Društvo
04.05.2018. 10:39
Andrej Mlakar/Foto: Printscreen Youtube

19. GODINA OD POGIBIJE PUKOVNIKA MILENKA PAVLOVIĆA

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na današnji dan navršava se 19 godina od herojske pogibije potukovnika Milenka Pavlovića komandant 204. lovačkog avijacijskog puka, koji je 4. maja 1999. poleteo sam u susretu gomili lovaca F-16 koji su kidisali  na Jugoslaviju.

Tog četvrtog maja pre 19 godina u 7.06 sati Operativni centar protivvazdušne odbrane dao je pripravnost broj 1 za jedan MiG-28 (L-18 - oznaka u našem vazduhoplovstvu) na Batajnici i još jedan MiG-29 koji se nalazio na aerodromu Surčin.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto. Printscreen

U poripravnosti na Batajnici bio je major Ivan Sitar koji je čekao znak za poletanje, a na Surčinu major Ljubomir Đurđević.

U 11 časova majora Sitara na letelici zamenio je major Dragan Vladisavljević ( kasnije general i načelnik Vojne obaveštajne službe). Posle sat vremena u 12.05 časova Operativni centar Korpusa Protivvazdušne odbrane dao je signal za vazdušnu opasnosti, a u 12.07 naređeno je poletanje. Međutim, radio -veza na avionu L-18 je iznenada otkazala, pa je major Vladisavljević izašao da promeni avion.

https://youtu.be/83V-2AEG9to

U međuvremenu sa komandnog mesta došao je lično komandant 204. lovačkog avijacijskog puka potpukovnik Milenko Pavlović. On je došao do drugog aviona evidencijskog broja 18109, pokreće motore i sa MiG-29 poleće u 12,37 časova.

Tokom leta aktivno ga navodi na neprijateljske letelice jedinica VOJIN ( Vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje). Od momenta poletanja sa aerodroma, njegov let je bio najavljen  i kod raketaša 250. raketne brigade. Potukovnik Pavlović svojom letelicom stigao je do rodnog Valjeva na visini od 3.000 metara.

Valjevci svedoče da se avioni nisu videli, ali da se čula grmljavina motora. Nije bilo kao do tada, da nadlete i izbace bombe. Nisu slutili kakva se drama odigrava na nebu. Sve dok nisu čuli eksploziju i ugledali delove zapaljenog aviona kako pada i pomislili da je oboren avion NATO.

Ushićenje se ubrzo pretvorilo u tugu.

U 12.47 sati se više ne čuje na radio vezi. Oko 13.20 časova stigla je vest da je potpukovnik Milenko Pavlović oboren u rejonu Valjeva iznad sela Petnice, posle kratke borbe sa dva američka lovca F-16CJ i da je poginuo.

Pogibija potpukovnika Pavlovića desila se na dan kada je davan 40 -dnevni pomen pilotu majoru Zoranu Radosavljeviću, koji je poginuo 26. marta posle duela sa četiri američka lovca F-15C, koji su na njega i njegovog kolegu ispalili rakete AIM-120 AMRAAM. Tom prilikom pilot major Slobodan Perić je preživeo i spustio se kod Ugljevika u Republici Srpskoj.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Printscreen Youtube/Avijacija bez granica

Posle pogibije komandanta, pukovnika ( vanredno unapređen) Milena Pavlovića, snage 204. avijacijskog puka do kraja rata nisu upotrebljavani u sistemu protivvazdušne odbrane.

Pukovnik Milenko Pavlović svoja dela nikada nije proglašen herojem. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom. Svake godine 4. maja u znak sećanja na Milenka Pavlovića, komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka, njegove kolege, rodbina i poštovaoci polože vence na spomenike u Valjevu i selu Bujačić, gde je pao njegov avion.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve