AMERIČKI KONGRESMEN PISAO ANI BRNABIĆ: Učinite javnim okolnosti smrti Draže Mihailovića

AMERIČKI KONGRESMEN PISAO ANI BRNABIĆ: Učinite javnim okolnosti smrti Draže Mihailovića

Foto: Printscreen Youtube


Američki kongresmen Ted Po, uručio je Ani Brnabić pismo u kome “u duhu prijateljstva između SAD i Republike Srbije”, upućuje zahtev da se obelodani materijal koji se odnosi na suđenje i ubistvo Draže Mihailovića.

Kopredsedavajući srpskog Kokusa u američkom Kongresu, kongresmen Ted Po iz Teksasa premijerki Srbije Ani Brnabić uručio je pismo protekle nedelje, tokom njenog boravka u Vašingtonu.

U njemu se navodi da je Dragoljub Draža Mihailović imao značajnu ulogu u spasavanju stotine stranih pilota tokom Drugog svetskog rata, uključujući i američke.

– On i ljudi kojima je komandovao pokazali su izuzetnu hrabrost u odbrani naših pilota za vreme misije “Halyard”, tako da verujem da bi u čast i uspomenu na njega trebalo da se učine javnim okolnosti njegove smrti – navodi se u pismu, za koje je u kabinetu premijerke potvrđeno da će biti prosleđeno u redovnu proceduru.

Premijerka je rekla da pismo nije zvaničan zahtev Vašingtona, a da je Ted Po mnogo uradio za dobre odnose SAD i Srbije.

– To pismo nam je relevatno. Odmah sam ga predala našoj ambasadi u SAD, da kao i sva relevantna zvanična pošiljka ide ka svim resornim ministrima i u skladu sa insitutcionalnim mehanizmima odgovorićemo na to pismo – rekla je Brnabić.

– Amerikanci nikada neće zaboraviti hrabrost i drugarstvo Srba, posebno Draže Mihailovića pokazanog tokom Drugog svetskog rata. Nadam se da ćemo zajedničkim radom uspeti da edukujemo buduće generacije Amerikanaca i Srba o našem dugom istorijskom prijateljstvu kako bi opstalo u godinama koje dolaze – navodi se u pismu.

Neutvrđen grob najsporniji

Prema rečima istoričara Srđana Cvetkovića, sva postojeća dokumentacija vezana za Mihailovićev slučaj, obelodanjena je tokom rada Komisije za utvrđivanje okolnosti njegove smrti, 2009. i 2010. godine, a jedini nepoznat podatak jeste mesto na kome je Mihailović sahranjen.

Mihailović je pogubljen na Adi Ciganliji 1946. godine, a rehabilitovan je 2015. godine.

– Jedino nerazjašnjeno ostalo je mesto gde je komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini sahranjen, a toga u zvaničnim arhivama nema – kaže Cvetković, koji je u ime državne Komisije učestvovao u traženju Dražinih posmrtnih ostataka na Adi Ciganliji, na mestu gde je utvrđeno da je 1946. godine streljan, pišu “Večernje novosti”.

On je dodao i da ga ne čudi zahtev američkog kongresmena Teda Poa, jer SAD već dugo obeležavaju u Pranajnima spasavanje američkih pilota.

– Dražinoj ćerki Gordani 2005. je posthumno uručen orden kojim ga je odlikovao američki predsednik Hari Truman još 1948. godine. Američka vojna misija je ostala u Dražinom štabu sve do kraja 1944, i pripadnici Ravnogorskog pokreta su tretirani kao saveznici – kaže Cvetković za “Novosti”.

Takođe član Komisije, istoričar Bojan Dimitrijević, kaže da je tokom istrage pronađen originalni primerak Dražine optužnice.

– Za sada ne verujem da je moguće saznati bilo šta više iz državnih arhiva. Nijedan od svedoka sa kojima smo razgovaralo nije relevantan, jer nije očevidac. Iscrpljena su i naučna sredstav i politička volja da se dođe do istine – rekao je Dimitrijević.

Da li ga je izdao Kalabić?

Oko ovog slučaja postoji još kontroverzi. Nerazjašnjeno je pitanje da li je Mihailovića izdao Nikola Kalabić ili je Kalabić i sam bio žrtva.

Međutim, zapisnik sa izvršenja smrtne kazne je nestao, a ne zna se da li je uništen ili u nečijem privatnom posedu. Komisija koja je utvrđivala okolnosti, iako nije otkrila istinu, ipak je rasformirana.

1 comment

Dodajte komentar

+ Ostavite komentar