Društvo
20.04.2018. 11:53
R.E./Beta, Foto: Printscreen Youtube

GORAN TRIVAN: Srbija će razmatriti zabranu upotrebe plastičnih kesa ukoliko bude potrebno

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da će Srbija ukoliko bude potrebno razmotriti zabranu upotrebe plastičnih kesa."Kada procenimo da je to (zabrana upotrebe plastičnih kesa) potrebno i moguće, mi ćemo to uraditi", kazao je Trivan novinarima uoči konferencije o zbrinjavanju otpada i dodao da će se najpre sačekati rezultati akcije naplate plastičnih kesa u trgovinama, što bi trebalo da smanji njihovu upotrebu.

Istakao je da se u prvom danu akcije, prema statistici, potrošnja plastičnih kesa u trgovinama smanjila za 50 odsto.

"Voleo bih da potpuno izbacimo plastične kese iz upotrebe", kazao je Trivan podsetivši da jedna osoba u proseku godišnje potroši oko 300 plastičnih kesa, ali nije želeo da govori o rokovima, jer će najpre sagledati efekte akcije.

On je pozvao sve trgovinske lance u Srbiji, koji to nisu učinili, da počnu da naplaćuju plastične kese koje su nerazgradljive.

Dodao je i da se za sada ne primenjuju nikakve administartivne mere koje se odnose na plastične kese, iako je država spremna da ih primeni, i da se za sada daju samo preporuke.

Trivan je ocenio kao dobru okolnost i to što postoji evropska Direktiva o plastici, koja podrazumeva drastično smanjenje upotrebe plastičnih kesa na 90 po stanovniku godišnje do 2019, odnosno 40 do 2025, jer se ti standardi mogu ugraditi i u domaće propise.

On je kazao da će se kese i dalje proizvoditi, ali od biološki razgradivih materijala, a postoje i nove tehnologije za kese koje se proizvode od skroba u indiji.

Trivan je naveo i da resorno ministarstvo razgovara sa udruženjima koja okupljaju operatere koji zbrinjavaju plastičnu ambalažu kako bi se potrošnja te ambalaže smanjila ili se recikliranje sprovelo na efikasniji način, a do kraja godine, kako je dodao, mogu se očekivati prvi rezultati u vezi sa tim.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve