ZAŠTIĆENI SVEDOK OTKRIO POZADINU KRVAVIH OBRAČUNA

ZAŠTIĆENI SVEDOK OTKRIO POZADINU KRVAVIH OBRAČUNA


Sastanci škaljarske kriminalne grupe u Srbiji održavani su na Zlatiboru, nakon čega su počeli raskol i naručene likvidacije

Saslušanje zaštićenog svedoka pod kodnim imenom Jadranko Jonski u Podgorici i te kako je uzdrmalo crnogorsko i srpsko podzemlje jer preti da razotkrije sve likvidacije škaljarskog klana, ali kroz motive i sva krivična dela njihovih najvećih suparnika iz kavačke kriminalne grupe. Plan o likvidacijama, kako tvrdi zaštićeni svedok, pao je na Zlatiboru pre godinu dana, kada je Nikšićaninu Ranku Raduloviću škaljarska ekipa platila pet miliona evra za izvršenje više od deset naručenih ubistava. Kako „Ekspres” saznaje, ovo nije bio jedini sastanak škaljarske ekipe na Zlatiboru. Kao bezbednosno najopasniji u policiji je zaveden sastanak „škaljaraca” na Zlatiboru 13. januara 2014. godine. Upravo je taj sastanak kasnije doveo do raskola u grupi, krađe kokaina u Valensiji i početka obračuna kojem se ne nazire kraj.

DOKAZ NA FEJSBUKU

Vrh škaljarske ekipe okupio se 2014. na Zlatiboru za doček Srpske nove godine, ali novogodišnje slavlje bilo je samo pokriće za pravi posao koji se odvijao posle ponoći. Na Zlatibor su tog dana stigli Kotoranin Jovan Jovica Vukotić, vođa tada jedinstvenog škaljarskog klana iz Kotora, i vrh barske kriminalne ekipe, njegovi najvažniji saradnici u Crnoj Gori: Jovan Đurović zvani Kapetan, Milan Vujović i Dragan Pečurica.

„Sastanak Vukotića s barskom ekipom je kod ostalih članova škaljarske grupe izazvao podozrenje i prve sumnje, koje su krajem te godine dovele do potpunog raskola u klanu. U stanu Gorana Radomana u Valensiji tada je nestalo 200 kilograma kokaina, a sumnja za krađu pala je na Radomana i Gorana Đuričkovića. Obojica su ubijeni naredne, 2015. godine, a klan je u to vreme već bio podeljen na dve grupe: škaljarsku, kojom je nastavio da upravlja Jovica Vukotić, i novu kavačku ekipu, na čijem su se čelu našli dotadašnji Vukotićevi saradnici Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan”, kaže za „Ekspres” izvor upućen u istragu o škaljarskom klanu.

Vukotić je, kako saznaje „Ekspres”, za sobom ostavio trag na društvenim mrežama o boravku na Zlatiboru, do čega je došla srpska policija. On je na svom Fejsbuk profilu, koji je kasnije ugasio, 13. januara 2014. postavio fotografiju iz kafića „Night Club Irish Pub” na Zlatiboru. Deset dana kasnije Vukotić je bio u Beogradu, a zatim je otputovao u Italiju, gde je 7. februara bio u Toskani. U martu i aprilu 2014. ponovo je bio u Beogradu, a u julu u Italiji, ovog puta u Firenci.

Sledeći sastanak na Zlatiboru, na kojem su naređena ubistva za koja je iskeširano pet miliona evra, prema tvrdnji zaštićenog svedoka, organizovali su Igor Vukotić, Jovičin brat, Nikšićanin Ranko Radulović i Albanac Erogen Brajović iz Skadra. Na sastanku je sastavljena lista za odstrel na kojoj su se našli bivši pripadnici crnogorske Agencije za bezbednost, tamošnji specijalni tužilac, nekoliko policajaca, dvojica pripadnika suparničke kavačke ekipe…

„Istraga se u ovom momentu vodi protiv Igora Vukotića, Radulovića i Brajovića kao organizatora, jer je njih zaštićeni svedok video i s njima je komunicirao. Ali to je samo početak istrage ka vrhu grupe”, kaže za „Ekspres” izvor upoznat sa dosijeom škaljarske ekipe.

UBISTVA, IZNUDE, ZELENAŠENJE…

Istraga u Crnoj Gori počela je u junu ove godine, kada su uhapšeni Dejan Vujović (21) i Stefan Perović (19) iz Nikšića i Zlatko Matanović iz Skadra, koje je policija osumnjičila da su bili zaduženi za izvršenje četiri ubistva, od kojih su tri uprena protiv policijskih službenika. Daljom istragom trebalo je da se utvrdi ko su sve članovi grupe koja je plaćena da izvrši ubistva, ali i ko je organizator i naručilac planiranih likvidacija.

Klupko istrage dalje se odmotavalo saslušanjem uhapšenog Vujovića, koji je započeo pregovore sa Specijalnim državnim tužilaštvom, a zatim prihvatio status zaštićenog svedoka pod kodnim imenom Jadranko Jonski u zamenu za otkrivanje svojih krivičnih dela, ali i krivična dela ostalih članova grupe.

Njegovo tajno saslušanje u Specijalnom tužilaštvu dovelo je do daljih hapšenja, a prvi na listi policije našao se upravo Radulović, koji je uhapšen već sredinom juna. Radulović je odranije poznat policiji,  hapšen je zbog zelenašenja, iznude, ubistva, a pominjao se i kao organizator kriminalne grupe. Bivši je vlasnik Fudbalskog kluba Čelik, a vodi se i kao vlasnik lokala „Tani” u Nikšiću.

Upravo je Radulovića, Igora Vukotića i Brajovića zaštićeni svedok označio kao organizatore kriminalnih grupa koji su naručili ubistva. Igor Vukotić nije uhapšen jer je u bekstvu pa je crnogorska policija za njim raspisala poternicu, dok je Brajović nedavno uhapšen u Albaniji. Na osnovu svedočenja zaštićenog svedoka, crnogorska policija zatim je uhapsila i članove grupe koja je trebalo da izvrši ubistva. Uhapšeni su Radoš Petrušić, Stefan Radulović (22), Luka Radulović (24), Ratko Martinović (38), Darko Vicković (38), Nikola Mandić (20), državljani Bosne i Hercegovine Nenad Lubura (52), Radoje Preradović (54), Miladin Dedović, dok je osumnjičeni Kotoranin Nikola Mršić, koga je zaštićeni svedok optužio za ubistvo fudbalera Gorana Lenca, u bekstvu.

Ova grupa iz Nikšića, Kotora i Albanije tereti se za učešće u ubistvima Miloša Šakovića, Dražena Čađenovića, Gorana Lenca, Đorđa Sekulovića i Nika Roganovića, kao i u pokušajima ubistva Novljanina Duška Roganovića i Podgoričanina Vjekoslava Lambulića, te u iznudama, bombaškim napadima, zelenašenju…

U crnogorskom Specijalnom tužilaštvu veruju da je ova grupa planirala likvidaciju bivših rukovodilaca Agencije za nacionalnu bezbednost Zorana Lazovića i Duška Golubovića, kao i policijskog inspektora Duška Koprivice i njegovog sina Strahinje.

Za ubistva Golubovića i Lazovića grupa je, kako tvrdi zaštićeni svedok, dobila po 500.000 evra, a bivši rukovodioci crnogorske tajne službe na listu za odstrel stavljeni su jer su, prema tvrdnjama zaštićenog svedoka, štitili pripadnike kavačkog klana.
Glava inspektora Koprivice i njegovog sina bile su ucenjene na po 350.000 evra, a za planirane likvidacije jednog rukovodioca nikšićkog Centra bezbednosti i inspektora za drogu isplaćeno je po 200.000 evra.

„Crna Gora zna na čijoj je strani policija”

Igor Vukotić je, nakon što je obuhvaćen naredbom za istragu u slučaju plaćenih likvidacija, preko svog oca Veselina dostavio saopštenje u kojem je naveo da nema nikakve veze sa ubistvima i planiranjem atentata, i da ljude koji se pominju u zahtevu za sprovođenje istrage nikada u životu nije video. Vukotić tvrdi da su optužbe proizvod podmetanja pravosudnih organa i ljudi iz tajne i javne policije koji imaju sumnjive veze.
„Ja, Vukotić Igor, koji se duži period ne nalazim u Crnoj Gori, kao ni moj brat Jovan, jedino ovako mogu demantovati gnusne laži i neistine koje nam bez ijednog dokaza podmeće crnogorsko pravosuđe u saradnji s ljudima iz tajne i javne policije za koje sva Crna Gora zna na čijoj su strani i ko je s kim u rodbinskim vezama. Ne znam razlog takve mržnje prema našoj porodici, jer s naše strane je nema, osim da je ogroman novac u igri, a nalazi se u njihovim rukama”, naveo je Vukotić u pismu.
On tvrdi i da je vlast imala razloga da od Kotora napravi grad za koji se vezuju stravični događaji i najteži kriminal:
„Za dosta prljavih i nečasnih radnji koje visoki funkcioneri javne i tajne policije sprovode prema našoj familiji zna gotovo sva Crna Gora, a da ne znamo čime smo to zaslužili”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar