EKSPRES DOSIJE – VAZDUHOPLOVNE SNAGE BIVŠIH REPUBLIKA SFRJ – Republika Srbija

EKSPRES DOSIJE – VAZDUHOPLOVNE SNAGE BIVŠIH REPUBLIKA SFRJ – Republika Srbija

Foto: Andrej Mlakar


Prestanak postojanja Državne zajednice Srbije i Crne Gore označio je novu etapu u razvoju vazduhoplovstva na teritoriji Srbije, koje se posle 87 godina vraća u okvire srpskog vojnog vazduhoplovstva. Povratkom svoje državnosti, Srbija će od jedinica bivše zajedničke vojske koje su se našle na njenoj teritoriji ustrojiti Vojsku Srbije. Tačnije, bivša vojska biće preformirana u Vojsku Srbije.

RUSKI MIGOVI KONAČNO STIGLI NA BATAJNICU: Čuvari srpskog neba

Od delova RV i PVO VSCG, koji su se zatekli na teritoriji Republike Srbije 2006. godine, biće stvoreno Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije (Vi PVO VS 2006).
Na čelo vazduhoplovstva dolazi general-major Dragan Katanić, koji je 2009. godine unapređen u čin general-potpukovnika, a dužnost komandanta vida obavljao je sve do 17. jula 2009. godine.
Iako se zateklo dosta problema, preostalih iz prošlog vremena, pristupilo se reorganizaciji i modernizaciji uprkos velikim materijalnim i finansijskim teškoćama.

Foto: Andrej Mlakar

Foto: Andrej Mlakar

Ponovo je vraćena Komanda V i PVO VS kao komanda vida. Sve jedinice objedinjene su u dve avijacijske baze i određeni broj drugih jedinica.

Osnovne snage V i PVO bile su: 20. avijacijska baza s jedinicama na aerodromu u Batajnici, 98. avijacijska baza s jedinicama na aerodromu „Lađevac“ kod Kraljeva i na aerodromu u Nišu, 250. raketna brigada s komandom i jedinicama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, 126. centar VOJIN s komandom u Beogradu i mrežom jedinica na teritoriji Srbije, 333. inženjerijski bataljon u Pančevu i 210. bataljon veze na Banjici.

Novom organizacijom vida svi piloti lovačkih aviona ušli su u sastav 101. lovačko-avijacijske eskadrile sa četiri avijacijska odeljenja. U sastav 204. ab ušle su sledeće jedinice: 101 lae, 252. mešovita avijacijska eskadrila i 138. mešovita transportna eskadrila, 177. artiljerijsko-raketni divizion, 17. bataljon za obezbeđenje aerodroma, 24. vazduhoplovno-tehnički bataljon i 1. izviđačko-avijacijsko odeljenje. Slično je urađeno i u Kraljevu u 98. ab, gde je sva lovačko-bombarderska avijacija objedinjena u 241. ibae, uz preimenovanje drugih jedinica u skladu s novom formacijom.

 Foto: Andrej Mlakar

Foto: Andrej Mlakar

U to vreme najveći problem je bio istek resursa kod vazduhoplova. Najveći problemi javljali su se i zbog nesporazuma između vojske i civilnih vlasti, ali ipak je izdejstvovano da se pribavi novac i započne remont neophodnih vazduhoplova.

U to vreme V i PVO VS raspolagale su sledećim vazduhoplovima: lovački avioni „mig 21“ – 28 komada, „mig 29“ – pet komada (jedan u međuvremenu izgubljen u udesu 2009), lovačko-bombarderski avion „J22 orao“ – 33 komada (dva izgubljena u udesima 2008. i 2010), avioni za naprednu obuku „supergaleb G4“ – 25 komada (određenom broju potreban remont; jedan izgubljen u udesu 2017. godine), avioni za osnovnu obuku „utva 75“ – 12 komada, transportni avioni AN2 – jedan komad, AN- 26 – šest komada (dva operativna, potreban remont na četiri primerka), „jak 40“, dva komada, helikopteri: Mi- 8T – 31 komad, ali je mali broj operativan, Mi- 17 – dva komada (jedan izgubljen u nesreći marta 2015. godine), Mi 17V5 – dva komada nabavljena u Rusiji 2016. godine i helikopteri „soko gazela“ – 61 komad u borbenoj i izviđačkoj varijanti.

Takođe, istovremeno su vođeni pregovori oko vraćanja aviona „supergaleb G4“ iz Crne Gore.

Upornošću vojnog vrha, uz nerazumevanje civilnih vlasti, šest aviona uz dva trenažera vraćeno je u Srbiju zahvaljujući posebnom međudržavnom sporazumu između Srbije i Crne Gore. Avioni su u Batajnicu stigli tokom 2010. godine.

 Foto: Andrej Mlakar

Foto: Andrej Mlakar

Dugo se vodila rasprava i da li treba remontovati lovce „mig 29“. Najpre je odlučeno da treba održavati kontinuitet lovačke avijacije. Ministarstvo finansija obezbedilo je 22,04 miliona evra. Na kraju se ugovor sveo na četiri aviona. Osim remonta, s Rusima je dogovorena i ugradnja navigacionih uređaja predviđenih standardima ICAO. Sam remont je odrađen bez nabavke stoka rezervnih delova, što je umanjilo efekat samog remonta.

I pored smanjenog budžeta, V i PVO Vojske Srbije prolazile su kroz fazu modernizacije, remonta i nabavke novih sredstava. U 2008. i 2009. modernizovana su i remontovana četiri aviona „mig-29“.

Tokom 2008. godine u Srbiji je remontovano 15 letelica. Tokom 2009. izvršena je promena formacije jer je uočeno da je prethodna imala određene manjkavosti. Pored komande vida koja se nalazi u Zemunu, bivše avijacijske baze su preimenovane u vazduhoplovne brigade. V i PVO tom promenom formacije sačinjavale su: 204. vazduhoplovna brigada na aerodromu Batajnica, 98. vazduhoplovna brigada na aerodromu „Lađevci“, Kraljevo, 250. raketna brigada za protivvazduhoplovna dejstva (250. rbr PVD), 126. brigada VOJIN, 333. inženjerijski
bataljon, 210. bataljon veze, Vazduhoplovnomedicinski institut, Odeljenje za kontrolu, zaštitu i alokaciju vazdušnog prostora, Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ i Muzej JRV.
Sastav 204. vbr čine: Komanda brigade, 101 lae, 252 školsko-trenažna avijacijska eskadrila, 123. transportna avijacijska eskadrila, 890 mešovita helikopterska avijacijska eskadrila, 24. vazduhoplovno-tehnički bataljon, 17. bataljon za obezbeđivanje aerodroma i 177. ard PVD.
Sastav 98. vbr: Komanda brigade, 241. ibae, 714. protivoklopna helikopterska eskadrila, 119. mhe, 98. vazduhoplovnotehnički bataljon, 98. i 161. bataljon za obezbeđivanje aerodroma i 98. ard PVO.
Prvi aeromiting od vraćanja državnosti Srbiji održan je septembra 2009. godine. Bio je to međunarodni aeromiting „Batajnica 2009“, koji je posetilo više od sto hiljada ljudi.
Povodom sto godina od formiranja vojnog vazduhoplovstva na teritoriji Srbije, septembra 2012. godine održan je međunarodni aeromiting „Batajnica 2012“, uz učešće vazduhoplova i delegacija iz čak 14 država sveta. Publici se tada prvi put predstavio najnoviji ruski lovac „mig 29 M2“ i ruska akro-grupa „Striži“.

Krajem januara 2015. godine usvojene su izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije, čime je vojna avijacija Srbije dobila naziv Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana RV i PVO. Za Dan RV i PVO određen je 24. decembar, kada je, 1912. godine, na osnovu odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik doneo rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u Nišu.

Foto: Andrej Mlakar

Foto: Andrej Mlakar

U svom inventaru RV i PVO VS trenutno ima lovce „mig 29“, „mig 21“, jurišne avione „J22 orao“, avione za naprednu obuku „G4 supergaleb“, transportne avione AN2 TD, „piper PA-34 seneca“, helikoptere „soko gazela“, Mi 8T, Mi 17, Mi 17V5, raketne sisteme „S-125M neva“, Kub-M, „9K35 strela 10“, lako prenosive raketne sisteme Igla/Šilo, radarske sisteme S-600, AN TPS-70, radare „žirafa“.

U fazi ispitivanja i uvođenja u serijsku upotrebu nalaze se avioni za obuku „utva lasta“, avion „utva kobac“, bespilotne letelice „vrabac“ i „pegaz“. Iz Rusije su nabavljena dva višenamenska transportna helikoptera Mil Mi 17V5, šest lovaca „mig 29“, a ozbiljno se razmišlja i o nabavci raketnih PVO sistema iz Rusije i Belorusije, kao i o nabavci novih lakih borbenih helikoptera H145M.

Foto: Andrej Mlakar

Foto: Andrej Mlakar

Prekretnica u lovačkoj avijaciji usledila je 2. oktobra ove godine, kada su sleteli transportni avioni sa prva dva polovna lovca „mig 29“ od ukupno šest komada, koji će posle remonta činiti okosnicu lovačke avijacije u narednih 10 godina i čuvati nebo Srbije. Zvaničnu promociju lovci su imali 20. oktobra 2017. godine na vežbi „Jedinstvo 2017“.

Vazduhoplovne oznake RV i PVO Vojske Srbije

Ubrzo po ponovljenom obnavljanju V i PVO (RV i PVO) Srbije trebalo je rešiti i oznake tog vazduhoplovstva. Na predlog dr Bojana Dimitrijevića odlučeno je da se pristupi izradi novih oznaka.
Formirana je posebna komisija Ministarstva odbrane koja je radila na toj temi – Takovski krst ili Kosovski krst. Nove oznake su prezentovane na aerodromu u Batajnici 15. novembra 2006. godine.
Ministarstvo odbrane je izdalo 5. juna 2007. uputstvo o označavanju i obeležavanju vazduhoplova V i PVO VS.

Foto: Andrej Mlakar

Foto: Andrej Mlakar

U izradi teksta korištena je knjiga Vazduhoplovne snage bivših republika SFRJ, autora Danka Borojevića, Dragog Ivića, Željka Ubovića.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar