Društvo
29.05.2018. 15:48
Blic

"JEDVA OSTADOH ŽIV U SMRDIJI": Komentar hrvatskog koreografa nakon predstave u Beogradu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Hrvatski koreograf i nekadašnji baletski prvak Državne opere u Berlinu, Ronald Savković, koji je prethodnih dana u Beogradu radio na baletu "Hazarski rečnik - Lovci na snove" po odlasku iz Srbije ostavio je zajedljiv komentar na društvenim mrežama.

- Ne pitajte me ništa, jedva ostah živ u toj smrdiji. Strašno - napisao je 25. maja Ronald Savković, odlazeći sa aerodroma "Nikola Tesla" za Berlin.

Balet "Hazardski rečnik - Lovci na snove" rađen je po motivima romana Milorada Pavića, a premijerno izveden 19. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, a u Madlenijanumu 24. maja. Režiju i dramaturgiju potpisuje Livija Pandur, muziku Miroslav Bako, a koreografiju Ronald Savković, koji je prema nezvaničnim informacijama plaćen devet miliona dinara.

Na Savkovićev status odmah je reagovao reditelj i baletski igrač Đorđe Makarević.

- Vidiš, dragi kolega, ta "smrdljiva" Srbija, te je nekoliko puta ugostila i stavila ti ozbiljno dobre pare u džep. A ti, ako znaš šta je obraz, zapitaj se šta si ti za te pare ostavio Srbiji - kaže Makarević.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Nedugo nakon toga se oglasio i Ronald, koji je pokušao da opravda svoj postupak.

- U nekim razgovorima po glavnom gradu naučio sam taj izraz od ljudi koji su tamo rođeni i, kako sam shvatio, to je neka poruka ili komentar na kulturnu politiku Srbije. Čuo sam je zaista u puno situacija i možda krivo razumeo u svom umoru i afektu posle rada u Beogradu. Očigledno sam krivo razumeo kontekst tog izraza - pravdao se i dodao:

- Ako je bilo ko od vas lično uvređen, ja se najiskrenije izvinjavam. Vi koji me poznajete verujem da negde u dubini znate da vas ne bih nikada povredio, nego samo ukazao na lošu kulturnu politiku u vašoj državi. Poželio bih vam još puno predstava domaćih koreografa i da se finansije pravedno rasporede u gradu za plesnu umetnost. Izvinjavam se još jednom svima ako sam vas lično povredio - naveo je Savković.

Inače Ronald Savković je i ranije gostovao u Beogradu, između ostalog je predstavio balet "Aleksandar" 2011. godine, a nekadašnji baletski prvak Državne opere u Berlinu je na sceni nacionalnog teatra nastupao u baletima „Don Kihot" i „Labudovo jezero".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
4°C
09.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve