SVETSKI DAN MEDIJA: Najveći problem novinara u Srbiji je gubitak posla

SVETSKI DAN MEDIJA: Najveći problem novinara u Srbiji je gubitak posla


Svetski dan slobode medija obeležava se danas, a novinarska udruženja i sindikati pozvali su sve kolege da od 11.55 do 12 sati prekinu program, isključe ton i zamrače ekrane, kako bi “gromoglasnom tišinom” pokazali da su spremni da se bore za slobodu novinarske profesije.

Predstavnici novinara pozvali su vlasti da omoguće slobodan rad novinarima, bez pritisaka i cenzure, upozoravajući da novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju.

Ljiljana Smajlović, Predsednica UNS-a

Ljiljana Smajlović, Predsednica UNS-a

Smajlović: Najveći problem novinara je strah od gubitka posla

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović ističe da je danas najveći problem strah novinara od gubitka posla.

-Naše kolege se gorko šale da ko u Srbiji izgubi novinarski posao, ima veće šanse da ga pogodi grom nego da se ponovo zaposli u branši. Otuda i strah od urednika, od gazda, od političara, otuda i samocenzura – kaže Smajlovićeva. Ona kaže da pored materijalnog položaja, novinarstvo uništava i strančarenje, želja novinara da svojim političkim prijateljima  pomognu a protivnicima odmognu, pri čemu stradaju novinarski standardi i urušava se poverenje građana u medije.

ndn vojvodinePredsednik Vojvođanskog udruženja novinara Dinko Grukonjić rekao je za naš portal da su prepreke slobodi medija u Srbiji iste kao i pre deset i pre pet godina i da se ništa nije promenilo osim onih koji vrše pritisak na medije.

-Najveća prepreka slobodi medija je političko-tajkunska oligarhija koja vrši pritisak koristeći oglase i oglašavanje kao vid pritiska na siromašno medijsko tržište i kasnije to licemerno proglašava za autocenzuru, objašnjava Gruhonjić i dodaje da je sve veći broj zabranjenih tema, cenzurisanih tema i političkih i tajkunskih moćnika čija imena ne smeju da se pominju.

– Jedinu iskru slobode vidim u medijima na internetu i medijima civilnog društva, onih koji se finansiraju nezavisno. To je dobro i stidljivo broj ovakvih medija raste, što mi takođe daje nadu. Kolege koje žele da sačuvaju lično dostojanstvo i dostojanstvo profesije imaju šansu povećanjem broja ovakvih medija – zaključuje Grukonjić.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Granski sindikat medija “Nezavisnost” pozvali su vlast i državne organe da novinarima i medijima obezbede uslove za slobodan rad, bez pritisaka i cenzure.

NUNS i “Nezavisnost” od vlasnika medija zahtevaju da poboljšaju “ponižavajuće radne i životne uslove zaposlenih u medijskim kućama”.

Novinarska udruženja opet su zatražila od nadležnih da najzad pronađu ubice njihovih kolega Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović.

rodoljub sabicŠabić: Država mora da zaštiti novinare

Novinarima u Srbiji Svetski dan slobode medija, čestitao je i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.  On je izjavio da vlast ima obavezu da javnosti pruža mnogo više informacija na najpogodniji način i poručio da proklamovani principi javnosti njenog rada ne smeju ostajati na nivou “papirnih” proklamacija. Šabić je istakao i da veliku, nespornu obavezu države mora da predstavlja i obezbeđenje lične bezbednosti novinara.

 

VUČIĆ: VLADA POŠTUJE ULOGU MEDIJA

Povodom Svetskog dana slobode medija Vlada Republike Srbije je poručila da će se zalagati za poštovanje slobode i pluralizma medija.

-Sloboda izražavanja je jedan od osnovnih temelja svakog demokratskog društva. Ona se može ostvariti samo u slobodnom medijskom okruženju, i zato će se nova Vlada Republike Srbije zalagati za poštovanje slobode i pluralizma medija – navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je cilj ove Vlade da stvori pozitivno pravno okruženje koje poštuje ulogu medija u društvu. Kako je istakao, strateški cilj Srbije je članstvo u EU, a sloboda izražavanja je jedan od osnovnih temelja Evropske unije.

sloboda-medija mapa

BAN KI MUN: ZABRINUTI SMO ZBOG POLOŽAJA NOVINARA U MNOGIM ZEMLJAMA

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je povodom Svetskog dana medija da je veoma zabrinut zbog “sve većeg restriktivnog okruženja” u kome se nalaze medijski radnici u mnogim zemljama i pozvao na zaštitu nezavisnih i slobodnih medija.

– Na ovaj Svetski dan slobode medija, pozivam vlade, privrednike i građane da se obavežu da će čuvati i štititi nezavisne i slobodne medije. Bez ovog osnovnog prava, ljudi su manje slobodni i manje osnaženi. Uz njega, mi možemo zajedno da radimo za svet dostojanstva i mogućnosti za sve, naveo je Mun u saopštenju. Prvi čovek svetske organizacije je istakao da ljudska prava, demokratska društva i održivi razvoj zavise od slobodnog protoka informacija, a, pravo na informisanje od slobode medija.} else {

+ Ostavite komentar