Društvo
24.07.2018. 16:29
R.E./Beta

BRNABIĆ POSETILA UDRUŽENJE SRPSKIH PREDUZETNIKA U NJUJORKU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je u Njujorku u razgovoru sa predstavnicima Udruženja srpskih preduzetnika (Serbian Entrepreneurs) koje podržava razvoj srpskih start apova (početnika u biznisu) istakla da znanje i inovacije podižu konkurentnost privrede, saopštila je danas Vlada Srbije.
Udruženje su osnovali preduzetnici srpskog porekla 2016. godine u Silicijumskoj dolini, kako bi podržali razvoj srpskog start ap ekosistema u svetu.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjem radu i mogućnostima da članovi Udruženja, svojim iskustvom, kontaktima i povezivanjem, pomognu razvoju mreže tehnoloških, IT i startap kompanija iz Srbije, kao i drugim preduzetnicima u dijaspori.

Brnabić je ocenila da je inicijativa Udruženja srpskih preduzetnika najbolji primer na koji bi trebalo da se ugledaju i drugi uspešni poslovni ljudi iz dijaspore.

"Znanje je ključna vrednost za napredak društva. Zbog toga nam je dragoceno vaše zalaganje i to što ste prepoznali potencijale svojih kolega u Srbiji", istakla je Brnabić, i dodala da to pomaže IT startapovima u Srbiji da lakše plasiraju svoje ideje i inovacije na globalnom tržištu.

Premijerka je ukazala da je inicijativa Udruženja veoma važna za podizanje srpske IT industrije na viši nivo i omogućavanje da ona bude prepoznata širom sveta.

"Naučna istraživanja i nove tehnologije podstiču konkurentnost naše privrede. Naš cilj je da domaća ekonomija ide u korak sa 4. industrijskom revolucijom i da bude zasnovana na znanju i inovacijama", naglasila je Brnabić.

Udruženje srpskih preduzetnika ima 75 članova – osnivače kompanija, investitore, inženjere i izvršne direktore startapova, i pet ogranaka – u San Francisku, Njujorku, Los Andjelesu, Beogradu i Novom Sadu.

Prva velika akcija kojom se Udruženje predstavilo srpskoj javnosti bilo je dovodjenje delegacije Gugla (Google) u Srbiju, u novembru 2017. godine.

Zahvaljujući toj inicijativi, kako se ističe u saopštenju Vlade Srbije, očekuje se da u Srbiji Google Play počne da funkcioniše u punom kapacitetu, kao i da počne da radi Google Launchpad akcelerator, šestomesečni program podrške za startapove u razvoju, u okviru koga se kompanijama nudi saradnja sa inženjerima Gugla, stručnjacima iz Silicijumske doline i najboljim svetskim mentorima iz IT oblasti.

U Evropi je Google Launchpad prisutan jedino u Poljskoj, Češkoj i Madjarskoj.

U nastavku posete SAD Ana Brnabić sastaće se u Vašingtonu sa kongresmenima Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, kopredsedavajućima Srpskog kokusa, kao i sa senatorkom Džejn Šahin i senatorom Džejmsom Rišom, članovima Spoljnopolitičkog komiteta Senata.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve