Društvo
04.04.2018. 11:49
Tanjug

FINANSIJSKA POMOĆ ZAPOSLENIM RODITELJIMA, MOŽE, ALI: Poslodavci zauzvrat traže poreske olakšice, ekonomski podsticaj i medijsku promociju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Fleksibilno radno vreme za zaposlene roditelje još nije popularno kod većine poslodavaca u Srbiji, niti su skloni finansijskoj pomoći, pokazuje istraživanje o usklađivanju rada i roditeljstva koje je danas predstavljeno u Privrednoj komori Srbije, zajedno sa novom Strategijom za podsticanje rađanja.

Ministarka za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović je ukazala da je veoma važno da se i kompanije uključe u aktivnosti za dostizanje većeg nataliteta u Srbiji.

Ona je upozorila da veliki broj poslodavaca trenutno ne obezbeđuje nijedan vid finansijske pomoći zaposlenim roditeljima.

Đukić Dejanović je rekla da je istraživanje pokazalo da je većina poslodavaca spremna da obezbedi neki od ponuđenih vidova finansijske pomoći zaposlenima koji do sada nije obezbeđivan, ali uz poreske olakšice.

Istraživanje je obuhvatilo 330 poslodavaca sa više od 126.000 zaposlenih, a sprovelo ga je Ministarstvo bez portfelja zaduženo za demografiju i populacionu politiku u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku i uz podršku PKS.

Ministarka je rekla da poslodavci predlažu da zauzvrat dobiju poreske olakašice, ekonomsko podsticajne mere i medijsko promotivne mere.

Zaposleni roditelji kažu da im najviše znači fleksibilno radno vreme, dodala je Đukić Dejanović.

Oko 48 odsto poslodavaca obezbeđuje finansijsku pomoć za troškove lečenja deteta, 28 odsto daje jednokratnu pomoć za rođenje deteta, a svega 5,5 poslodavaca daje jednokratnu finansijsku pomoć za polazak deteta u školu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
09.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve