Kako se glasalo na izborima od 1990. do danas

Kako se glasalo  na izborima od 1990. do danas


Prvi višestranački izbori u Srbiji za Skupštinu održani su 1990. Najviše poslanika, čak 194, osvojila je Socijalistička partija Srbije. Za predsednika parlamenta izabran je Slobodan Unković, za premijera Dragutin Zelenović.

Beograd, 23. maja 2012 - Zoran Lilic na dodeli sertifikata Sistema kvaliteta po standardu ISO 9001:2008 Javnom preduzecu Putevi Srbije. FOTO TANJUG / ZORAN ŽESTIC / dmm

Zoran Lilić  FOTO TANJUG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dve godine kasnije, decembra 1992, SPS ponovo dobija najveću podršku građana i 101. mesto u Skupštini.Većina je formirana uz podršku Srpske radikalne stranke. Predsednik Skupštine postaje je Zoran Lilić, a predsednik Vlade Nikola Šainović.

Na novim izborima godinu dana nakon toga 1993, skupštinsku većinu formira SPS i Nova demokratija. Prvi čovek parlamenta postaje Dragan Tomić, dok na čelo Vlade dolazi Nikola Šainović.
Na redovnim izborima, posle četiri godine 1997, lista SPS-JUL-ND dobija 110 predstavnika građana u parlamentu, a većina je obezbeđena uz podršku radikala. Za predsednik Skupštine iznova je izabran Tomić, a na čelu Vlade ponovo je Marjanović.

 

Zoran Đinđić

Decembra 2000. DOS je osvojio 176 mandata. Za predsednika parlamenta izabran je Dragan Maršićanin, a Vlada dobija premijera iz redova demokrata, Zorana Đinđića.

Posle samo tri godine 2003. Srpska radikalna stranka dobija čak 82 mandata, ali Vladu formira DSS, SPO i NS i G17+ uz podršku SPS. Maršićanin je ponovo izabran za predsednika parlamenta. Predsednik Vlade je Vojislav Koštunica.

Januara 2007. radikali ponovo dobijaju najviše poslaničkih mesta i 81 mandat u parlamentu. Za predsednika Skupštine nakratko je izabran Tomislav Nikolić, a formiranjem nove skuštinske većine DS, DSS-NS, G 17+ prvi čovek Skupštine postaje Oliver Dulić. Koštunica je premijer, po drugi put.
U proleće 2008. Demokratska stranka vodi po glasovima građana i dobija 102 mandata. Nakon sklopljenog istorijskog pomirenja sa SPS, formira koalicionu Vladu sa socijalistima i strankama manjina. Za predsednika parlamenta izabrana je Slavica Đukić- Dejanović, potpredsednica Socijalističke partije. Premijer je Mirko Cvetković.

преузимање
Nakon četiri godine 2012, demokrate su na izborima izgubile podršku građana i najviše mandata osvaja Srpska napredna stranka(73). SNS formira koalicionu Vladu sa SPS-om, URS-om i SDPS -om Rasima Ljajića. Ljajić je tada mandate dobio na listi DS. Za predsednika parlamenta izabran je Nebojša Stefanović, potpredsednik SNS-a. Premijer je Ivica Dačić.
Na izborima 16. marta 2014. ubedljivo je pobedila Srpska napredna stranka sa osvojenih 158 mesta u Skupštini. Premijer je Aleksandar Vučić. DSS, LDP i URS, doskorašnje parlamentarne stranke, nisu prošle cenzus i ostale su bez mandata.

 

Aleksandar Vučić

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar