Društvo
25.09.2018. 12:28
R.E./Beta

BRITANIJA: Građani Evropske unije biće tretirani kao bilo koji drugi imigranti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na građane Evropske unije primenjivaće se isti propisi kao i na imigrante iz drugih delova sveta da bi radili u Velikoj Britaniji posle Bregzita prema dogovoru britanske vlade o kome danas izveštavaju britanski mediji.

Na jučerašnjem sastanku na kome su bili ministri glavnih ministarstava jednoglasno je podržan sistem zasnovan na sposobnostima umesto na nacionalnosti migranata, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Trenutno građani zemalja članica EU mogu slobodno da žive i rade u Velikoj Britaniji, što će se promeniti kada istekne period tranzicije posle Bregzita u decembru 2020. godine, ukoliko se postigne sporazum izmedju Londona i Brisela o uslovima izlaska Britanije iz EU.

Taj princip sledi preporuke Savetodavnog odbora o migracijama (CAM), upućene vladi i objvljene 18. septembra. Direktor odbora Alen Mening juče je prisustvovao sastanku kabineta kako bi izložio svoje zaključke.

U toj studiji odbor preporučuje da se uspostsavi imigracioni sistem koji ne pruža nikakve preferencijalne uslove za evropske gradjane koji dolaze iz Evropskog ekonomskog prostora ukoliko pitanje imigracije ne bude uključeno u pregovore o izlaska Velike Britanije iz EU.

"Kabinet se složio o činjenici da će posle okončanja slobodnog kretanja u Velikoj Britaniji moći da uspostavi novi sistem koji će funkcionisati u najboljem interesu zemlje, posebno radi povećanja produktivnosti", rekao je posle jučerašnjeg sastanka portparol Dauning strita.

Premijerka Tereza Mej treba da izloži planove po pitanju imigracije na konferenciji njene Konzervativne stranke koja počinje u nedelju u Birmingemu. Premijerka je u petak podseila da su prava evropskih gradjana koji već žive u Velikoj Britaniji biti zaštićena posle Bregzita.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve