Društvo
14.08.2018. 14:42
R.E./Milijana Ristić

DANAS BI SLAVILA SVOJ 17. ROĐENDAN: Nestanak Barbare Vitez i pored mnogo tragova još uvek ostaje misterija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Barbara, gde god da se nalaziš, želimo ti srećan rođendan i da uskoro budeš sa svojom porodicom i prijateljima."

Ovim rečima završeno je saopštenje za javnost Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA, povodom još jedne od edukacija na temu nestanka dece koja se održala danas, baš na rođendan Barbare Vitez, devočice iz Sente, nestale 2016. godine.

Barbara Vitez danas bi proslavljala svoj 17-ti rođendan, bila bi i dalje učenica ekonomske škole, voljena kao što i jeste u krugu porodice sa svojim roditeljima i bratom, ali nje i dalje nema, ali misterija koja obavija nestanak ove devojčice i dalje stoji kao trn u oku svima.

Petnestogodišnja devojčica, Barbara Vitez, nestala je 25. novembra 2016. godine kada se vraćala sa jednog rođendana zajedno sa svojim drugovima. U toj šetnji do kuće društvo je želelo da se samo malo zabavi, pa su se popeli na drumsko-železnički most iznad Tise kada je, u jednom trenutku, Barbara izgubila ravnotežu i pala direktno u ledenu reku. Dečaci su odmah pozvali policiju i potraga je započela, ali telo nije pronađeno ni nakon višednevne potrage.

Policija, koja je reku pretraživala i sondama koje mogu pretražiti i samo dno reke, izveštavala je o teškoćama koje su ometale potragu, hladnom vremenu i rečnoj struji jer nije bilo ni traga telu poginule devojčice.

KAKO JE VREME ODMICALO SLUČAJ JE POSTAJAO SUMNJIVIJI

Barbarini roditelji, Melinda i Endre, nakon 18 dana od nestanka dobili su anonimno pismo u kojem je pisalo da Barbara nije pala s mosta već da je brutalno ubijena. U pismu koje je u tom trenutku skrhalo roditeljska srca, pisalo je da je njihova mezimica drogirana, zatim zlostavljana i onda krvnički zadavljena.

Otac devojčice, Endre, predao je pismo policiji i zahtevao poligrafsko ispitivanje dečaka koji su bili sa Barbarom, nadajući se da će se saznati šta se zapravo desilo njegovoj ćerki, ali dobio je nepotpune i kontradiktorne odgovore od policije. Policija mu je rekla da se samo neki "umobolnik" neslano šalio i da je želeo da im nanese još više boli, a da su dečaci prošli poligraf.

Uprkos uveravanjima policije, Barbarina majka nije želela da veruje da je njeno dete i dalje u reci, umršena u vodenu travu i da zato ne mogu da je pronađu i govorila je da oseća da je Barbara i dalje živa

Porodica Vitez dugo  je dobijala razne informacije o tome gde se nalazi Barbara i da nije mrtva, od toga da je viđena u Rumuniji, do toga da se nalazi u Grčkoj.
Sve ove informacije bile bi smatrane neslanim šalama i okrutnošću ljudi koji muče ožalošćenu porodicu, da se u aprilu ove godine nije pojavila i informacija i snimak koji je šokirao sve.

Poruka da se Barbara nalazi u Mađarskoj živa i zdrava bila je neverovatna. Barbara je viđena ispred tržnog centra u Budimpešti kada ju je prepoznala žena kojoj je devojčica pomogla da prenese torbe, nakon čega se vratila u crni džip sa zatamljenim stakilima gde su je čekala dva starija muškarca.

Takođe, ubrzo nakon porodici je javljeno da pogledaju uživo snimak devojke koja neverovatno  podeća na njihovu kćer.

Kada su se uključili u "chat uživo", neko je napisao imena Barbara, Erik i Atila, na šta je devojka reagovala i brže bolje ugasila "lajv" prenos.

Iako snimak pokazuje da je devojka dosta drugačija od Barbare na slikama, majka i otac su ubeđeni da je to ona jer su joj prepoznali oči i ožiljak na čelu.

Nakon ovoga, za Barbarom Vitez raspisana je žuta interpolova poternicu koja se raspisuje u slučaju nestalih osoba.

Porodica je govorila i o tome da je Barbara pokušala da dva puta stupi u kontakt sa njima i stavi im do znanja da je živa. Prvi put je okačila sliku na Fejsbuku sa devojčicom sa kojom boravi u Budimpešti , a drugi put kada se javila jednoj mađarskoj televiziji i rekla "Pozdravi od "barbike" za mamu, tatu i brata".

Barbara još uvek nije pronađena, a Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA se i dalje trudu  da na kroz edukacije podseća javnost i institucije da Barbaru, i sve one koji se vode kao nestali, ne smemo zaboraviti niti imamo pravo da dignemo ruke od potrage za njima. 

U ovoj obuci učestvovali su  vlasnici i zaposleni u firmi “Alarm Guard 016” iz Leskovca koja se bavi obezbeđenjem i shvata važnost ove obuke pa su zaslužno deo porodice firmi koje imaju sertifikat “Šifra Barbara”.

Obuka koja nosi Barbarino ime veoma je važan segment našeg društva jer ne smemo dozvoliti da nam se desavaju nestanci i kidnapovanja dece.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve