IZBEGLICE IPAK NASILNO ISELJENI IZ STANOVA: Aktivisti koji se bore za prava izbeglica privedeni policiji

IZBEGLICE IPAK NASILNO ISELJENI IZ STANOVA: Aktivisti koji se bore za prava izbeglica privedeni policiji

Foto: YouTube screenshot


Udruženje gradjana “Krov nad glavom” saopštilo je da je jutros policija blokirala prilaz zgradi u Ustaničkoj ulici 224g u Beogradu kako bi omogućila izvršiteljima iseljenje izbegličkih porodica, medju kojima su i samohrane majke, invalidi, stara i bolesna lica i privela veći broj aktivista te organizacije koji se tome protive.

“Ovaj postupak dešava se samo dan nakon što je Petar Andjić iz Komesarijata za izbeglice u izjavi za medije obećao da niko od izbeglica neće nasilno biti izbačen. U pokušaju da pridju zgradi i solidarišu se sa ugroženim stanarima povredjeni su članovi Združene akcije i Kolektivne odbrane stanara”, navodi se u saopštenju.

Prema navodima medija, postupak iseljenja u medjuvremenu je obustavljen jer je porodica koja je danas trebalo da bude iseljena postigla dogovor da do 15. avgusta vrati ključeve stana a da im komesarijat obezbedi seosku kuću na teritoriji Smedereva.

Reč je o stanovima koji su na konkursu dodeljeni izbegličkim porodicama, ali u koje je u medjuvremeno provaljeno i koje su nezakonito zaposele porodice koje nisu dobile stan na konkursu.

Komesarijat je dodelio 30 stanova izbeglicama, bolesnim osobama, ratnim invalidima i porodicama poginulih i nestalih, ali je u 15 stanova provaljeno. U medjuvremenu, ključevi četiri stana su vraćena komesarijatu pa je uzurpirano još 11 stanova.

Udruženje gradjana “Krov nad glavom”, medjutim, smatra da su iseljenja u Ustaničkoj skandalozna jer je komesarijat obećao da će naći rešenje i za te ljude a da je u prethodnom periodu “samo simulirao” da traži rešenje.

“Do danas su rešili polovično samo dva slučaja, dok se stanari preostalih 13 suočavaju sa životom na ulici… Svesni smo kompleksnosti situacije u Ustaničkoj, ali ona se ne može rešavati tako što će se jedni ljudi izbaciti na ulici da bi se drugi uselili”, navelo je to udruženje i dodalo da će nastaviti da pruža podršku i pomoć izbegličkim porodicama dok im se ne omogući adekvatna zamena za domove iz kojih nameravaju da ih isele.

U drugom saopštenju je i Socijaldemokratska unija (SDU) protestovala zbog intervencije policije u kojoj je, kako navode, priveden i predsednik SDU Ivan Zlatić, i ocenila da se radi o još jednom pokušaju zastrašivanja i represije nad gradjanima.

“Privodjenjem aktivistkinja i aktivista MUP Srbije se stavio u službu privatnih izvršitelja koji izbegličke porodice iz ratova 90-ih izbacuju iz samačkog hotela, njihovog jedinog krova nad glavom… SDU zahteva da se svi privedeni odmah puste na slobodu kao i da prestane postupak iseljenja izbeglica iz samačkog hotela do pronalaska trajnog i prihvatljivog rešenja njihovog stambenog pitanja”, navodi se u saopštenju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar