Društvo
14.03.2019. 15:04
R.E./Politika

IZMENA KRIVIČNOG ZAKONIKA: Srbija uvodi doživotni zatvor sa uslovnim otpustom posle 25 godina

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srbija će uvesti doživotni zatvor s mogućnošću uslovnog otpusta posle 25 godina, rekao je za "Politiku" profesor Stanko Bejatović, predsednik Srpskog udruženja za krivičnopravnu teoriju i praksu i član radne grupe za izmene Krivičnog zakonika.

Stanko Bejatović navodi da će uslovni otpust biti mogućnost a ne obaveza.

To je međunarodni standard", dodao je Bejatović.

Smatra da izvesnost otkrivanja i kažnjavanja više utiče na potencijalne buduće učinioce krivičnih dela nego visina propisane kazne.

"Statistički, imamo povećanu efikasnost krivičnog postupka, ali to je zbog toga što je veliki broj sporazuma sa tužilaštvom i oportuniteta krivičnog gonjenja, ali kada je o klasičnim procesima reč, nema bitnijih pomaka u povećanju efikasnosti krivičnih postupaka. U 50 odsto slučajeva koje smo analizirali u istraživanju, proces je trajao duže od dve godine, a u više od deset odsto duže od pet godina", ocenio je profesor.

Navodi da sudovi imaju poprilično širok prostor za slobodno odlučivanje, kako u pogledu izbora vrste krivične sankcije, tako i u pogledu odmeravanja kazne.

Svaki osuđenik na doživotni zatvor moći će posle 25 godina provedenih iza rešetaka da napiše molbu, a da li će biti i pušten na slobodu uz uslov da ne ponovi krivično delo, o tome će odlučiti sud.

Uvođenje doživotnog zatvora rezultat je potrebe za strožom kaznom kada je reč o počiniocima najtežih krivičnih dela, a obično su to zločini koji potresaju javnost, kao što su ubistva dece.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve