(FOTO) NA NJIH NAJVIŠE RAČUNA SRPSKA ODBRAMBENA INDUSTRIJA: Aleksandar, Nora, Miloš, Lazar, Ralas i Stršljen glavni izvozni aduti

(FOTO) NA NJIH NAJVIŠE RAČUNA SRPSKA ODBRAMBENA INDUSTRIJA: Aleksandar, Nora, Miloš, Lazar, Ralas i Stršljen glavni izvozni aduti


Svi koji su značajni u odbrambenoj industriji sveta, pogotovo iz oblasti kopnene vojske, danas su u Abu Dabiju i imaju prilike da vide šta to Srbija ima da ponudi, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Istakao je da su strani kupci pokazali interesovanje za raketni sistem “ralas”, zatim naše bespilotne letelice, naš bespilotni helikopter i već tradicionalno dobro poznate proizvode – “nora B52” kalibra 155 mm, razne vrste municije, pa i pametne municije koju sada prvi put predstavljamo.
Uz klasične proizvode srpske namenske industrije, na Međunarodnom sajmu naoružanja “IDEX 2019” akcenat je stavljen na veliki tehnološki prodor u oblasti složenih borbenih sistema: “nora”, “miloš”, “lazar 3” u dve varijante, sistem “lazar” sa raketom “ralas” dometa devet kilometara. U “Jugoimportu” očekuju da će nova varijanta “nore”, sistem “aleksandar”, izazvati veliko interesovanje.

“Odbrambena industrija Srbije je u 2018. ostvarila zaradu i izvoz uvećanu za 13,9 procenata u odnosu na prethodnu godinu i nastaviće da se razvija baš kao što će i država nastaviti da ulaže u nju”, izjavio je ministar odbrane.

 

Karakteristike proizvoda

Aleksandar

Aleksandar – Najmoćnije artiljerijsko oruđe vatrene podrške kalibra 155 milimetara, potpuno automatizovano sa visokim nivoom autonomije.

Najvažnija komponenta je potpuno automatizovani punjač sa 12 projektila i barutnih punjenja. Omoguđeno je punjenje pri svim elevacijama, a ostvarena je brzina gađanja do šest metaka u minuti. Kao dodatak, na platformu je postavljena automatizovana dopuna sa još 12 metaka tako da je borbeni komplet 24 metka za koji nije potreban nikakav rad posade.

Sistem poseduje automatsku nišansku liniju, kao i automatizovanu navigaciju.

Posadu čine tri člana smeštena u oklopljenoj kabini vozila i zaštićeni su tokom rada i upravljanja oruđem.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Nora-B52 – Namenjena je za vatrenu podršku sopstvenih jedinica. Vatrenu podršku ostvaruje snažnom, iznenadnom i brzom vatrom po ciljevima taktičkog, operativnog i strategijskog značaja na velikim daljinama.

Samohodna top-haubica Posadu čine komandir, nišandžija, vozač i dva poslužioca.

Sajam naoružanja, Idex, foto ministarstvo odbrane

Miloš – Borbeno vozilo visokog stepena pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima uz maksimalnu borbenu masu od preko 14 tona. Njegova maksimalna brzina je preko 110 kilometara na čas.

Može biti opremljeno daljinski upravljanom borbenom stanicom sposobnom za dejstvo danju i noću naoružanu sa mitraljezom kalibra 12,7 milimetara, raznim vrstama ručno upravljanih oklopnih turela naoružanih mitraljezima i bacačima granata, sistemom protivoklopnih vođenih raketa velikog dometa od pet do 8,5 kilometara, raketnim sistemima PVO, kao i optoelektronskim termovizijskim i televizijskim i radarskim sistemima za osmatranje i kontrolu granica montiranim na teleskopskim stubovima različitih visina.

Vozilo je opremljeno sa pet puškarnica za dejstvo ličnim naoružanjem u uslovima protivzasednih dejstava.

Lazar 3 oklopno vozilo točkaš, Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Lazar 3 – Oklopno vozilo, točkaš, formule pogona osam puta osam za različite aplikacije i misije. Pogonska grupa je smeštena u prednjem desnom delu vozila. Sve osovine su pogonske dok su prve dve upravljačke.

Vozilo može biti opremljeno različitim vrstama naoružanja, počev od DUBS-a 12,7 milimetara do kupole sa topom 30 milimetara.

ralas_vozilu_1550492753

Ralas – verzija vozila “lazar”, opremljena sistemom vođenih raketa “ralas”, koje su namenjene protivtenkovskoj borbi i razbijanju bunkera i brodova.

Stršljen

Stršljen – Helikopter projektovan po klasičnoj šemi: Glavni rotor plus repni rotor.

Lopatice glavnog i repnog rotora su napravljene od kompozitnih materijala visoke čvrstoće (ugljenična vlakna). Trup helikoptera je modularan i napravljen je u hibridnoj tehnologiji.

Može se koristiti za osmatranje, borbena dejstva (podršku trupama na zemlji) i za protivelektronska dejstva.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar