IZBORI U BEOGRADU NEKAKO S PROLEĆA

IZBORI U BEOGRADU NEKAKO S PROLEĆA


Ko zna ko će sa kim u koaliciju i ko će koga podržavati nakon što prođu ovi izbori? Ko zna koga će sledeći put podržati Janković i Jeremić? Da li će glasove takozvane demokratske Srbije opet predvoditi Dragan Đilas? U kom filmu ćemo ovaj put gledati Borisa Tadića

GLOSA
Budući da opozicija nema ni program ni cilj, onda ispoljavaju višak agresivnosti i pokušavaju da predstave izbore kao sudbonosne, poručuje Goran Vesić

Nakon parlamentarnih, pa opet parlamentarnih i predsedničkih, pa nekoliko lokalnih izbora, na red dolaze ta-na-na-na – beogradski. Oni najvažniji, ako je verovati Đilasu. Kad god da ti izbori budu održani, a to će se najkasnije desiti 18. marta, sudeći po najavama političara život posle izbora neće postojati. Kao ono kada vas pred kraj decembra svi pitaju: Hoćemo li se još jednom videti u ovoj godini?

I opet nas je snašla zimska izborna euforija. Opet čekamo proleće. Opet smo u paradoksu.

S jedne strane nas predsednik Vučić, gotovo cinično, ubeđuje da je opozicija “sa Miroslavom Miškovićem na čelu” već pobedila trenutnu gradsku vlast, iako je svima jasno da Vučić i u ovu bitku ulazi spreman, jer zbog čega bi se inače sa SNS plakata u svakoj opštini smeškao baš njegov brk, dok su timu za Beograd napredni prvoborci još uvek nepoznati.
S druge strane, opozicija se vodi huškačkim i fatalističkim izjavama.

“Predstojeći izbori u Beogradu najvažniji su izbori posle 5. oktobra 2000. Zato pozivam sve građane da ne ostanu kod kuće već da glasaju. Sve promene kretale su iz Beograda i moguće je, bez obzira na to šta vlast bude radila, da opozicija na ovim izborima pobedi”, poručio je u novogodišnjem autorskom tekstu za “Nedeljnik” Dragan Đilas.
Euforične poruke sa naslovnica novogodišnjih brojeva poslao je i Vuk Jeremić…

“U 2018. očekujem buđenje nove nade. Oformljeno je opoziciono jezgro za beogradske izbore, koje će izrasti i proširiti se u ozbiljan front protiv kleptomanije, nestručnosti i nepravde koju personifikuje aktuelna vlast u prestonici. Verujem da ćemo na proleće zadati prvi ozbiljan udarac režimu, za koji će se vremenom ispostaviti da je bio fatalan”, dok je Saša Janković poručio da će Vučića u ovoj godini “vratiti u devedesete, gde i pripada”.
Logiku “sutra na postoji” ipak je moguće sagledati iz nekog drugog ugla, jer ko zna ko će sa kime u koaliciju i ko će koga podržavati nakon što prođu izbori. Ko zna koga će sledeći put podržati Janković i Jeremić. Da li će glasove takozvane demokratske Srbije opet predvoditi Dragan Đilas. U kom filmu ćemo ovaj put gledati Borisa Tadića.
Ali zato znamo koga će i posle ovih izbora podržati Siniša Mali.

 

GRADSKA SKUPSTINA BEOGRAD, NOCU

GRADSKA SKUPSTINA BEOGRAD, NOCU

Budući da opozicija nema ni program ni cilj, onda ispoljavaju višak agresivnosti i pokušavaju da predstave izbore kao sudbonosne, poručuje Goran Vesić
Vreme, praksa i mnogobrojni izbori samo u proteklih nekoliko godina pokazali su da srpska opozicija, barem ona proevropska, insistira upravo na referendumskoj atmosferi “za Vučića ili protiv njega”, koja im se obije o glavu, prelije na drugu stranu, a njih na kraju razjedini. Time, umesto da naprave politički kapital za dalju borbu za vlast i uticajnu kritiku, što je osnovna funkcija opozicije, i potom naprave ozbiljnu političku organizaciju i tim, oni opet trče za vođom kolone.

Dakle, ko tu zapravo stvara kult vođe? Jer neće biti da je narod uvek “kriv”…

Kao i za svaki kapital, tako je i za politički pre svega potrebna ideja, cilj i program. Za početak izborni. Međutim, u moru referendumskih odluka izgubila su se komunalna pitanja i menadžerski programi.
Jer, ne zaboravite, sada ipak sledi borba za gradsku vlast.

SUDBONOSNO DA

Gradski menadžer Goran Vesić za “Ekspres” kaže da je očekivano da opozicija ove izbore opet shvata kao “biti ili ne biti”.

– Ne možete ni da očekujete nešto drugo. Za njih su to svaki izbori, a onda na svakim izgube. Budući da nemaju program ni cilj, onda ispoljavaju višak agresivnosti i pokušavaju da predstave izbore kao sudbonosne. Nijedni izbori to nisu, nijedni nisu život ili smrt. Izbori u demokratiji su normalni. Mi ćemo, kao trenutna vlast, pokazati građanima šta smo do sada u Beogradu uradili i šta su nam planovi za dalje. Verujemo da će građani glasati za rad, a ne za prazne priče i demagogiju. Nastavićemo svojim putem, a od opozicije očekujem samo veću agresivnost, jer oni ne znaju gde treba izgraditi vodovod ili kanalizaciju. Ali zato znaju da podele funkcije… Evo, Đilas je neki dana najavio da će obezbediti besplatne vrtiće, a u vreme dok je vodio Beograd vrtići su koštali više od 9.000 dinara. Danas je to nešto više od 5.000 dinara – kaže Vesić.

Panorama BEograda, nevreme, munje

Panorama BEograda, nevreme, munje

 Budući da je situacija u društvu loša i da podseća na devedesete, nije ni čudo što se opozicija osvrće na ono što trenutno aktuelna vlast radi, kako na državnom tako i na lokalnom nivou. Tu nema velike razlike, kaže Veljanovski

Suprotno mišljenje ima član Predsedništva Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića, Rade Veljanovski, koji smatra da je normalno što opozicija situaciju posmatra iz više uglova, bez obzira na to da li su izbori lokalni ili na državnom nivou.
– Budući da je situacija u društvu loša i da podseća na devedesete, nije ni čudo što se opozicija osvrće na ono što trenutno aktuelna vlast radi, kako na državnom tako i na lokalnom nivou. Tu nema velike razlike. Odlično znamo koliko je Siniša Mali zaštićen od lidera svoje stranke iako mu je Vučić kao zamerio neke stvari. Ali još uvek nije smenjen. Svi znaju šta Beograd znači u Srbiji i da je teško vlasti da opstane na nivou države ukoliko je nema u Beogradu. Tu je drugačiji i sastav stanovništva, drugačije rezonuju stvari. Međutim, Vučić se previše pokazuje u javnosti s obzirom na to da prema Ustavu ovlašćenja predsednika nisu toliko velika. Tako je stvoren kult ličnosti koji je nadvisio period Tita i Miloševića. On manipuliše javnim mnjenjem i tome doprinosi i jedan broj režimskih medija. Baš kao što smo imali i devedesetih. Zato mi želimo da sve institucije u ovoj zemlji, pa i u ovom gradu, budu demokratske institucije. Da se u tim institucijama na demokratski način razgovara i da se iz toga izvlače zaključci šta je najbolje za grad i državu. Ne želimo da se na jedan autoritativan i arbitraran način donose sve odluke u Beogradu i Srbiji. Nije više pitanje da li će neko asfaltirati ili počistiti više ulica, iako je sada Beograd prljav i zapušten, i ne smemo dopustiti da se otvori istovremeno deset gradilišta u Beogradu dok Vučić istovremeno izgovara da krak auto-puta prema Sofiji nije završen jer u Srbiji nema dovoljno građevinskih radnika. Zato je važno, a mi se za to zalažemo, da se vodi demokratski dijalog i da struka uvek bude ispred politike – kaže Veljanovski.
Šef Izvršnog odbora DS Radoslav Milojičić Kena kaže da demokrate već 28 godina imaju jasnu politiku, plan i ozbiljan tim u svakom gradu u Srbiji.

– Onaj ko nema politiku, mora da se bavi pitanjem da li će bandera da stoji dva metra levo ili desno. Mi nismo od onih koji kada u nekom mestu nemaju svoju organizaciju neće da učestvuju na izborima, a pozivaju se na nefer uslove. A onda u gradu gde imaju svoje odbore učestvuju na izborima i tada im uslovi ne smetaju. Mi idemo na sve izbore i pod Vučićevim uslovima pobedićemo Vučića. Osim toga, upravo je Demokratska stranka pokazala da nema sujete kada je kao najveća opoziciona parlamentarna stranka na predsedničkim izborima podržala drugog kandidata. Nažalost, posle smo videli da politički kandidati koje smo podržavali nisu politički zreli da ispunjavaju ciljeve i programe DS. Budući da su ovi izbori pitanje programa, DS ne želi ni da učestvuje na izborima u istoj koloni sa desničarskim organizacijama. Ne želimo da se bavimo drugima, a posebno onim političarima koji se bave politikom tri ili četiri meseca i misle da je u politici sve “danas hoću, sutra neću”. Nećemo da odustanemo od svojih principa zarad bilo čijih ličnih interesa. Neka rukovodstva DS su više, a neka manje uspešno branila te principe. Sada Šutanovac sa svojim timom politiku želi da stavi ispred svega, jer mi smo politička stranka, a ne neka organizacija, komunalna firma, firma za rasvetu i postavljanje kanalizacije – kaže Milojičić, dok nam Obradović do zaključenja ovog broja nije odgovorio na postavljena pitanja o planovima Dveri za izbore.

KVADRATURA KRUGA

Profesor i politički analitičar Vladimir Goati objašnjava da je normalno što su beogradski izbori mnogo specifičniji i važniji od lokalnih izbora u drugim gradovima Srbije, ali i da nije dobro otići u ekstreme.

– Beogradski izbori imaju izvanredan simbolički značaj, jer je Beograd centar Srbije i prirodno je da čovek koji je plasiran na tu funkciju sutra bude važna figura u naizgled proceduralnim zbivanjima. Značaj funkcije gradonačelnika premašuje finansijski i organizacioni značaj i zato nije čudno što su se udružili neki politički akteri koji su do juče bili u zavadi. Tu pre svega mislim na one koji su potekli iz DS. Upravo zato, ukoliko ne osvoje Beograd, vreme dolaska na vlast u državi im je odloženo na duže staze. Istovremeno, egoizam i sujeta nekih drugih lidera, opoziciju i dalje ostavlja u senci realno moćne SNS. Opozicija tako i dalje ostaje previše usitnjena, a nisu uspeli da održe ni koalicije sa predsedničkih izbora. Zato ako simbolički značaj ovih izbora prevlada nad organizacionim i menadžerskim, opozicija nema mnogo čemu da se nada. I vlast i opozicija računaju sa temama koje su takoreći namenjene nacionalnim izborima, a zapravo su na ovim izborima ključne menadžerske sposobnosti kandidata. Nažalost, građani i dalje glasaju po stranačkoj opredeljenosti – kaže Goati i dodaje da je najveći problem opozicije što još uvek ne može da sagleda svog protivnika.

– Kao da ne vide da je ovo 2018. godina i da je SNS, nakon cepanja SRS, preuzela evropske ideje i čak počela i bolje da ih sprovodi. To je zaokret koji je potpuno promenio reljef Srbije. Opozicija je i tada bila začuđena, a ni danas ne može da shvati tu kvadraturu kruga. Oni se i dalje bore protiv Vučića iz devedesetih godina. Zato i mislim da se ništa krucijalno neće promeniti posle ovih izbora – zaključuje Goati.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar