150 DINARA, DRUŽE: Koliko košta život srpskog policajca

150 DINARA, DRUŽE: Koliko košta život srpskog policajca


Prosečan srpski policajac rizikuje glavu za 150 dinara dnevno, koliko iznosi njegova dnevnica. Izuzetak su žandari u Kopnenoj zoni bezbednosti, kojim imaju 1.500 dinara za svaki dan proveden na terenu

Za koliko biste vi para stavili glavu u torbu? Odgovor većine normalnih bi se kretao u rasponu između miliona i desetine miliona. Ne dinara, nego evra, naravno. Oni s većim problemima i u besparici bi možda malo spustili iznos pa bi onda razgovarali o stotinama hiljada, opet evra, naravno. Teško da bi prosečan Srbin pristao da rizikuje svoju kožu za neku manju sumu. Bez obzira na to u kojoj se životnoj situaciji nalazio.

Ali postoje oni koji rizikuju svoju glavu svakodnevno za daleko manje novca. Dosta, dosta, dosta manje novca. Verovali ili ne, srpski policajci to svakodnevno čine za ravno 150 dinara dnevno, koliko iznosi dnevnica za rad na terenu. Doduše, malo bolje prolaze oni koji su Kopnenoj zoni bezbednosti. Pripadnici Žandarmerije angažovani na tim zadacima mogu da računaju na 1.500 dinara po svakom danu provedenom na liniji administrativnog razgraničenja s Kosovom i Metohijom.

Naime, još početkom oktobra 2015. godine, Vlada Srbije je donela uredbu o isplati dnevnica za put u zemlji. Po toj uredbi, za rad van mesta po kojem je rešenjem raspoređen isplaćuje se pomenuta nadoknada u vidu dnevnice, u koju ulaze troškovi boravka i ishrane. Dakle, da ne bude zabune, sa tih 150 dinara treba da pokrijete sve troškove ishrane, kao i sve druge, osim prenoćišta, koje mora da bude obezbeđeno. Ali 150 dinara se isplaćuje samo ako vaše službeno putovanje traje između 12 i 24 časa. Ako je put i boravak kraći od 12 sati, onda se isplaćuje samo pola dnevnice iliti 75 dinara.

Poređenja radi, burek i jogurt koštaju više od toga. Doduše, dok se nalaze na terenu, srpski policajci ne moraju da brinu o hrani. Kakva-takva, bila raznolika ili jednolična, ishrana je obezbeđena. Nekada je to na kašiku, nekada je suvi dnevni obrok, ali bar nisu gladni. Što se tiče drugih potrepština, tu je već situacija drugačija. Uniforme nisu obnavljane duže vremena, isto je i sa obućom, a o uslovima smeštaja da i ne govorimo. Pogotovo u isturenim punktovima u Kopnenoj zoni bezbednosti, gde ljudi provode po dve nedelje u improvizovanim rovovima i bivacima bez osnovnih uslova za higijenu, a u tim situacijama ni razne bolesti nisu izuzetak, već pravilo.

4 komentara

Dodajte komentar
 1. 1
  Otom

  Od tih 150 ili 75 dinara odbija se ta hrana (citaj konzerva i pola ‘leba) koja se obezbedi pa se dobija na racun 35 dinara recimo ili manje. Verujem da vise kosta obracun i usluga banke od tih 35 dinara. Ja bih voleo zvanicno i javno, kada bih mogao, da se odreknem te dnevnice u korist drzave…

 2. 2
  Milan09

  Sve je tačno sem poslednjeg pasusa gde tvrdite da je hrana obezbeđena. Dobije se 150din. dnevnice za 12:01h na terenu i to je sve. Nikakvog suvog obroka niti kašike.

 3. 3
  Jovan

  Nije tacno da samo Zandarmerija radi na administrativnim prelazima.na.kosovu vec to cine i policajci zajedno sa primadnicima vojske. Za dnevnice po.Srbiji to je sramota sta daju policajcima i zandarmeriji. Policija uniformu za te zadatke je zaduzila poslednji put davne 2003 godine znaci 14 godina nije dobila interventnu uniformu to.jest za jedinicu podn nazivom IJP interventna jedinica policije. Pa narod.nek ceni. Za takvo stanje u policiji nije kriva samo ova vlas nego sve vlasti od 2003 godine pa.do dan danas jer se Srpska policija i Srpski policajci unistavaju jer nemaju osnovnih sredstava za rad. Da ne pricamo koje poslove obavljamo za malu platu nikakve dnevnice. Recimo cisto.poredjenje osnovna plata policijskog sluzbenika je oko 45.000 dinara dok cistacica u EPS-u ima.platu 53.000 dinara. Radnik sa srednjom skolom u epsu to jet administrator ima platu negde oko 65.000 dinara. E ta nepravda boli i vojnika i policajca.

 4. 4
  Miroslav

  Bio sam policaJac 1993-2005 znaci bio sam svuda jer sam bio u PJP 1 SUP-a Nis, alo bre kod Milosevica se zivelo bolje , izbacen sam , nema razloga ni da krijem pucao sam u kriminalca bolje ja u njega neg on u mene i odsluzio zatvor koliko je moralo, za lake telesne povrede 3 godine u dan. Ali to je nebitno , bitno je dA ako se demokratama od 5-og oktobra neko ne svidja ili su u opasnosti tog ludaka( u ovom slucaju mene) te demokrate od pomenutog petog oktobra pa do danas isto rade mnogim postenim policajcima, ko doceka penziju imao je mnogo srece a to je jedan posto a ostali su krali sa vlastima svojih opstina i svojih nadredjenih.PJP je inace preteca Niske Zandarmerije.Toliko o tome!

+ Ostavite komentar