Društvo
15.02.2018. 18:04
Ana Kotur

GORAN TRIVAN O OTVARANJU POGLAVLJA 27: Srbiji potrebno 15 milijardi evra u narednih 30 godina za zaštitu životne sredine

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Priprema i otvaranje Poglavlja 27 podrazumeva dovođenje životne sredine u red po svetskim standardima, a Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine istakao je da sa otvaranjem poglavlja ne treba žuriti, ali da nacrt predloga pregovračke pozicije treba završiti do kraja juna. On je na zajedničkom sastanku pregovaračke grupe 27, naglasio i da se od Evropske komisije ne sme očekivati da će uložiti više od 50 odsto novca za realizaciju svih poslova , tako da ostatak moraju pronaći sami.

"Države koje su se pre nas upustile u proces pregovaranja sa Evropskom komisijom za zaštitu životne sredine skupo su platile greške koje su učinile, pa se treba konsultovati sa njima kako bismo izbegli te greške, a ključna je da mi moramo najviše da znamo o stanju životne sredine u Srbiji i da ne smemo da dozvolimo da neko sa druge strane stola zna bolje od nas", objasnio je Trivan.

Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević se usaglasila da ne treba žuriti sa otvaranjem poglavlja, zato što je veći posao pregovarati sa Evropskom komisijom.

"Ovo poglavlje je jako važno jer smatram da svaki građanin može da vidi korist od njega. Ipak, treba probuditi svest kod ljudi da shvate da su ova pitanja bitna za život svakog od nas i da plastične kese ne treba bacati jer je reciklaža normlana stvar na koju se brzo naviknemo", rekla je Miščevićeva.

Anđelka Mihajlov, članica pregovaračkog tima i stručnjak ujedinjenih nacija za ekologiju, naglasila je da već dve godine Srbija čeka na mišljenje Evropske komisije o otvaranju Poglavlja 27 i da će ono sigurno potrajati još dve do tri godine.

"Ona treba da oceni napredovanje u ovoj oblasti jer nam je najveći problem manjak novca u realizaciji svih planova. Reč je, pre svega, o infrastrukturi za otpadne i pijaće vode", rekla je Mihajlova dodavši da treba obezbediti i funkcionisanje Zelenog fonda.

Da ovaj fond zaista ne funkcioniše, potvrdio je i ministar Goran Trivan. "Greška je ugasiti Fond, ali to kako on sada funkcioniše se može nazvati samo polufondom. Naša odluka je da sredstva koja su predviđena budžetom stavimo van fonda, jer je u prethodnom periodu dve milijarde dato za recikliranje. Zbog tog rasipanja, fond mora da se transformiše", istakao je Trivan.

On je dodao da je Ministarstvo zaštite životne sredine protekle godine 10,2 milijarde dinara od ekoloških taksi i naknada kasiralo u budžet, a da je ove godine budžetom za ovo ministarstvo planirano samo pola od tog iznosa.

"Mi ćemo ove godine prikupiti i više od 10 milijardi dinara, ali ne povećavajući takse i naknade, već ćemo kompanije i ustanove koje ih ne plaćaju naterati da plate. Cilj je da nacrt završimo do juna i da se izborimo za tih 10 milijardi, koliko nam je potrebno za ulaganje u zaštitu životne sredine", rekao je ministar dodavši da za dovođenje životne sredine u red po svetskim standardima, Srbiji treba približno 15 milijardi evra u narednih 30 godina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve