Društvo
04.10.2018. 18:12
R.E./N1

HRVATSKI PROFESOR UČI ĐAKE BIOLOGIJOM IZ BIBLIJE: Poziva učenike da odbace ono što piše u udžbenicima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Profesor biologije na uglednoj prirodno-matematičkoj gimnaziji u Rijeci učenicima predaje biologiju, ali ne iz udžbenika, nego iz biblije. On na časovima učenicima govori o tome  da je zemlja centar svemira, govori da  globalno zagrevanje ne postoji, kao i da je teorija evolucije samo "gebelsovska propaganda".

Ivan Turinski je profesor koji na svoja predavanja dolazi sa Biblijom, kako svedoče učenici , kazuje da  evolucija ne postoji, te da su sve biljke i životinje nastale iz talasa, ali ne morskih, već iz područja visokog i niskog pritiska.

Profesor tvrdi i da je postojalo samo jedno ledeno doba, a da je svemir star 9.000 godina.

Na predavanja profesora Turinskog požalili su se brojni učenici i roditelji.

Svojim, kako mediji navode, "fundamentalističkim i klerikalnim" stavovima profesor se hvali na "Fejsbuku", mada je neke objave izbrisao nakon što je počela afera.

Turinski je, prema podacima dostupnim na internetu, diplomirao biologiju na Univerzitetu Josipa Jurja Štrosmajera u Osijeku.

Turinski je pozvao učenike da odbace ono što piše u udžbenicima i preporučio im da čitaju samo Bibliju.

Profesor je naveo da je Zemljina kora formirana "u roku od tri do šest minuta", te da "čovek ne pripada carstvu životinja i da je u svojoj suštini odvojen od životinjskog sveta, ali da ga nauka, nažalost, još svrstava u primate".

Na pitanja učenika da li u pismenim ispitima moraju navesti ono što on predaje, pošto se to kosi sa onim što piše u udžbeniku, Turinski im je poručio da, ipak, "moraju napisati ono što piše u udžbeniku, jer se ne smeju otkriti", ali da ne zaborave "pravu istinu".

Većina učenika usprotivila se stavovima profesora, kao i njihovi roditelji i najavljuju obraćanje državnim institucijama.

Liberalni mediji u Hrvatskoj komentarišu da je klerikalizacija društva poodmakla u svim sferama života, te da je slučaj profesora Turinskog samo jedna u nizu takvih afera.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve