Društvo
15.12.2017. 10:52
R.E./Večernje novosti

GENERAL LJUBOMIR BAJIĆ O RAKETIRANJU BANSKIH DVORA: Zagreb sa istragom pokušava da skrene pažnju sa haške presude

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Krivična prijava protiv mojih kolega i mene u stvari je pokušaj zvaničnog Zagreba da skrene pažnju sa neugodne haške presude, prema kojoj su Franjo Tuđman i Hrvatska vojska u BiH počinili agresiju, kaže  general avijacije u penziji Ljubomir Bajić, protiv koga  je i još petorice oficira JNA hrvatska policija nedavno je podnela krivične prijave zbog bombardovanja Banskih dvora u Zagrebu pre 26 godina.

Na pitanje novinara Novosti da li je uplašen zbog najavljenog zahteva Zagreba za izručenje, Bajić odgovara "da se ustaša nikada nije plašio", i dodaje:

- Supruga mi je umrla u januaru, a ja sam sebe odavno prežalio. Mada, ubeđen sam da me moja država neće isporučiti. Uostalom, 2013. u Italiji sam osuđen na 23 godine zbog rušenja helikoptera EU u kojem su bili Italijani, ali Rim me nije tražio. Nije, jer znaju da je te 1992. njihova helikopterska posada u SFRJ ušla bez dozvole, i da su pomagali Tuđmanu u švercu oružja helikopterima hrvatskog MUP.

Bajić demantuje da je napad na Banske dvore bio dobro isplanirana akcija iz Beograda. Objašnjava:

- Jednostavno, na aerodromu u Bihaću na TV sam gledao najavu susreta Tuđmana i Mesića u Banskim dvorima i doneo odluku da dejstvujem. Pošto su muslimani iz Bihaća osmatrali i javljali svako uzletanje aviona, naredio sam da krenu G-4 sa Udbine. Nad Zagreb su došli sa severa odakle im se niko nije nadao, sišli su na 2.000 metara i dejstvovali. Jedan pilot je gađao raketama, drugi bombama.

Ministarstvo pravde još nije dobilo zahtev od Hrvatske povodom krivičnih prijava koje su podnete protiv pet srpskih državljana zbog raketiranja Banskih dvora, pa ne može ni da se izjasni o tome, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ko je general Ljubomir Bajić- izveo desant na Brnik i zarobio Kikaša

General Ljubomir Bajić 1991. je komandovao Petim vazduhoplovnim korpusom (120 borbenih aviona). U žižu javnosti je dospeo kada je avgusta 1990, kao pukovnik, zabranio letenje helikoptera MUP Hrvatske, jer su na njih stavljeni grbovi sa šahovnicom. Lično je, maja 1991, isplanirao i izveo desant na ljubljanski aerodrom Brnik sa šest helikoptera, odakle je potom odletetelo 12 aviona "kraguj" u vlasništvu TO Slovenije. Jedinice pod njegovom komandom su u avgustu 1991. presrele ugandski avion pun oružja i u njemu uhapsile Antuna Kikaša, ličnog prijatelja Franje Tuđmana sa 18 tona švercovanog oružja. Hrvatska policija i ZNG tada su pokušali da spasu Kikaša iz zarobljeništva, ali je jedan njihov kamion sa specijalcima uništen "pragom" pred aerodromskom ogradom. Bajić je 1992. trebalo da postane komandant RV na predlog generala Živote Panića, ali nije "prošao".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve