DODELJENA PRIZNANJA: Obeleženo 42 godine Radio drame

DODELJENA PRIZNANJA: Obeleženo 42 godine Radio drame


Danas, kada se čini da je sa dolaskom televizije zlatno doba radio drame minulo, Beograd je uspešno pokazao da radio nije stvar prohujalog doba i obeležavajući Dan radio drame, odao poštu najvrednijim stvaraocima radiofonijskog sveta na ceremoniji uručenja nagrada u prostorijama Radio Beograda.

Radio drama postoji u Srbiji od 1929. godine, a  Radio Beograd čuva u svojoj fonoteci 6000 ostvarenja. Iako se radio drama prilagodila zahtevima modernog vremena i uglavnom se prešlo na internet radio, ona nije nimalo izgubila od svoje autentičnosti i visokog kvaliteta. Ona i dan danas ima verne obožavatelje, budući da kroz nju tri umetnsti, književnost, muzika i gluma, govore jednim glasom, i opčinjava slušaoce uvodeći ih u neponovljiv svet u kome se visoka kultura sjedinila sa zabavom.

23.03.2018 Dan radio drame 28

Prestižnu nagradu “Vitomir Bogić”, dobio je profesor Slobodan Atanacković, kompozitor, teoretičar muzike i dugogodišnji glavni muzički urednik Radio Beograda, za izuzetan doprinos radiofoniji. Profesor Atanacković je tom prilikom izjavio kako mu je Muzička akademija podarila zvanje kompozitora, dok mu je Radio Beograd dao sve, i da posle ove nagrade nema više nikakvih želja.

Plakete za najuspešnija glumačka ostvarenja poneli su Ana Sofrenović za ulogu Žene u radio-drami Dimitrija Kokanova “Prizori konstruisanog odnosa”, u režiji Meline Pote Koljević, kao i glumac Zoran Beštić, koji je osvojio ovo značajno priznanje za ulogu Barbarogenija u ostvarenju Ljubomira Micića “Barbarogenije decivilizator”, u režiji Zorana Rangelova.

Nagradu za dečju minijaturu dobio je Aleksandar Petrović za delo “Voz za Edervil”, a u kategoriji za najoriginalniju radio dramu prvu nagrađen je autor Branislav Janković za dramu “Dva neba”. A kad je reč o apstraktnom obliku radiofonije, lovorov venac je otišao mladom autoru, Urošu Rankoviću, za delo “Poezija androida”.

Da radio drama nije spustila svoje visoke kriterijume, dokazuje i činjenica da u kategorijama za dečju i dokumentarnu radio dramu nije bilo nagrada, pošto ih pristigli radovi nisu zaslužili.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar