Društvo
14.06.2018. 14:03
Velimir Perović

DRŽAVU JE NAJSLAĐE PREVARITI

krada-struje.png

Zbog krađe električne energije, Srbija svake godine izgubi oko 50 miliona evra, a zbog krađe vode u minusu je za još šest-sedam miliona evra. Struju redovno plaća 70 odsto građana, dok 30 odsto kradeZbog krađe električne energije, Srbija svake godine izgubi oko 50 miliona evra, a zbog krađe vode u minusu je za još šest-sedam miliona evra. Struju redovno plaća 70 odsto građana, dok 30 odsto krade

Krađa struje i vode u Srbiji poprima razmere epidemije bolesti zavisnosti. Svi kradu, i siromašni i bogati, i javne ličnosti (sportisti, estrada, političari...), ali i oni koji bi trebalo da spre­če svaku vrstu krađe. Prvi uglavnom kraduckaju da prežive, a drugi zato što misle da im se može... Struju redovno plaća 70 odsto građana, dok 30 odsto krade. Za nepunih šest i po godina, od 1. januara 2012. godine do danas, EPS je otkrio 66.907 kradljivaca struje, koji su pokrali 820.166.062 kilovatčasova, odnosno 8,68 milijardi dinara. Me­đutim, procene nadležnih u EPS-u su da je stvarna, odnosno neotkrivena krađa pet puta veća, i da se svake godine ukrade struje u vrednosti od 50 miliona evra! Izvori „Ekspresa“ iz EPS-a tvrde da u svakom gradu postoje organizovane grupe elektro-mafije koje znaju više od 50 načina za kra­ đu struje.

Ni kradljivci vode ne zaostaju mnogo za kradljivcima struje. Prema podacima beogradskog „Vodovoda“, u glavnom gradu se (ne računajući opštine Lazarevac, Grocka, Mladenovac i Obrenovac) svake godine ukrade 1,5-2 miliona kubika vode, što iznosi oko 160 miliona dinara iliti 1,4 miliona evra. Kradu Beograđani, ali ne patišu ni ostali... Prostom matematikom name­ će se zaključak da se u Srbiji godišnje ukrade vode u vrednosti od šest-sedam miliona evra!

krađa struje

Nedeljnik „Ekspres“ je istraživao ko i kako krade vodu i struju. Šta bi moglo da se uradi sa 500-600 miliona evra, koliko po grubim procenama iznosi vrednost ukradene električne energije i vode u poslednjih deset godina. Zašto kradu bogati. Zašto sudovi izriču blage kazne.

- U poslednjih nekoliko godina, nakon što smo intenzivirali kontrole električnih brojila, znatno je smanjena krađa struje na području Beograda. Inače, ranije u glavnom gradu gotovo da nije bilo javnog objekta: restorana, kafića, pekare, benzinske pumpe ili stambenog objekta u izgradnji gde se nije krala struja. Osim siromašnih slojeva stanovništva, struju su masovno krali i bogati, pre svega javne ličnosti iz sveta sporta, estrade, politike, biznisa... Za nas su bila frapantna otkrića da, na primer, estradna zvezda koja je u svojoj karijeri zaradila milione šteluje električ­na brojila kako bi joj za par stotina evra bili niži računi za struju. Mnogo poznatih koje svaki dan gledamo po medijima kako drže lekcije običnom svetu molilo nas je, često i u suzama, da ne otkrivamo njihov identitet javnosti. Sad kad smo im podneli krivične prijave i obračunali sve ono što su ukrali, verujem da im nikada više neće pasti na pamet da bilo šta ukradu - kaže za „Ekspres“ izvor iz EPS-a.

.. ..

Struja se najviše krade na jugu Srbije i u Novom Pazaru, dok se u Beogradu najviše krade u naseljima Kaluđerica, Mali Mokri Lug i Miljakovačke staze

Propisana kazna za krivično delo krađe iz člana 203 Krivičnog zakonika Republike Srbije je novčana kazna ili zatvor do tri godine. Za krivično delo teške krađe iz člana 204 Krivič­nog zakonika Republike Srbije propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina. Ukoliko je delo izvršila organizovana kriminalna grupa ili ako vrednost ukradenog prelazi iznos od 1.500.000 dinara, sledi zatvor od dve do 10 godina. Međutim, predistražni i istražni postupci pred nadležnim tužilaštvima se naj­ češće okončavaju primenom načela oportuniteta kao diskrecionog prava javnog tu­ žioca da za određena krivič­ na dela odloži gonjenje, odnosno odbaci krivičnu prijavu ukoliko prijavljeno lice prihvati određene mere ili otkloni štetne posledice (najčešće uplata određenog novčanog iznosa u humanitarne svrhe), kao i odbacivanjem krivičnih prijava, sa obrazloženjem da ne postoji osnovana sumnja da je prijavljeno lice izvršilo krivi­čno delo za koje se goni po službenoj dužnosti. U strukturi osuđujućih sudskih odluka preovlađuje uslovna osuda, tako da je veoma mali broj velikih lopova završio u zatvoru zbog krađe struje. Očigledno je da i za ovu vrstu kriminala važi deviza: ko državu opljačka, dostojan je slave, a ko na sitno krade, ostane bez glave.

Prema zvaničnim podacima EPS-a, u prva četiri meseca ove godine otkriveno je 2.179 slučajeva divljih spajanja na elektromrežu ili štelovanja brojila. Ukradeno je više od 29 miliona kilovatčasova električne energije, čija vrednost iznosi 266.281.801 dinar. Protiv kradljivaca je podneto 1.670 krivičnih prijava. Prošle godine otkriveno je 6.768 slučajeva neovlašćene potrošnje električ­ ne energije. Po ovom osnovu je ukupno fakturisano 79.260.567 kilovatčasova, odnosno 1.018.487.062 dinara. Ukupan broj podnetih krivičnih prijava u toku 2017. godine na svim distributivnim područjima je 3.857.

 

Kako se krade voda

- Ilegalno priključenje na glavni blok-vodomer

- Ugradnja bajpasa oko vodomera (zaobilaženje šahte)

- Krađa s protivpožarnih hidranata

Opširniji tekst Ekspresovog istraživanja o tome ko i kako krade struju i vodu po Srbiji možete pročitati u najnovijem broju Ekspresa koji će se od petka naći u prodaji na kioscima

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
22.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve