Crnogorska pravoslavna crkva očekuje priznanje Vaseljenske patrijaršije, a Srpska pravoslavna crkva ne veruje u ukrajinski scenario

Crnogorska pravoslavna crkva očekuje priznanje Vaseljenske patrijaršije, a Srpska pravoslavna crkva ne veruje u ukrajinski scenario


Odluka Vaseljenske patrijaršije da prizna autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve u Crnoj Gori izazvala je različite reakcije.

Različito su reagovali predstavnici dve suprotstavljene pravoslavne verske organizacije – Mitropolije crnogorsko-primorske kanonski priznate Srpske pravoslavne crkve (DPC) i Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) koja očekuje priznanje autokefalnosti.

Crnogorska pravoslavna crkva saopštila je u sredu da čin dodele autokefalnosti UPC, sa kojom je u “liturgijskom jedinstvu”, smatra “pravednim” i utemeljenim na kanonima Vaseljenskih sabora, a otpore koji dolaze iz Ruske i Srpske crkve “politički motivisanim”.

“Te dve crkve (Ruska pravoslavna crkva i Srpska pravoslavna crkva) su instrumenti u rukama velikodržavnih struktura Beograda i Moskve, koje se ne mire i nikada se neće pomiriti s uspostavljanjem reda, mira i ljubavi među Pravoslavnim crkvama”, rekao je predsednik saveta Mitropolije CPC Stevo Vučinić za Glas Amerike.

On smatra da Ruska pravoslavna crkva i SPC “ne biraju sredstva i metode da u te dve zemlje zadrže status koji su svojevremeno silom stekle”.

“Vaseljenska patrijaršija može razrešiti crkveno pitanje koje opterećuje pravoslavlje na Balkanu jednostavnim povlačenjem tomosa koji je 1922. godine izdala Srpskoj crkvi”, rekao je Vučinić.

On je dodao da je u tom dokumentu navedeno da se “u novim okolnostima, nastalim ujedinjenjem više država i teritorija u jednu državnu celinu, kraljevinu SHS, saglašava s ujedinjenjem, između ostalih crkava i eparhija, i autokefalne Crnogorske crkve u Srpsku pravoslavnu crkvu”.

Prema njegovim rečima, “skoro sto godina nakon izdavanja ovog tomosa, te okolnosti su se promijenile, a na teritoriji bivše kraljevine SHS egzistira sedam suverenih država i tri Pravoslavne crkve”.

“Tu činjenicu Vaseljenska patrijaršija treba samo da novim tomosom konstatuje… Jer ima obavezu da ukloni raskole i da radi na pravoslavnom jedinstvu”, rekao je.

Vučinić je ocenio da će posle Ukrajinske na red ubrzo doći i Crnogorska i druge crkve kojima autokefalnosti spori Srpska i dodao da se raduje tome.

Koordinator pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske SPC Velibor Džomić rekao je za Glas Amerike da odluke u SPC koje se tiču odnosa prema drugim pravoslavnim crkvama donosi Sveti arhijerejski Sabor sa patrijarhom na čelu, kao i da su takve odluke obavezujuće i izvršne za sve u toj crkvi.

Džomić je rekao da do sada SPC nije doneo odluku povodom najnovije odluke Vaseljenske patrijaršije, verujući “da će se i to pitanje naći na saborskom dnevnom redu”.

“Imajući u vidu da je reč o klasično bogoslovskom, kanonskom i eklisiološkom pitanju, nekoliko naših episkopa je iznelo svoje lične teološke stavove o odluci Svetog Sinoda Vaseljenske Patrijaršije kojom je dvema raskolničkim grupacijama dodeljen autokefalni status”, rekao je Džomić.

On je naglasio da pitanje dve “raskolničke grupacije u Ukrajini nema dodirnih tačaka sa samoproglašenom grupacijom u Crnoj Gori” aludirajući na CPC, kao i da je “Vaseljenski patrijarh raščinio i iz Crkve izopštio tadašnjeg sveštenika Miraša Dedeića”.

“Lično, mislim da od ponavljanja ukrajinskog primera u Crnoj Gori nema ništa”, istakao je Džomić.

Cetinjska mitropolija, oko čijeg kanonskog nasledstva se spore dve crkve u Crnoj Gori, bila je samostalna od ukidanja Pećke patrijaršije 1766. do pripajanja Crne Gore Srbiji u Kraljevini SHS, nakon čega je, upravo odlukom Vaseljenske patrijaršije, pripojena Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar