Društvo
21.06.2018. 14:12
R.E./Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

50. SVETSKO VOJNO PRVENSTVO U FINSKOJ: Uspeh srpskih vojnih jedriličara

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na 50. svetskom vojnom prvenstvu u jedrenju koje je održano u Helsinkiju od 14-21. juna srpski jedriličari zauzeli su sedmo mesto zajedno sa reprezentacijom Kanade.

Reprezentacija Vojske Srbije učestvovala je prvi put na vojnom prvenstvu koje okuplja poznate svetske i olimpijske jedriličare zbog čega nosi oznaku drugog prioriteta po značaju svetskih takmičenja, odmah posle olimpijskih igara i civilnog svetskog prvenstva.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Jedriličarsku ekipu Vojske Srbije činili su trener kapetan fregate Jovan Krivokapić, poručnik korvete Aleksandar Jovanović, potporučnik Nikola Popov, Goran Stevanović i Nikola Marjanović. Tokom četiri takmičarska dana, ekipa Vojske Srbije sa skiperom Nikolom Marjanovićem jedrila je 14 trka u popularnom i uzbudljivom "match race" formatu gde se takmiče dve jedrilice, jedna protiv druge.

"Dobili smo priliku da jedrimo sa vrhunskim profesionalcima i to na brodu na kome ranije niko od posade nije jedrio. Nije bilo lako, naučili smo mnogo, a uspeh koji je postigla naša ekipa, u ovom formatu takmičenja, najveći je uspeh srpskih jedriličara ikada." izjavio je trener vojne ekipe kapetan fregate Jovan Krivokapić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Jedan od najuspešnijih vojnih jedriličara, poručnik korvete Aleksandar Jovanović, osvajač evro kupa u klasi "mikro" izjavio je da je ponosan što je deo tima koji je predstavljao Vojsku Srbije u Helsinkiju:

- Uslovi za jedrenje su bili odlični. Vetar je bio konstantan i jak, a zbog malih dubina mora ispred Helsinkija, talasi se nisu suviše razvijali, rekao je Jovanović.

Za ovogodišnje prvenstvo prijavilo se 16 zemalja, a na regati je bilo 15 takmičarskih ekipa.

Prvo mesto osvojila je ekipa Brazila, drugo mesto bivši svetski prvaci, Rusija, dok je treće mesto pripalo Poljskoj. Prvoplasirane ekipe, zajedno sa domaćinima, Fincima, koji su zauzeli četvrto mesto, sastavljene su od profesionalnih sportista koji su jeku priprema za letnje Olimpijske igre koje će se održati u Tokiju.

Srpski jedriličari imali su pripreme na brodovima jedriličarskih klubova Ada i Zemun, jedreći na Dunavu i Savi. U toku prvenstva, odneli su pobede protiv profesionalnih jedriličara iz Španije, Francuske, Holandije, Katara, Kine, Turske i Danske.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve