(FOTO) SMILJA AVRAMOV OBELEŽILA 100 ROĐENDAN: Svečanost održana na Pravnom fakultetu


– Ovo okupljanje nije samo proslava mog rođendana, već i potvrda mojih mladalačkih ideala, a to je prosvetarski rad.

Ovo je sinoć istakla profesorka međunarodnog prava u penziji, Smilja Avramov na večeri uoči njenog stotog rođendana na Pravnom fakultetu

Smilja Avramov rođena je 15. februara 1918. godine, a ovaj datum jeste simbolika upravo onoga za šta se ceo život borila: slobodu i pravo, rekao je profesor na Katedri za međunarodno pravo Branko Rakić.

Jedna je od najomiljenih profesora među studentima i njenim knjigama se i danas studenti rado vraćaju. Srpska pravoslavna crkva joj je dodelila orden Svetog Save. Iako je nakon završenih studija prvobitno radila u tužilaštvu, oduvek je znala da je njeno mesto upravo u prosveti, a rad sa studentima bio joj je imperativ. Kako profesorka kaže, da li je u tom svom zadatku i uspela, pokazaće vreme.

– Uvek sam hitala ka amfiteatru i đacima i stalno sam se plašila da nešto ne zaboravim da im prenesem, rekla je slavljenica obraćajući se prepunom amfiteatru.

Iako je u penziji, smatra da njen poziv i dalje nije gotov.

– Bez visoko razvijenih kadrova Srbija ne može stati u red sa visoko razvijenim zemljama. Na razmeđi Srbija se opet našla u teškoj situaciji i potrebni su joj novi kadrovi, zaključuje Avramova.

Od Pravnog fakulteta profesorka je dobila medaljon, ali ipak najveći poklon za nju će predstavljati stranica na sajtu fakultetu u njenu čast.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar