DOBRA VEST ZA STARE STUDENTE: Dobili još jednu godinu da završe studije

DOBRA VEST ZA STARE STUDENTE: Dobili još jednu godinu da završe studije

Foto: YouTube screenshot


Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju predvidjeno da stari studenti dobiju još godinu dana da završe studije.

“Bilo je dosta razloga da se izmene donesu, reč je o malom broju studenata koji je došao do pred kraj. Iako smo pre dve godine bili stava da je to malo i neprimereno, Ministarstvo i Odbor za obrazovanje složili su se da je ta jedna godina pedagoški dobra i poželjna”, rekao je Šarčević u Skupštini Srbije.

On je obrazlažući izmene zakona rekao da je cilj unapređenje kontrole kvaliteta u visokom obrazovanju.

Izmene se, kako je rekao, donose jer su stvoreni uslovi ; ;za povećanje delatnosti visokog obrazovanja, ali i da bi se ostvarila bolja veza privrede i društva u celini i da se utiče na unapredjenje funkcionalnog znanja studenata i poveća zapošljivost.

On je rekao da je predvidjeno da se mogu raditi vanredni nadzori Komisija za akreditaciju, a utvrdjuje se i formiranje Saveta poslodavaca, zbog veze privrede i visokog obrazovanja.

“Novina je i uvođenje menadžera na akademije strukovnih studija i visoke škole, a predviđeno je da se na stranim visokoškolskim ustanovama uvedu lektori srpskog jezika”, rekao je on.

Produženje će dobiti studenti koji su fakultet upisali po starom planu i programu, koji su školovanje morali da završe do 30. septembra, ali i oni koji studiraju po Bolonji, a koji su potrošili maksimum od osam godina za četvorogodišnje studije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar