Brejking
10.06.2018. 10:16
Nataša Anđelković

ŽENE ĆUPOVI: Šta će se desti kad Saudijska Arabija ukine ovu zabranu!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Da žene u Saudijskoj Arabiji, koja poštuje šerijat, nemaju ista prava kao mu­škarci, opšte je poznata stvar. Stalno vidimo fotografije žena koje se, poput crnih ćupova, šetaju gradom prekrivene dugim crnim tkaninama, kao što taj muslimanski zakon propisuje. Međutim, da li znate da je među najbizarnijim zabranama ona koja krajem juna ističe, a to je zabrana ženama da voze kola.

Ukidanje zabrane objavljeno je prošle godine u sklopu šireg paketa reformi usmerenih na modernizaciju ultra konzervativnog carstva pod vođstvom prestolonaslednika Muhameda bin Salmana. Iako damama zakon omogućava da voze u Saudijskoj Arabiji, lokalne vlasti su stalno odbijale da im izdaju vozačku dozvolu, što je rezultiralo de fakto zabranom. Mnogi klerici su tvrdili da bi dozvoljavanje ženama da učestvuju u saobra­ ćaju neizbežno značilo kontakt s muškarcima, što bi potkopalo stroge principe rodne segregacije u zemlji.

Nigde bez čuvara

Međutim, iako su se prava žena povećavala tokom poslednjih godina - na primer, omogu­ ćeno im je da prvi put glasaju i kandiduju se na lokalnim izborima 2015. godine - njihovo javno ponašanje je i dalje vrlo ograničeno. Feministkinje se u toj državi suočavaju s mnogo ve­ćim problemom od same vožnje. One traže ukidanje sistema mu­škog starateljstva, koju je „Hjuman rajts voč“ nazvao „najzna­ čajnijom preprekom ostvarivanju ženskih prava u zemlji“.

Taj institut propisuje da sve žene u kraljevstvu imaju mu­škog čuvara, što su obično otac, brat, stric, ujak ili muž. Iako starateljstvo ne postoji u pisanom pravu, vladini zvaničnici, sudovi i preduzeća u Saudijskoj Arabiji zdušno postupaju u skladu s njim. To u praksi znači da je ženama potrebna saglasnost njihovog staratelja za bilo koju važnu aktivnost, uključujući i putovanje, dobijanje pasoša, venčanje ili razvod, kao i za potpisivanje bilo kakvog ugovora.

U maju prošle godine aktivisti su osvojili malu ali značajnu pobedu kada je kralj Salman izdao naređenje o tome da ženama nije potrebna dozvola mu­ škog čuvara za neke aktivnosti kao što su upis na fakultet, odlazak na posao ili operaciju.

Islamsko pravo jasno definiše ženama i način na koji će biti obučene. Kao što je poznato, žene obavezno nose abaje - velike crne ogrtače do poda i crne marame na glavi. Lice ne mora nužno biti pokriveno, ali to ne sprečava versku policiju da uznemirava žene zbog onoga što se smatra previše izazovnim, zbog viška šminke, recimo. Početkom godine jedan od istaknutih imama pozvao je na još skromnije oblačenje, apelujući na nacionalne kćeri da izbegavaju „bilo koju abaju koja ima ukrase, proreze i otvore“.

Zanimljivo, Saudijkama nije dozvoljeno ni da isprobaju odeću koju kupuju jer to može da privuče muške poglede. Druga neuobičajena ograničenja podrazumevaju zabranu ulaska na groblje i čitanje nelicenciranog modnog časopisa. Međutim, kako pišu strani mediji, sve u Saudijskoj Arabiji „funkcioniše na kliznoj skali, zavisno od toga ko si, koga znaš, koga pitaš, s kim si i gde se nalaziš“.

Skupo plaćaju greške

Žene su obavezne da ograniče vreme provedeno s muškarcima s kojima nisu u srodstvu. Većina javnih zgrada, uključuju­ ći kancelarije, banke i univerzitete, ima odvojene ulaze za različite polove, prenosi „Dejli telegraf“. Javni prevoz, parkovi, plaže i zabavni parkovi su takođe podeljeni na muški i porodični deo. Protivpravno mešanje podleže krivičnom zakonu, ali se žene obično suočavaju sa oštrijom kaznom.

Većina autobuskih prevoznika odbija da vozi žene, ali je vo­ žnja vozom dozvoljena, dodu­ še samo ako uđu u poslednji vagon, rezervisan isključivo za žene. Iz tog razloga žene u Saudijskoj Arabiji svuda uglavnom idu pešice, taksijem ili s ličnim vozačem ako su iz imućnije porodice.

Ni privatna sfera nije po­ šteđena. Većina kuća u Saudijskoj Arabiji ima dva dela i dva ulaza: jedan za muškarce i jedan za žene. Gosti nemaju pravo da posećuju ženski deo, a u slučaju da žena nešto treba hitno da kaže mužu koji je s gostima u svom delu kuće, to je jedino moguće putem telefona. Žene u svom delu kuće ne moraju da se drže striktnih pravila oblačenja. U slučajevima razvoda, ženama je dozvoljeno staranje o deci samo dok ne napune sedam (dečaci), odnosno devet godina (devojčice). Time sistem čini gotovo nemogućim da žrtve nasilja u porodici ili seksualnog zlostavljanja dobiju pravnu zaštitu jer policija često insistira na tome da žene i devojke dobiju ovlašćenje svog staratelja da uopšte podnesu žalbu, čak i kada je pritužba protiv staratelja, piše „Dojče vele“. S pravnog aspekta, svedočenje žene je upola slabije od muškog svedočenja. Ćerkama, takođe, sleduje upola manje nasledstva u odnosu na sinove.

Olimpijke kurve

Kada je Saudijska Arabija prvi put poslala sportistkinje na Olimpijadu, u Londonu 2012. godine, tvrdokorni klerici su ih proglasili „kurvama“. Nije im bilo dovoljno to što su ove žene bile u pratnji muškog čuvara i što su pokrivale kosu. Tek u septembru 2017. nacionalni stadion Saudijske Arabije pozdravio je svoje prve ženske gledaoce, doduše sme­ štene u posebnom odeljku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
23°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve