi je otkriveno da je izvesni Ivan u stvari Jovan Vukotić, vođa škaljarskog klana. U stanu koji je Matijašević iznajmio u Atini grčka policija je pronašla i 12.000 evra koji potiču od prodaje kokaina i dva automobila, „porše“ i „mercedes“. Otkrivene su i njegove beleške o atinskom narko-tržištu kao i spisak kupaca (navodno 31 osoba iz grčkog džet-seta), lokacija i diler. Grčki mediji objavili su i da je spornih 135 kilograma kokaina koji su nađeni kod Matijaševića deo isporuke od 380 kilograma kokaina koja je prokrijumčarena u Grčku. Prosta matematika ukazuje na to da je Matijašević za par meseci u Atini uspeo da proda skoro 250 kilograma kokaina.

Navodno, policija je Matijaševiću nudila saradnju, ali je od odbio da priča i nije odao nikoga iz klana. Atinski mediji spekulišu da je hapšenju prethodila anonimna dojava policiji jer su veće količine kokaina preplavile atinske noćne klubove, što je zabrinulo konkurenciju, koja ga je zatim odala. Ipak, po svemu sudeći, Vukotić se neće naći pred grčim sudom, s obzirom na to da shodno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći naša zemlja ne može da ga izruči toj državi. Iako više nema ustavne zabrane za izručenje srpskih državljana, u konkretnom slučaju ne postoji sporazum na osnovu kojeg bi Vukotić bio izručen.

Poslednjih dana pojavile su se i spekulacije da Tužilaštvo za organizovani kriminal i policija imaju potencijalnog svedoka saradnika koji bi Vukotića mogao da optuži kao naručioca tri ubistva u Beogradu: Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, Davorina Baltića i Dalibora Despotovića. Navodno, radi se o Darku Veskoviću zvanom Prika, koji je s Nemanjom Ivanovim optužen za ubistvo Blaža Đurovića u beogradskom naselju Dušanovac.

Sagovornik „Ekspresa“ koji je blizak istrazi protiv vođe škaljarskog klana, međutim, tvrdi da će tužilaštvu biti veoma teško da nađe svedoka koji bi se odlučio da svedoči protiv Vukotića. „Vukotić i Vesković su odlični prijatelji. Ali s druge strane, čak i da nisu, na slobodi je mnogo Vukotićevih saradnika koji bi se sigurno svetili porodicama svakog eventualnog svedoka saradnika. To je i glavni problem za vođenje dalje istrage protiv Vukotića“, kaže naš izvor.

Traži ga i Crna Gora

Vukotić nije želeo pred tužiocem koji ga je ispitivao po zamolnici da se izjašnjava o navodima crnogorskih istražnih organa koji ga sumnjiče za utaju 22.800 poreza. On je zameniku drugog osnovnog tužioca u Beogradu kazao da „koristi svoje zakonsko pravo i brani se ćutanjem“. Zbog mera opreza, saslušanje je održano u pritvorskim prostorijama zgrade Posebnog odeljenja Višeg suda u Ustaničkoj ulici.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar